Презентація «Творчість донецького письменника Грицька Бойка для дітей»

Про матеріал
Презентація створена для ознайомлення дітей з життєвим та творчим шляхом відомого українського дитячого поета Грицька Бойко.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

«Творчість донецького письменника Грицька Бойка для дітей»Підготувала : Шкуматова О. Ю.,Вчитель початкових класів. Сергіївського ЗЗСО І-ІІІ ст.

Номер слайду 2

Грицько Бойко1923 -1978«Що не віддав, – те загубив я, А що віддав, – навік моє.» Грицько Бойко

Номер слайду 3

Григорій Пилипович Бойко народився на Донеччині. Декілька поколінь Бойків уміли говорити віршами. Батько поета, Пилип Бойко, писав вірші. Початком своєї літературної діяльності Г. Бойко вважав 1950 рік, коли в Донецькому обласному видавництві вийшла його перша збірка віршів „Моя Донеччина”. Адресована вона була дорослим, а вже наступного року вийшла в світ збірка його поезій для дітей „Будем шахтарями”. Відтоді поет не зраджував наймолодшим читачам, повністю віддав їм тепло свого серця і свій непересічний талант. Грицько Бойко писав для дітей поеми, вірші, скоромовки, лічилки, загадки, п`єси-казки. Письменник видав близько 100 книжок для дітей. Ще за життя наклад його книжок сягав 20 мільйонів. Батьки Грицька Бойка - Олександра і Пилип (Донеччина, 20-і роки)З сином Вадимом

Номер слайду 4

Грицька Бойка справедливо можна назвати неперевершеним майстром сміху в поезії для дітей. Він, як ніхто інший, вмів не просто розважати молодших читачів, а й з теплим, добрим гумором дотепно й незлобливо показати найрізноманітніші вади дитячого характеру.

Номер слайду 5

У дитячій літературі немає жанрів, які б не підкорилися Г. Бойку. Він натхненно створював все: поеми, вірші, скоромовки, лічилки, загадки, п’єси-казки. Письменник видав близько ста книжок для дітей.

Номер слайду 6

Вереда, хвалько, брехун, замазура, ледар, невіглас, недотепа, базіка, боягуз, задавака, роззява, підлабузник, симулянт, ябеда — ось «знамениті» персонажі його чудових віршів та поем.

Номер слайду 7

Його смішинки про малят і звірят, шкільні й спортивні веселинки, скоромовки-спотиканки, загадки адресовані тим, хто цінує гостре, влучне слово, любить і розуміє гумор, уміє покепкувати не тільки з когось, а й із самого себе.

Номер слайду 8

Знаючи життя дітей, їхні звички, уподобання і вади, Грицько Бойко вмів не образити своїм сміхом читача, а змусити його глибоко замислитися над своїми «гріхами». І спробувати позбутися всього того поганого, що викриває Бойко - поет. Отоді – то сміх стає і порадником, і другом, і лікарем… Його гумор м’який і добрий покликаний перш за все допомогати перевиховуватися, а не принизити дитину і поглумитися над нею.

Номер слайду 9

Є серед написаного Грицьком Бойком і п’єси-казки: „Космічна подорож” та „Про Андрійка і Терпця”. Ось послухайте, будь ласка,—Ми про себе склали казку,Як літали в космос — яІ мала сестра моя,Як татусь купив чудову Нам ракету іграшкову,Я сідаю за кермо: Ми на Місяць летимо!

Номер слайду 10

Звичайно, Грицько Бойко писав у своїх творах про рідний край – Донеччину, про героїчну працю шахтарів. Це збірки: „Будем шахтарями”, „Ми з Донбасу”, „Шахтарочка”

Номер слайду 11

Дівчатка й хлоп’ята –Увага, увага!В Сполучених ШтатахЄ місто Чікаго. Живуть в тому містіДорослі  і діти. Живуть в тому містіДва хлопчики Сміти…В інших творах він розповідав дітям про їхніх ровесників за рубежем: „Два хлопчики Сміти”, „Славків гість”, „Діти Чілі”, „Синьоокий Сем”, „Нащадки Гайявати”, „В Бостонському гарлемі”. Просто і безпосередньо розповідає Грицько Бойко про життя за кордоном, про інший світ:  В цих творах він спонукає читачів не бути байдужими до долі інших людей.

Номер слайду 12

Із захопленням Грицько Бойко працював для дошкільнят. Для них він написав коротенькі веселинки та мініатюри. Вони не тільки бавлять малечу, а й несуть цікаві відомості про життя, природу, допомагають пізнавати довкілля.

Номер слайду 13

Грицько Бойко — не тільки поет-гуморист, а й поет-перекладач. Для українських дітей він переклав твори. С. Маршака, К. Чуковського, А. Барто, С. Михалкова та інших поетів.

Номер слайду 14

Знаний Грицько Бойко і як поет-пісняр. Він написав понад 400 пісень, переважно для дітей. Відомі українські композитори А. Кос-Анатольський, А. Філіпенко, Ю. Рожавська, А. М’ясков поклали чимало його творів на музику.

Номер слайду 15

Писав Грицько Бойко й лірику. Добру, зворушливу. Про свою, наприклад, улюблену вчительку Любу Федосіївну, до якої так трепетно  можна заходити вже дорослому на урок:"… Я піду і сяду у знайомім класі на передній парті зліва, край вікна. Буду тихий-тихий, і уважний буду, буду кожне слово Ваше пам’ятать…"

Номер слайду 16

 Кращі твори Грицька Бойка перекладені багатьма мовами світу. Його твори знали в Росії, Білорусі, Вірменії, Польщі, Угорщині, Канаді та Китаї, перекладалися багатьма мовами народів світу, вивчалися за шкільною програмою, друкувалися у читанках, хрестоматіях, календарях. Перевидаються і популярні вони  до сьогодні. Більше можна дізнакетися про життєвий та творчий шлях письменника тут: http://www.chl.kiev.ua/default.aspx?id=1699

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Petrovich Lidiya
    Дуже цiкаво! Дякую!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
18 березня 2021
Переглядів
4696
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку