Презентація "У кожного - свій Шевченко"

Про матеріал
Презентація підійде як для проведення уроків української літератури, так і для позакласних заходів. Матеріал містить біографічні відомості, цікаві факти, твори Великого Кобзаря
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тарас Григорович Шевченко

Номер слайду 2

Тарас Шевченко

Номер слайду 3

Тарас Григорович Шевченко Благословен той день і час, Коли прослалась килимами Земля, яку сходив Тарас Своїми босими ногами

Номер слайду 4

 Вогонь Шевченкових поезій

Номер слайду 5

9 березня 1814 року в с. Моринці на Черкащині в сім’ї кріпака Григорія Шевченка серед морозної темної ночі блиснув на все село один вогник – це народилася дитина. Для пана – нова кріпацька душа, а для України – великий поет, незламний Кобзар.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Тарасова сім’я Батько поета — Григорій Іванович Шевченко, мати — Катерина Якимівна Бойко . Мали Шевченки шестеро дітей: Катерину, Михайлика, Тараса, Ярину, Марусю, Йосипа. Найближчою Тарасові була Катерина, яка замінила йому матір.

Номер слайду 8

Загадка як вид усної народної творчості.

Номер слайду 9

Могила матері Т.Шевченка

Номер слайду 10

Дитинство Тараса Тарас ріс розумним хлопчиком. Був він пустотливим, допитливим, мрійливим, мав феноменальну пам'ять, любив природу, пісні, розповіді про минуле.

Номер слайду 11

Загадка-це стислий поетичний твір,часто ритмізований вислів, що треба відгадати, у якому в завуальованій (прихованій) формі зашифровано якийсь предмет чи явище. Дитинство Тараса

Номер слайду 12

Метафора – перенесення рис живої істоти на предмет чи явище. Наприклад: перешіптуються листочки, сміється сонце, стогне буря. Цей художній засіб робить нашу мову образною, поетичною. Метафора (від грецького — переміщення, віддалення) — перенесення рис одного предмета на інший на основі подібності.

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Ще дитиною почав Тарас малювати і писати вірші. Дуже рано у Тараса виявився хист до малювання. Змалку крейда чи вуглина були для нього неабиякою радістю. Усе ними обмальовував, залюбки зображував птахів, звірів, людей. Коли служив у пана, потай змальовував картини.

Номер слайду 16

Номер слайду 17

1832р. Енгельгардт віддає Шевченка на чотири роки до майстра петербурзького малярного цеху В. Ширяєва.

Номер слайду 18

Друзі художника Усміхнулася доля Шевченкові тоді, коли йому було 24 роки. Земляки - художники побачили в ньому талановиту людину і викупили з неволі, допомагали з навчанням в Академії мистецтв. К.Брюллов В. Жуковський

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Вірші Шевченко почав писати ще кріпаком. Кілька своїх поезій Шевченко у 1838р. віддав Гребінці для публікації в українському альманасі “Ластівка”. Але ще до виходу “Ластівки” (1841) 18 квітня 1840р. з'являється перша збірка Шевченка — “Кобзар”.

Номер слайду 21

Чорна корова всіх людей поборола, а біла кобила всіх зведе. Метафора

Номер слайду 22

Спілкувався з селянами, познайомився з численними представниками української інтелігенції й освіченими поміщиками. Перша подорож Шевченка на Україну продовжувалася близько восьми місяців. Виїхавши з Петербурга у травні 1843р., поет відвідав десятки міст і сіл України (рідну Кирилівку, Київ, Полтавщину, Хортицю, Чигирин). Т.Г.Шевченко. Собор святого Олександра в Києві

Номер слайду 23

Шевченко - художник Т. Г. Шевченко був не лише поетом, а ще й талановитим художником. Багато своїх живописних творів залишив нам у спадок. Він написав понад 1000 картин. За свої малюнки Шевченко був нагороджений трьома срібними медалями. Малював портрети, автопортрети, пейзажі, картини про життя народу.

Номер слайду 24

Номер слайду 25

“Живописна Україна”

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Номер слайду 28

У засланні 23 квітня 1850р. Тараса  Шевченка заарештували за порушення царської заборони писати й малювати. Довгих 7 років відбував покарання поет в Орській фортеці.

Номер слайду 29

Шевченко Т. Г. « У степах Арала» Місце відбування заслання

Номер слайду 30

Кобзареві пісні Тарас сам грав на кобзі та бандурі, навчився самотужки гри на фортепіано, виконував нескладні твори Моцарта і Бетховена. Він дуже любив задушевний м’який тембр віолончелі.

Номер слайду 31

10 березня 1861 року у Петербурзі перестало битися серце великого поета

Номер слайду 32

Номер слайду 33

Номер слайду 34

Сам маленький, а шуба дерев’яна.

Номер слайду 35

Похований був на Смоленському кладовищі. Через два місяці, виконуючи заповіт поета, друзі перевезли його прах на Україну і поховали на Чернечій (тепер Тарасова) горі біля Канева.

Номер слайду 36

Номер слайду 37

Номер слайду 38

Могила Тараса Шевченка у Каневі (19 століття)

Номер слайду 39

Номер слайду 40

Тарасова гора м. Канів

Номер слайду 41

м.Луцьк

Номер слайду 42

Пам’ять про Т.Г.Шевченка м. Одеса

Номер слайду 43

м. Харків Парк ім. Т.Г.Шевченка

Номер слайду 44

м. Київ Національний університет ім. Т.Г.Шевченка

Номер слайду 45

м. Ковель на Волині

Номер слайду 46

с . Моринці на Черкащині

Номер слайду 47

Театр української драми м. Харків

Номер слайду 48

Театр національної опери та балету ім. Т.Шевченка м. Київ

Номер слайду 49

Минають віки, стираються написи на камені, тліють книги, руйнуються будівлі, але слово Шевченка – живе і вічне!

Номер слайду 50

У кожного – свій Шевченко, бо всяк вибирає в його спадщині те, що йому найближче. А спадщина його невичерпна, як власне сама українська пісня, українська мова і сам український народ.

ppt
Додав(-ла)
Багнюк Оксана
Додано
28 січня
Переглядів
222
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку