Презентація "Трипільська культура"

Про матеріал

Наприкінці XIX ст. археолог Вікентій Хвойка в околицях містечка Трипілля на Київщині знайшов залишки давніх людських поселень. Знайдена там культура дістала назву трипільської. Вона була поширена в лісостеповій смузі та займала в період розквіту близько 200 тис. км2. Це була найбільша землеробська культура енеоліту, носії якої переселилися на наші землі із Середземномор'я.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Андріївська ЗОШ І-ІІІ ступенів

Номер слайду 2

визначити особливості поширення форм відтворювального господарства на українських землях; схарактеризувати побут і заняття населення українських земель за доби енеоліту; познайомитися із сутністю проблеми індоєвропейців; застосовувати та пояснювати на прикладах поняття і терміни «трипільська культура», «середньостогівська культура», «індоєвропейці», «курган»; розвивати вміння визначати характерні риси, що дозволяють порівнювати історичні явища

Номер слайду 3

трипільська культура, протоміста, середньостогівська культура, індоєвропейці, курган.

Номер слайду 4

VI—V тис. до н. е. — поширення відтворювальних форм господарства на українських землях.

Номер слайду 5

Тестова перевірка знань

Номер слайду 6

Фронтальне опитування 1. Коли на території України з’явилися перші люди? 2. Якими були заняття первісних людей? 3. У чому полягає сутність неолітичної революції?

Номер слайду 7

Перші землероби та скотарі. Археологічна культура. Землероби та скотарі доби енеоліту. Трипільська культура. Трипільське суспільство.

Номер слайду 8

Перші землероби та скотарі. Археологічна культура.

Номер слайду 9

Голівки фігурок людей, знайдених археологами в трипільських поселеннях.

Номер слайду 10

Археологічна культура - речові залишки, знайдені під час розкопок, що належать до одного історичного часу й тієї самої території, яким притаманні спільні риси. Подібність форми та оздоблення посуду, типу прикрас, особливостей будівництва жител і рис поховального обряду свідчить про спорідненість цих племен.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

2. Землероби та скотарі доби енеоліту. Трипільська культура.

Номер слайду 13

Трипільська археологічна культура — сукупність археологічних пам’яток, що датується IV тис. до н. е. — першою половиною III тис. до н. е. Поширювалася на всю територію Лісостепового Правобережжя та Подністров’я — до Дніпра та Чорного моря, а також території сучасних Румунії та Молдови.

Номер слайду 14

Реконструкції трипільських знарядь для обробітку ґрунту. 2. Ткацький верстат. 3. Трипільська зернотерка.

Номер слайду 15

1. Трипільський глиняний посуд. 2. Робота трипільського гончаря. Роздивіться трипільський глиняний посуд та ілюстрацію-реконструкцію. Про розвиток яких галузей господарства свідчать знахідки? Чому глиняний посуд слугує підставою для розрізнення давніх народів? Як трипільці виготовляли посуд?

Номер слайду 16

Номер слайду 17

3. Трипільське суспільство.

Номер слайду 18

Реконструкції трипільських будинків.

Номер слайду 19

1. План-реконструкція трипільського поселення в селі Майданецьке на Черкащині. 2. Реконструкція житлових будинків у Майданецькому.

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Модель трипільського храму.

Номер слайду 22

1. Витлумачте поняття: археологічна культура, трипільська культура. 2. Коли та в межах якої археологічної доби на території України мешкали носії трипільської культури? Які території вони заселяли? 3. Чому трипільську культуру характеризують як найяскравішу хліборобську культуру на наших землях? Що свідчить про розвиток гончарного ремесла в трипільців? 4. Що відомо про суспільне та духовне життя трипільців? Чи була Україна територією, де зародилося землеробство та скотарство? 5. Яка археологічна культура була першою землеробською культурою на теренах України? 6. Яка доба стала часом початку поширення землеробства й скотарства на українських землях? 7. Ким було відкрито трипільську археологічну культуру? 8. Якими були основні заняття племен трипільської культури? 9. Хто такі індоєвропейці?

Номер слайду 23

Мікрофон

Номер слайду 24

Опрацюйте матеріал відповідного параграфа підручника. Творче завдання. В інтернеті знайдіть матеріал про трипільську культуру. Підготуйте повідомлення про результати свого дослідження.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Глушакова Ksenia Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
21 серпня 2018
Переглядів
4637
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку