Презентація "Туве Янсон «Комета прилітає»"

Про матеріал
Туве Янсон «Комета прилітає» Презентація може бути використана для роботи зі змістом твору (створювалась для самостійного опрацювання казки учнями під час карантину). В презентації є й матеріали для роздумів, а також творче завдання для учнів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Туве Янсон«Комета прилітає»Бойко І. М. В умовах карантину. Для 5 кл..

Номер слайду 2

Ту́ве Марі́ка Я́нссон (Янсон) (1914 -- 2001) — фінська художниця шведського походження, романістка, дитяча письменниця та ілюстраторка. Відома своїми казками про вигаданих тваринок мумі-тролів. Популярність письменниці швидко вийшла за межі Фінляндії. Книги про мумі-тролів були написані шведською; нині вони відомі у всьому світі в перекладах більш ніж 30 мовами. Саме книги про мумі-тролів принесли письменниці загальне визнання. Янссон присуджують численні премії і нагороди, найголовніша з яких — Міжнародна золота медаль імені Г. К. Андерсена (1966). На початку 1978 року за бажанням польських дітей письменницю було нагороджено Орденом Посмішки.

Номер слайду 3

Сама письменниця так пояснює, звідки взялась ідея мумі-троля. У такий спосіб Туве Янсон підписувала свої ілюстрації в фінському сатиричному журналі «Гарм», що був популярним у шведських інтелектуальних колах. Мумі-троль того часу виглядав як біла істота с довгим вузьким носом й називався Снорком.

Номер слайду 4

Мумі-троліі музеї

Номер слайду 5

Рідна домівка мумі-тролів — гостинний блакитний будиночок, який розташований у чарівній Долині Мумі. Це той жаданий і гостинний причал, де завжди радо зустрінуть мандрівника, ким би він не був, де обігріють, нагодують, зрозуміють і втішать, бо там більше за скарби цінують дружбу і любов. У Мумі-будинку найбільше поважають індивідуальність і намагаються її побачити у кожному. Тут розуміють: будь-який троль повинен мати можливість взяти, проживаючи в Мумі-будинку, те, що найбільше відповідає його унікальним здібностям. Домівка мумі-тролів, Парк мумі-тролів, Наанталі, Фінляндія

Номер слайду 6

У фінському місті Наанталі є Парк мумі-тролів, розташований на островах. Це класичний парк з доріжками, валунами і містками. У його створенні брала активну участь сама письменниця Долина Мумі-тролів — своєрідний музей, який вперше відкрили у травні 1987 р. в Художньому музеї міста Тампере.

Номер слайду 7

Персонажі казки

Номер слайду 8

Мумі-троль. Загальний улюбленець. Зворушує своєю відкритістю, доброзичливістю, любов'ю до батьків та симпатією до друзів. Він із задоволенням, як і будь-яка дитина, віддається різноманітним пригодам, мандрівкам, прагне чогось нового, незвіданого, таємничого і чарівного. Загалом Мумі-троль хоробрий, але іноді боязкий. Легко заводить знайомства, чим завдає головного болю своїй мамі. Мумі-мама. Найкраща мама у світі! Мама Мумі-троля — втілення доброти, ніжності, турботи. Завжди готова прийняти нову «порцію» друзів улюбленого сина, нагодувати, приголубити й покласти спати всю цю ораву. Мумі-мама була принесена морем просто в обійми Мумі-тата. Мумі-тато. Народився за найнезвичайнішого розташування зірок. Замолоду багато подорожував, сам збудував Мумі-будинок. Він також найвідоміший письменник у Долині Мумі та на її околицях. Талановитий, вірний своїм уподобанням, дружбі, здатний на екстравагантні витівки, заохочує все незвичайне у своєму оточенні.

Номер слайду 9

Чмих (Крихітне Звірятко)Трошки жадібний, любить скиглити. Небайдужий до всього яскравого і солодкого. Знайшов незвичайну печеру (правда, не зовсім сам). Син Вертя та Підливки. Нюхмумрик. Той, хто навесні будить Мумі-дом. Кожне літо проводить у Мумі-долі, а восени іде в далекі краї. Знайомий з усіма тваринами і птахами. Вірний друг Мумі-троля, невтомний шукач пригод. У ньому вирує кров романтика і поета. Любить викурити люльку і пограти на губній гармошці. Не любить таблички з заборонами, будинки і сторожа парку. Син Мюмлі та Потішника. Мумі-троль і Нюхмумрик

Номер слайду 10

Хропусь. Зовні схожий на Мумі-троля, але, як і всі хропусі, змінює свій колір залежно від настрою. Має перуку, подібну до перуки Ісаака Ньютона. Любить наводити порядок і проводити різноманітні збори. Дуже серйозний тип. Але все ж таки не розуміє, навіщо на світі існують сестри. Хропся. Сестричка Хропуся. Кокетлива модниця: має шовковистий чубчик і золотий браслетик на ніжці. Любить прикраси і проводити багато часу перед люстерком. Може бути напрочуд серйозною.

Номер слайду 11

Гемуль. В нього величезний ніс. Ходить у сукні, яка дісталася йому від тітки. Він досить занудний, любить командувати і ніколи не визнає своєї неправоти. Колекціонує поштові марки. Коли грають у схованки, завжди ховається під диваном — на більше в нього не вистачає уяви. Ондатр. Справжній філософ. Цілими днями лежить у гамаку з розумною книгою. Піклування про себе сприймає як належне. Зануда.

Номер слайду 12

Про що казка

Номер слайду 13

Чмих знайшов цілком нову незнану стежину.«Треба розповісти про це Мумі тролеві, – подумав він. – Разом розвідаємо новий шлях, бо на власний страх і ризик я цього робити не буду».«Долина, в якій вони мешкали, була дуже гарною. Її населяли щасливі маленькі істоти та великі зелені дерева. Левадами протікала Річка, робила закрут навколо блакитного будиночка Мумі тролів і бігла собі далі, в інші долини, де також мешкали маленькі істоти»

Номер слайду 14

--То як? Що скажеш? Бачиш, яка небезпечна дорога! Ти йди попереду!Мумі троль дуже сторожко увійшов до зеленої гущавини. Навколо німувала тиша.– Дивися на всі боки, чи не чигає десь небезпека, – прошепотів Чмих.– Я не можу одночасно роззиратися на всі боки, – запротестував Мумі троль. – Ти пильнуй ззаду – мені важко буде ще й тил прикривати.– О, ні ні, тільки не ззаду, – злякано зажебонів Чмих. – Ворог позаду набагато страшніший, ніж той, що виходить назустріч. Це вже ти бери на свою відповідальність!– То йди ти попереду!– Я й попереду йти не хочу! – упирався Чмих. – Може, підемо пліч о пліч?Отак, ступаючи удвох, заходили вони все далі й далі у хащі.

Номер слайду 15

Десь здалеку з за дерев до них долинав слабкий шелест. Мумі-троль ступив ще кілька кроків, задер носа і принюхався. Вітер приніс вологу і приємні пахощі.– Це море! – вигукнув Мумі-троль і щодуху побіг через ліс, бо понад усе на світі любив купатися.

Номер слайду 16

– Я стану шукачем перлів! – урочисто проголосив Мумі троль. – І ховатиму свої перли у скрині. Усі білі камінці – перлини. Ті, що дуже білі і дуже круглі.– Я також хочу бути шукачем перлів! – підхопив ідею Чмих. – Збиратиму на березі. Он скільки їх тут, білих і круглих.– Ти не розумієш, – терпляче пояснював Мумі троль. – Камінці лише тоді стають перлами, коли вони під водою.

Номер слайду 17

Чмих знайшов печеру. Власну печеру. І кошеня, яке вирішив приручити.

Номер слайду 18

Вночі філософ Ондатр приходить в Мумі-будинок и залишається там жити, оскільки Мумі-тато ,коли будував міст, ненавмисно зруйнував його нору. Тієї ж ночі Ондатр розповідає, що цей дощ — неприродний і що у нього є передчуття, ніби щось має трапитись. Мумі-троль вирішує відправитися разом із Чмихом на плоту в Самотні Гори, де розташована обсерваторія, и дізнатися у професорів, що ж має трапитись.

Номер слайду 19

В обсерваторії мандрівники дізнаються, що на Землю мчить комета, яка з'явиться через кілька днів, тому вони терміново відправляються додому.

Номер слайду 20

Мандрівники встигають раніше за комету в Мумі-долину, де вони розповідають про всі свої пригоди Мумі-мамі та Мумі-татові. Вирішено сховатися від комети в печері, яку знайшов Чмих. Комета повинна з'явитися ввечері того ж дня. Докладніше про пригоди Мумі-троля та Чмиха прочитай самостійно

Номер слайду 21

Подивись мультфільм за казкою «Комета прилітає»https://youtu.be/l. XKQWmq. Gu-Y https://youtu.be/7 Ybz8h. Lma. K0

Номер слайду 22

Поміркуй. Чого вчить казка?Хто з персонажів тобі найбільше сподобався? Чим?Які думки, висловлені в казці, здаються тобі актуальними?

Номер слайду 23

Творче завдання. Створіть «Мумі-альбом» із зображеннями персонажів Т. Янсон і їх стислими описами. Наприклад: «Мумі-мама — мама Мумі-троля і дружина Мумі-тата. Усім подобаються її оладки й малинове варення, за допомогою яких вона вміє вирішувати будь-які конфлікти»

Номер слайду 24

Використані джерелаhttps://www.slideshare.net/ssuser0c1ee5/ss-40545800https://moomin.fandom.com/ru/wiki/http://ukrlitra.com/tvory/tvory-ukrainskoiu/562

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 6
Оцінки та відгуки
  1. Максимович Яна Борисівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Космик Світлана Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Зеленько Олена
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Бєлошенко Катерина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Желєзнікова Тетяна Анатоліївна
    Презентація добре розроблена. Дає можливість варіативності у роботі.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Росоха Юлія Іванівна
    Дякую, презентація допомогла провести урок.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 3 відгука
pptx
Додано
22 квітня 2020
Переглядів
18334
Оцінка розробки
5.0 (6 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку