Презентація "Творчість Ірини Жиленко"

Про матеріал

Презентація про життєвий шлях Ірини Жиленко, її творчий доробок. Містить повні тексти віршів "Жар-птиця", "Підкова", "Гном у буфеті".

Зміст слайдів
Номер слайду 1

«Вірші мої, недосяжні для тьми, будуть відлунювать сонце!..»

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Іри́на (Іраїда) Володи́мирівна Жиле́нко народилася 28 квітня 1941 року в Києві в родині службовців. Батьки загинули під час Другої світової війни, тому дівчинку взяли на виховання бабуся та дідусь у Звенигороді, що на Черкащині.Її дитячі роки припали на грізний воєнний і повоєнний час, коли довелося і вчитися, і працювати одночас­но. Закінчила вечірню школу робітничої мо­лоді.

Номер слайду 4

1964 року заочно закінчила Київський державний університет імені Тараса Шевченка. Потім працювала вихователь­кою в дитячому садку, згодом – у редакціях газет і журналів («Молодь України», «Літературна Україна», журнала «Ранок»).

Номер слайду 5

Перша книжка поетеси – «Слово на соль­фі», за нею – «Автопортрет у червоному», «Вікно у сад», «Останній вуличний шарман­щик» та інші. Перша книжка для малят «Достигають колосочки» з’явилася в 1964 році. Для молодших школярів поетеса випустила книж­ку «Вуличка мого дитинства». Поезія Ірини Жиленко унікальна, багата на кольори (у віршах назви кольорів ужито 1059 разів). А ще поетеса дуже любить рослини, особливо квіти, і щедро опи­сує їх у творах. На честь своїх улюблених фіалок вона навіть створила літературний жанр «фіалки-вірші».

Номер слайду 6

Ірина Жиленко була «принцесою» у своєму маленькому світі. Королівського трону вона не прагнула. «Королем» був її сильний чоловік – Володимир Дрозд, людина з величезним почуттям гумору, талановитий письменник-характерник

Номер слайду 7

Ірина Жиленко отримала премію ім. В. М. Сосюри (1987, за книгу віршів «Дівчинка на Кулі») та національну премію України імені Тараса Шевченка (1996, за збірку «Вечірка у старій вінарні») Ірина Жиленко померла 3 серпня 2013 року.

Номер слайду 8

І вся вороняча оравазчинила люту стрекотняву:"Вона яскра-яскра-яскррава!Таку чужу нескромну птицютримать годитьсятільки в клітці!"Вже третій день — нема Жар-птиці.І людям посмутніли лиця. О, не сумуйте. Її нема,бо — розумієте? — зима. Жар-птиця ж — птаха екзотична,південна, до снігів незвична. Ну, от і простудилась трішки. Лежить вона терпляче в ліжку,п’є молоко, клює родзинки,чита "Барвінок" і "Мурзилку". Пішли на лад у неї справи.І скоро знов злетить вонана злість лихим, кульгавим ґавам,на новорічну радість нам!ЖАР-ПТИЦЯСусідка моя — чарівниця —годувала надвечір родзинкамиу клітці золоту Жар-птицюз очима-намистинками.І як воно трапилось — хто його зна —та тільки дверцят не замкнула вона. Рвонулась на волю чудесна Жар-птиця,і враз освітиласьказково столиця. Летіла все вище, так гарно, так вільно,як в найзолотішім, найкращім мультфільмі... Дорослим і дітямяснішали лиця:"Як хороше житипід сонцем Жар-птиці!"І тільки ота трьохсотлітня ґава,яка себе називала Павою(старезна, без ока, та ще й кульгава),знайшла Жар-птицю непристойно яскравою.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

За легендами харчувалася Жар-птиця молодильними яблуками, які дарують безсмертя. Блискавки в небі – це пір’я Жар - птиці, яке вона кидає на землю. І співає Жар - птиця, коли повертається з подорожей відпочити, при цьому з дзьоба самоцвіти сиплються і щасливці ті, хто їх знаходить. П'є вона лише живу воду, з джерела в тридесятому царстві, до якого простому смертному шлях невідомий. І лише деякі сміливці ризикували, шукаючи її перо. Це алегорія, яку висловив народ. Хто стає безсмертним в цьому світі? Той, хто робить щось, про що довго пам'ятають, за що прославляють в піснях і легендах, і це і є безсмертя. Вирушати за пером жар-птиці – це значить зробити те, про що будуть довго пам'ятати. У слов'янській міфології Жар - птиця мала відношення до двох богів. Бога сонця Ярила і бога грози Перуна.

Номер слайду 11

Що ж, покладу підкову в чемодан,куплю я шубу. А тоді поїдув Лапландію. Хоч трішки і шкода,вже так і буть — віддам підкову Діду. Оце і все. А сніг звичайним став. Легкий і рівний, пада, пада, пада... Роти закрили всі сімсот роззяв.І розійшлись... І полягали спати. Була зима. Ішов зелений сніг. За ним — рожевий. Потім — фіалковий.І раптом протрюхикав на коніДідусь Мороз. І загубив підкову. Та не просту. А золоту. Таким,на місяць схожим, серпиком лежала, —аж розгубились в небі літаки,кричали: "Мама!" —Й крильцями дрижали. Підкова. А я знайшла. Сказала їй: — Світитут, на вікні. Щоб все мені збулося! —Зійшлися і роззявили ротисімсот роззяв. Стоять вони і досі... Круг них світився то зелений сніг,то голубий, то ніжно-фіалковий. Вони стояли вперто, день при дні, —зачарувала їх моя підкова.

Номер слайду 12

Гном у буфетіТи знаєш, у нашому домі,в старому буфеті, давноживе мій добрий знайомий –старенький буфетний гном. Він знав ще дідуся хлоп’ям,а маму — малим дівчатком,гукав пустунам: "Ай-яй!",Слухняним давав шоколадки. Замкнувши буфет на гачок,золотить на свята сервізи. Багріє його ковпачокза склом серед вазочок різних. Він любить какао пить,смоктати м’ятні гостинці. Так довго і солодко спитьв старій музикальній скриньці. Навчився він чемних манерв одної маркізи з фарфору. Сказала маркіза: — Тепердружити із вами не сором. Ви просто — франтом, хочавтягніть у петлицю троянду.І прошу до мене на чай. Разом з цвіркуном-музикантом;Століття, і друге, і третє, —прислухайся! — чуєш? – завждиклопочеться гном у буфеті,бормоче, зітха, шарудить.І тупа, і плямка в куточку,і дзвонить в буфетні шибки.І в довгі засніжені ночінашіптує дітям казки.

Номер слайду 13

Любімо наше дитинство!

pptx
Додано
19 січня 2022
Переглядів
4304
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку