Презентація "Твір - опис процесу праці за власним спостереженням в художньому стилі"

Про матеріал
Презентація до уроку "Твір - опис процесу праці за власним спостереженням в художньому стилі" допоможе зробити ваш урок цікавим і пізнавальним.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Смачний урок з ароматом батьківщини

Номер слайду 2

Твір – опис процесу праці за власним спостереженням в художньому стилі

Номер слайду 3

Все, що росте на українському городі,З любов’ю щедро ми до столу подаєм. Та над усе в житті ми дякуєм природі,Коли смакуєм щойно звареним борщем. Він по обіді кличе кожного до хати,І по тарілці розливається душа. Нас і за вуха від борщу не відірвати,Коли він ллється, наче пісня із ковша…

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Як працювати над твором процесу праці в художньому стиліУ вступній частині твору вкажіть на особу, що виконує роботу, і зазначте назву трудової дії. В основній частині твору, описуючи безпосередньо процес праці, обов’язково дотримуйтесь чіткої послідовності виконання дій, використовуючи при цьому спеціальні слова (спочатку, потім, пізніше, затим, насамкінець та ін.). Під час опису трудового процесу вживайте слова, що аналізують виконувані операції. Наприклад: працювати швидко, легко, серйозно, спокійно, творчо, цікаво, зосереджено, вправно; праця успішна, благородна, відповідальна, напружена, нелегка, плідна, радісна, сумлінна. З метою створення тексту-опису процесу праці в художньому стилі використовуйте художні засоби (епітети, метафори, порівняння тощо). Пам’ятайте, що основною метою художнього опису трудового процесу є характеристика людини під час роботи та її ставлення до праці. У висновку опишіть результат роботи, додаючи при цьому власні враження. Не забудьте про емоції, викликані результатом процесу праці.

Номер слайду 7

Розвиток дії відбувається за рахунок того, що кожна наступна думка додає до сказаного щось нове. Основні частини опису процесу праці1. Підготовчий етап для виконання якоїсь роботи; 2. Опис послідовного виконання праці; 3. Опис результатів роботи

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Від слів буряк, картопля, цибуля, квасоля, помідор, морква, сметана, борщ утворить слова зі зменшувально - пестливими суфіксами, доберіть до них епітети, метафори, порівняння.

Номер слайду 11

Бурячок – невеличкий, червоний, цукровий, столовий, смажений. Картопелька – сира, варена. Цибулька – золотиста, смажена. Квасолька – рябенька, біленька, кругленька. Помідорчик – червоний, стиглий, перетертий, соковитий. Морквинка – невелика, соковита. Сметанка – густенька, свіженька. Борщик – запашний, ароматний, духмяний, український, смачненький, добренький.

Номер слайду 12

Метафори: усміхається борщ з глиняного полумиска; пахне добре впрілий борщ у печі; підморгує сметанка у борщі; золоті мамині руки вправно чаклують над борщем; пихтить борщик у горщику.

Номер слайду 13

Порівняння: ллється борщ, неначе пісня; готує мати, немов ворожить.

Номер слайду 14

Запашнийароматнийдухмянийпахучий

Номер слайду 15

Помити, кип’ятити, сікти, шаткувати, нарізати, натерти, варити, відціджувати, посолити, поперчити, тушкувати, очистити, обсмажити, подрібнити, булькоче, кипить, шкварчить

Номер слайду 16

Цікави факти про борщ. Наш борщ є візитною карткою країни – України. Подейкують: страву вигадали осілі на хуторах козаки. І вже 300 – 400 років ласують цією добренною стравою українці. За рік українці з’їдають 0,5 мільярдів літрів червоного борщу. На його приготування витрачають приблизно 86 тис. тонн буряка, 39 тис. тонн моркви, 104 тис. тонн капусти, 79 тис. тонн картоплі та 36 тис. тонн цибулі. Традиційний український борщ – це природні ліки. Дієтологи стверджують, що людина, яка регулярно обідає борщем, не знає проблем з травленням, зайвою вагою, імунітетом. Борщ має позитивний сенс не тільки в реальному житті. Якщо ви уві сні бачили борщ – це віщує успіх у справах. Варити борщ – ваші труди отримують хорошу матеріальну ви нагороду. Їсти борщ – до спокійного життя в достатку.

Номер слайду 17

БАДЬОРІОРГАНІЗОВАНІРОЗУМНІЩИРІ

Номер слайду 18

Нехай люди борщ їдять, Нехай силу мають. Нехай нашу Україну, Неньку прославляють…

Номер слайду 19

Домашнє завдання: Написати на чернетках твір – опис процесу праці в художньому стиліза власним спостереженням

pptx
Додано
4 лютого 2021
Переглядів
4707
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку