презентація: "Тварини минулого"

Про матеріал

Історія тварин вивчена найповніше в звязку з тим. що вони володіють скелетом, і тому краще закріплюються в скамянілих рештках. Найбільш ранні сліди тварин виявляються в кінці докембрію ( 700 млн. років тому).

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Міні-проект“Тварини минулого”Підготувалавчитель географіїЗОШ І-ІІ ступенів с. Матейки. Оніщук Галина Миколаївна

Номер слайду 2

Історія тварин вивчена найповніше в зв'язку з тим, що вони володіють скелетом і тому краще закріплюються в скам'янілих рештках. Найбільш ранні сліди тварин виявляються в кінці докембрію (700 млн. років). Передбачається, що перші тварини походять або від загального стовбура всіх еукаріотів, або від однієї з груп найдавніших водоростей. Найбільш близькі до предків найпростіших тварин (Protozoa) одноклітинні зелені водорості. Невипадково, наприклад, евглену і вольвокс, здатних і до фотосинтезу, і до гетеротрофне харчування, ботаніки відносять до типу зелених водоростей, а зоологи - до типу найпростіших тварин. За всю історію тваринного світу виникло 35 типів, з яких 9 вимерло, а 26 існують до цих пір.  

Номер слайду 3

Різноманітність і кількість палеонтологічних документів в історії тварин різко зростають в породах, датованих менш 570 млн. років. Протягом приблизно 50 млн. років досить швидко з'являються майже всі типи вторічнополостних тварин з міцним кістяком. Широко були поширені в морях силуру трилобіти. Виникнення типу хордових (Chordata) відноситься до часу менше 500 млн. років. Комплекси добре збережених копалин знайдені в сланцях Бергесен (Колумбія), що містять залишки безхребетних, зокрема, м'якотілих організмів типу Annelida, до якого належать сучасні дощові черв'яки.

Номер слайду 4

Платибеллодон. Останки платибелодона(Platybelodon) були знайдені уперше тільки в 1920 році у відкладеннях(близько 20 мільйонів років назад) міоценів Азії. Пішов від археобелодона(рід Archaeobelodon) з раннього і середнього міоцену Африки і Євразії і був багато в чому схожий на слона, за винятком того, що не мав хобота, місце якого займали величезні щелепи. Платибелодон вимер до кінця міоцену, приблизно 6 млн. років назад, і сьогодні не існує тваринного з такою незвичайною формою рота. Платибелодон мав щільне складання і досягав 3-х метрів в загривку. Важив він, ймовірно, приблизно 3,5-4,5 тонни. У роті були дві пари бивнів. Верхні бивні були округлими в перерізі, як і у сучасних слонів, тоді як нижні бивні сплощили і мали лопатоподібну форму. Своїми лопатоподібними нижніми бивнями платибелодон очевидно рився в землі у пошуках коріння або ж здирав кору з дерев. Платибелодон відноситься до загону хоботних - Proboscidea, до надсемейству Elephantoidea, що по-українськи можна сформулювати як слоноподібні.

Номер слайду 5

Пакицет(Pakicetus) Пакицет(Pakicetus) - вимерлий хижий ссавець, що відноситься до археоцетів. Найдревніший з нині відомих попередників сучасного кита, такий, що жив приблизно 48 млн років назад і що пристосувався до пошуку їжі у воді. Мешкав на території сучасного Пакистану. Цей первісний "кит" залишався ще земноводним, як сучасна видра. Вухо вже почало адаптуватися, щоб чути під водою, але ще не могло витримувати великий тиск.  У нього були потужні щелепи, що видавали в нім хижака, близько посаджені очі і мускулистий хвіст. Гострі зуби були пристосовані, щоб хапати слизьку рибу. Напевно, у нього були перетинки між пальцями. Основною особливістю є те, що його щиколоткові кістки понад усе схожі з кістками свиней, овець і бегемотів. Черепні ж кістки дуже схожі на аналогічні кістки китів.  ppt_xxshearppt_x

Номер слайду 6

Арсинотерій(Arsinoitherium) Арсинотерій(Arsinoitherium) - копитне, таке, що жило приблизно 36-30 мільйонів років назад. Досягав 3,5 м довжини і 1,75 м висоти в загривку. Зовні нагадував сучасного носорога, проте на передніх і задніх ногах зберігав усі п'ять пальців. Його "особливою прикметою" були величезні, масивні роги, що складалися не з кератину, а з костеподобної речовини, і пари дрібних виростів лобової кістки. Залишки арсинотерія відомі з нижньоолігоценових відкладень північної Африки(Єгипет)

Номер слайду 7

Мегалоцерос(megaloceros giganteus) або великорогий олень Мегалоцерос(Megaloceros giganteus) або Великорогий олень, з'явився близько 300 тис. років назад і вимер у кінці льодовикової епохи. Населяв Євразію, від Британських островів до Китаю, віддавав перевагу відкритим ландшафтам з рідкісною деревною рослинністю. Великорогий олень був розміром з сучасного лося. Голову самця прикрашали колосальні роги, сильно розширені вгорі у формі лопати з декількома відростками, з розмахом від 200 до 400 см, і вагою до 40 кг   В учених немає єдиної думки про те, що привело до виникнення таких величезних і, мабуть, незручних для власника прикрас.   Ймовірно, що призначені для турнірних боїв і залучення самиць розкішні роги самців неабияк заважали в повсякденному житті. Можливо, коли на зміну тундростепи і лісостепи прийшли ліси, саме колосальні роги стали причиною вимирання виду. Жити в лісах він не міг, адже з такою "прикрасою" на голові ходити по лісу було неможливо.

Номер слайду 8

Астрапотерії(Astrapotherium magnum) Астрапотерії(Astrapotherium magnum) - рід великих копитних з пізнього олігоцену - середнього міоцену Південної Америки. Є найдобріше вивченими представниками загону Astrapotheria. Були досить великими тваринами - довжина їх тіла досягала 288см, зростання складало 137см, а маса, мабуть, досягала 600 - 800 кг

Номер слайду 9

Тітаноідеси(Titanoides) Тітаноідеси(Titanoides) жили 60 млн. років назад на Американському континенті і були першими по-справжньому великими ссавцями. Місцевість, де мешкав Titanoides - субтропіки із заболоченим лісом, схожа на сучасну південну Флориду. Живилися, ймовірно, коренями, листям, корою дерев, також не гидували дрібними тваринами і падаллю. Відрізнялися наявністю страхітливих іклів - шабель, на величезному, майже півметровому черепі. В цілому, це були могутні звірі, з вагою близько 200 кг і завдовжки тіла до 2 метрів. style.colorfillcolorstroke.colorfill.type

Номер слайду 10

Стілінодон(Stylinodon) Стілінодон(Stylinodon) - найвідоміший і останній вид теніодонтів, що жив близько 45 мільйонів років назад під час середнього еоцену в Північній Америці. Теніодонти були одними з динозаврів ссавців, що найшвидше розвиваються після вимирання. Ймовірно, вони споріднені древнім примітивним комахоїдним тваринам, від яких мабуть і сталися. Найбільші представники, такі як Stylinodon, досягли розміру свині або дрібного ведмедя і важили до 110 кг Зуби не мали коренів і мали постійне зростання.

Номер слайду 11

Теніодонти. Теніодонти були сильнимимускулистими тваринами. На їхп'ятипалих кінцівках розвинулисяпотужні кігті, пристосовані дляриття. Усе це говорить про те,що живилися теніодонти твердоюрослинною їжею(бульбами,кореневищами і тому подібне),яку викопували із земліпотужними кігтями. Вважається, що вони булитакими ж активними землекопами і вели схожий нічний спосіб життя.

Номер слайду 12

Пантолямбда(Pantolambda) Пантолямбда(Pantolambda) - відносно великий північно-американський пантодонт, розміром з вівцю, що жив у в середині палеоцену. Прадавній представник загону. Пантодонти пішли від Cimolestes і пов'язані з ранніми копитними. Ймовірно, дієта пантолямбди була різноманітною і не дуже спеціалізованою. У меню входили втечі і листя, гриби і фрукти, які могли бути доповнені комахами, черв'яками, або падаллю.

Номер слайду 13

Коріфодони(Coryphodon) Коріфодони(Coryphodon) були широко поширений в нижньому еоцені 55 млн. років назад, у кінці якого, вони і вимерли. Рід Coryphodon з'явився в Азії в ранньоеоценову епоху, а потім мігрував на територію сучасної Північної Америки, де, ймовірно, витіснив аборигенного пантодонта барилямбду(Barylambda). Висота коріфодона складала близько метра, а вага приблизно 500 кг Ймовірно, ці тварини вважали за краще селитися в лісах або недалеко від водойм.

Номер слайду 14

Квабебігіракси(Kvabebihyrax kachethicus) Квабебігіракси(Kvabebihyrax kachethicus) - рід дуже великих копалин даманів сімейства пліогірацид. Мешкали тільки в Закавказзі,(у Східній Грузії) в пізньому пліоцені, 3 млн. років назад. Відрізнялися великими розмірами, довжина їх масивного тіла досягала 1,5 м. Виступ очних ямок квабебігіракса над поверхнею лоба, як у гіпопотама, говорить про здатність квабебігіракса ховатися у воді. Можливо, саме у водному середовищі квабебський даман шукав захисту у момент небезпеки.

Номер слайду 15

Целодонти(Coelodonta antiquitatis) Целодонти(Coelodonta antiquitatis) - викопні шерстисті носороги, що пристосувалися до життя в посушливих і прохолодних умовах відкритих ландшафтів Євразії. Існували з пізнього пліоцену по ранній голоцен. Були великими, відносно коротконогими

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.3
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Пархоменко Григорій Вікторович
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
25 березня 2018
Переглядів
21807
Оцінка розробки
4.3 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку