Презентація "У світі античності"

Про матеріал
Дана презентація допоможе краще засвоїти навчальний матеріал. Візуально сприймати твори мистецтва до даної теми, а також візуалізувати основні терміни та поняття.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема 3: «У світі античності” За підручником Кондратова Л. Г.«мистецтво» 8 клас

Номер слайду 2

Скульптура (від лат. sculpo — вирізую, висікаю) — вид образотворчого мистецтва, що передає об’ємне зображення матеріальних предметів через їх пластичну характеристику. Кругла скульптура— тривимірні об’ємні твори, доступні для огляду з усіх боків, Рельєфна скульптура: барельєф - рельєфне зображення виступає над площиною менше, ніж наполовину вого об’ємугорельєф- рельэфне зображення виступає над площиною більше, ніж наполовину. За формою скульптуру поділяють на два види:

Номер слайду 3

За призначенням скульптуру поділяють: монументальну (па м’ятники, монументи), монументально декоративну (садово-паркова скульптура, скульптурне оздоблення будівель, декорації фонтанів тощо) станкову (наближені до реальних розмірів людського тіла статуї та погруддя, призначені для огляду з усіх боків) скульптуру малих форм (невеликі скульптурні твори

Номер слайду 4

Найбільш ранні скульптурні твори, що збереглися до наших днів,належать до архаїчної епохи. Куроси — статуї оголених атлетівчи богів та кори — жіночі фігури в одязі. Найвищого розквіту грецька скульптура, як і мистецтво загалом, до-сягла в епоху класики й добу еллінізму. На ці періоди припадає злеттворчості видатних майстрів Фідія, мірона, Поліклета (V ст. до н. е.) та Скопаса, Праксителя, Лісіппа (ІV ст. до н. е.).

Номер слайду 5

Відомими хрисоелефантинними статуями були роботи. Фідія: Афіна Парфенос для Парфенона і Зевс для храму в Олімпії. Хрисоелефантинна скульптура — твори античногомистецтва, виконані з пластинок слонової кістки та золота.

Номер слайду 6

Шедеври монументальної скульптури. Статую Зевса була встановлена у храмі Зевса в місті Олімпія на півострові Пелопоннес. Статуя простояла майже 900 років і загинула під час пожежі в V ст. Не менш знаменита хрисоелефантинна статуя роботи Фідія — афіна Парфенос Гігантська 32-метрова статуя бога Геліоса — найяскравіший зразок монументальної скульптури епохи еллінізму «Колос родоський».

Номер слайду 7

Ідеалізм та натуралім шедеврів античної сульлтури. Поліклет зображував атлетів пе-реважно в стані спокою. Прикладом є статуя «доріфор», яку вважалиеталоном чоловічої краси й іноді називали «Каноном Поліклета»(((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((ль90..реважно в стані спокою. Прикладом є статуя «доріфор»,яку називали «Каноном Поліклета»статуя «дискобол» — перша класична скульптура, що зображує людину в русі.

Номер слайду 8

Одним із найвеличніших шедеврів доби еллінізму є збережена до на-ших днів мармурова статуя богині перемоги ніки самофракійської.статуя афродіти мілоської (II ст. до н. е.) — ще один шедеврмистецтва елліністичної епохи. «Лаокоон» (IІ ст. до н. е.)

Номер слайду 9

СТАНКОВА СКУЛЬПТУРАГолова атлета. Римська копія, мармур. Скульптура доби грецької класики1. До якого виду скульптури належить зображений твір?2. Яке призначення, на вашу думку, мала ця статуя?3. Які засоби виразності використав у своїй роботі античний майстер?4. Визначте, до якої епохи античного мистецтва відноситься дана скульптура. Доведіть свою думкз'.5. Розкажіть про свої враження від твору стародавнього майстра. Яка музика, на вашу думку, може «озвучити» що скульптуру?

Номер слайду 10

ЖИВОПИС АНТИЧНОСТІВ епоху високої класики інтенсивно розвивався й давньогрецький живопис, переважно монументальний

Номер слайду 11

ДЕКОРАТИВНЕ МИСТЕЦТВО СТАРОДАВНЬОЇ ГРЕЦІЇАнтичне мистецтво залишило нам величезну кількість чудових зразків вазопису — орнаментального чи образотворчого декоративного розпису посудин із обпаленої глини. У вазописі виділяють чотири основні стилі: геометричний, оріспта-лізуючий, чорнофігурний та червонофігурний. Давньогрецьке ювелірство витримало випробування часом і стало ще однією славною сторінкою в історії античного мистецтва. Стародавні майстри використовували золото, срібло та їх сплав — електр 

Номер слайду 12

Розквіт античного театру припадає па V ст. до н. е. Саме в той час творили видатпі поети-драматурги — Есхіл, Софокл та Евріпід.театральної споруди в Стародавній Греції склався під впливом кліматичних умов та рельєфу. Глядачі розміщувались на схилах пагорбів, а внизу, па галявині, виступали актори.

Номер слайду 13

МОДА АНТИЧНОСТІВизначальною рисою античної моди було те, що одяг не кроїли і не зшивали: тканину призбирували вертикальними складками, вигідно підкреслюючи природні лінії тіла, і скріплювали застібками. Найбільшого поширення набув хітон — подібний на сорочку одяг, скріплений на плечах і підв’язаний поясом. Від V ст. до н. е. чоловіки почали носити коротке волосся, а мода на борідки виникла в часи правління Олександра Македонського. Серед жінок популярними були і складні зачіски з вишуканими вузлами й косами, які закріплювались гребеними, вінками та стрічками, і довге, красиво завите волосся, що вільно спадало на плечі

Номер слайду 14

МУЗИЧНЕ МИСТЕЦТВОв житті еллінів займала музика. Вона звучала під час весіль, війн, похоронів, була невід’ємною частиною релігійних свят і театральних вистав. 

Номер слайду 15

Які види скульптури були найбільш популярними у Стародавній Греції та Стародавньому Римі?• Назвіть характерні риси скульптури різних епох античного мистецтва.• Наведіть приклади шедеврів античної скульптури. Які з цих творів вас найбільше вразили?• Що ви знаєте про античний живопис і декоративне мистецтво?• Чим був знаменитий давньогрецький театр? Опишіть особливості тогочасних театрачьних споруд.• Що ви дізналися про музичне мистецтво античності?• Охарактеризуйте моду античності. Поміркуйте, які риси античного стилю присутні в сучасній моді. Створіть узагальнену таблицю характерних особливостей античного стилю за видами мистецтва.

pptx
До підручника
Мистецтво 8 клас (Кондратова Л.Г.)
Додано
31 січня 2022
Переглядів
1651
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку