Презентація "У світі античності"

Про матеріал

Мета: продовжити знайомити здобувачів освіти з особливостями античного мистецтва: досягненнями давньогрецьких та давньоримських митців, особливості античної скульптури, музики і театру. Поглибити знання про стиль у мистецтві; навчити класифікувати твори мистецтва за художніми напрямками та стилями; використовувати спеціальну термінологію, набуті знання у процесі художньо-творчої діяльності; порівнювати твори різних напрямів та стилів у мистецтві, розвивати уміння аргументувати оцінні судження щодо ролі мистецької спадщини в житті людини та суспільства, виховувати художній смак, любов до мистецтва.


Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема 3: «У світі античності” За підручником Кондратова Л. Г.«мистецтво» 8 клас. Підготувала вчитель Пеценчук Т. М.

Номер слайду 2

Скульптура (від лат. sculpo — вирізую, висікаю) — вид образотворчого мистецтва, що передає об’ємне зображення матеріальних предметів через їх пластичну характеристику. За формою скульптуру поділяють на два види:

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Найбільш ранні скульптурні твори, що збереглися до наших днів,належать до архаїчної епохи. Куроси — статуї оголених атлетівчи богів та кори — жіночі фігури в одязі. Найвищого розквіту грецька скульптура, як і мистецтво загалом, досягла в епоху класики й добу еллінізму. На ці періоди припадає злет творчості видатних майстрів Фідія, Мірона, Поліклета (V ст. до н. е.) та Скопаса, Праксителя, Лісіппа (ІV ст. до н. е.).

Номер слайду 5

.

Номер слайду 6

Шедеври монументальної скульптури. Статую Зевса була встановлена у храмі Зевса в місті Олімпія на півострові Пелопоннес. Статуя простояла майже 900 років і загинула під час пожежі в V ст. Не менш знаменита хрисоелефантинна статуя роботи Фідія — Афіна Парфенос Гігантська 32-метрова статуя бога Геліоса — найяскравіший зразок монументальної скульптури епохи еллінізму «Колос родоський».

Номер слайду 7

Ідеалізм та натуралім шедеврів античної сульлтуриІдеалізм та натуралізм шедеврів античної скульптури - статуя «Дискобол» — перша класична скульптура, що зображує людину в русі. Талановитий скульптор Мірон утілив образ спортсмена, який приготувався метнути диск. Фігура юнака напівзігнута; мить — і він випростається й диск полетить у повітря. Митець бездоганно передав анатомію тіла, підкреслив духовну і фізичну красу атлета, ім’я якого залишилося невідомим. Не зберігся й оригінал «Дискобола» — його слід загубився в Середні віки. Відомі численні римські копії цієї статуї, які знаходяться в музеях Рима, Мюнхена, Флоренції, Берліна. На відміну від Мірона, його сучасник Поліклет зображував атлетів переважно в стані спокою. Прикладом є статуя «Доріфор», яку вважали еталоном чоловічої краси й іноді називали «Каноном Поліклета», оскільки в теоретичній праці з такою назвою скульптор виклав закон ідеальних пропорцій чоловічого тіла.

Номер слайду 8

Одним із найвеличніших шедеврів доби еллінізму є збережена до наших днів мармурова статуя богині перемоги Ніки Самофракійської. Статуя Афродіти Мілоської (II ст. до н. е.) — ще один шедевр мистецтва елліністичної епохи. Характерною рисою елліністичного мистецтва було зображення тих аспектів реальності, яких висока класика вперто не помічала: потворність, абсурд, жорстокість, біль, страх. Прикладом такої роботи є скульптурна група «Лаокоон» (IІ ст. до н. е.) — три фігури, які відчайдушно намагаються звільнитися від смертельних обіймів змій.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Живопис античності

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Декоративне мистецтво Стародавньої ГреціїАнтичне мистецтво залишило нам величезну кількість чудових зразків вазопису – орнаментального чи образотворчого декоративного розпису посудин із обпаленої глини, які відігравали надзвичайно важливу роль у житті стародавніх греків.

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Театральне мистецтво

Номер слайду 15

Мода античності

pptx
Додано
17 жовтня 2022
Переглядів
299
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку