Презентація "У світі індикаторів"

Про матеріал

Застосування розчинів природних індикаторів для визначення кислотно-основного середовища миючих засобів та шампунів в домашніх умовах.Результати роботи можна використовувати для визначення рН різних розчинів, наприклад, молочних продуктів, бульйонів, лимонаду та іншого, а також для визначення кислотності ґрунту, тому що на одному і тому ж ґрунті залежно від її кислотності один вид рослин може давати високий урожай, а інші будуть пригнобленими. Природні індикатори можна використовувати для визначення складу ліків, які вживають для лікування. Багато лікарських препаратів представляють собою кислоти, солі й основи. Вивчивши їх властивості, можна уберегти себе. Наприклад, аспірин (ацетилсаліцилова кислота), багато вітамінів не можна вживати на голодний шлунок, тому що кислоти, що входять до їхнього складу, будуть пошкоджувати слизову шлунку.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

У світі індикаторів. Науковий керівник: Педоряка Оксана Іванівна,учитель хіміїЛубенської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 8 Лубенської міської ради Полтавської області,спеціаліст ІІ категоріїРоботу виконала: Дрозд Валентина Миколаївна,учениця 9 А класу. Лубенської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 8 Лубенської міської ради Полтавської області

Номер слайду 2

Мета роботи: Завдання:приготувати розчини рослинних індикаторів із природної сировини й визначити з їхньою допомогою середовища розчинів мийних засобів для посуду та шампунів.підібрати й систематизувати зібраний матеріал із літературних джерел та мережі Інтернету. розглянути класифікацію індикаторів;виготовити розчини індикаторів із природної сировини;визначення р. Н середовища розчинів мийних засобів для посуду та шампунів з допомогою виготовлених індикаторів.

Номер слайду 3

Об’єкт дослідження: природні рослини, що володіють властивостями індикаторів. Предмет дослідження:розчини рослинних індикаторів. Практичне використання: Результати дослідницької роботи можна використовувати для визначення р. Н різних розчинів, наприклад, молочних продуктів, бульйонів, лимонаду та іншого, а також для визначення кислотності ґрунту, тому що на одному і тому ж ґрунті залежно від її кислотності один вид рослин може давати високий урожай, а інші будуть пригнобленими. Природні індикатори можна використовувати для визначення складу ліків, які вживають для лікування. Багато лікарських препаратів представляють собою кислоти, солі й основи. Вивчивши їх властивості, можна уберегти себе. Наприклад, аспірин (ацетилсаліцилова кислота), багато вітамінів не можна вживати на голодний шлунок, тому що кислоти, що входять до їхнього складу, будуть пошкоджувати слизову шлунку. Актуальність роботи полягає в застосуванні розчинів природних індикаторів для визначення кислотно-основного середовища миючих засобів та шампунів в домашніх умовах.

Номер слайду 4

Вимоги до індикаторів Щоб яка-небудь речовина могла служити індикатором, вона повинна задовольняти наступні необхідні умови:• повинна бути слабкою кислотою або слабкою основою;• її молекули й йони повинні мати різне забарвлення;• забарвлення її повинно бути надзвичайно інтенсивним, щоб бути помітним при додаванні до досліджуваного розчину малої кількості індикатору.

Номер слайду 5

У природних індикаторів є серйозний недолік: їх відвари досить швидко псуються - скисають або пліснявіють (більш стійкі спиртові розчини). Інший недолік - занадто широкий інтервал зміни кольору. При цьому важко або неможливо відрізнити, наприклад, нейтральне середовище від слабо-кислого, або слабо-лужного від сильно-лужного. Тому в хімічних лабораторіях використовують синтетичні індикатори, що різко змінюють свій колір у досить вузьких границях р. Н. Таких індикаторів відомо безліч, і кожний з них має свою область застосування. Природні індикатори містять пофарбовані речовини, здатні міняти свій колір у відповідь на той або інший вплив. І, потрапляючи в кисле або лужне середовище, вони наочним образом сигналізують про це .

Номер слайду 6

Експериментальна частина

Номер слайду 7

Для проведення дослідницької роботи я використовувала висушені пелюстки мальви, ягоди малини, чорноплідної горобини, ягоди полуниці, кору крушини , червонокачанну капусту.

Номер слайду 8

Для приготування рослинних індикаторів брала по 50г сировини, подрібнила, залила 200мл води й прокип'ятила протягом 1-2 хвилин. Отримані відвари були охолоджені й профільтровані. З метою запобігання від псування, в отриманий фільтрат додала спирт у співвідношенні 2:1.

Номер слайду 9

Одержавши у такий спосіб розчини індикаторів, я перевірила, який колір вони мають у різних середовищах.

Номер слайду 10

Брала піпеткою кілька крапель саморобного індикатору й додавала їх по черзі в кислий або лужний розчини. Таблиця 1. Зміна фарбування природних індикаторів у різних середовищах. Назва сировини для приготування індикаторів Натуральний колір індикаторів. Колір в кислому середовищіКолір в лужному середовищіЯгоди чорноплідної горобини. Червоно коричневий. Червоний. Грязно-зелений. Червонокачанна капуста. Темно фіолетовий Червоний. Зелений. Кора крушини. Темно жовтий. Світло-жовтий. Жовтий. Ягоди малини. Малиновий. Малиновий. Темно-малиновий. Ягоди полуниціРожевий. Помаранчевий. Світло-коричневий. Пелюстки мальви. Темно-коричневий. Рожевий. Коричневий

Номер слайду 11

Визначення середовища розчинів миючих засобів для посуду та шампунів за допомогою рослинних індикаторів. На уроках біології я довідалася, що зовнішня поверхня епідерми вкрита мікроскопічно тонким шаром - кислотною мантією. В епідермі протікає безліч біохімічних процесів. У результаті утворюються кислоти - молочна, лимонна й інші. Плюс до цього: шкірне сало й піт. Усе це й становить кислотну мантію шкіри. Відповідно , нормальна шкіра має кислу реакцію, р. Н шкіри становить у середньому 5,5. При використанні миючих засобів для посуду, що мають лужне середовище, ми порушуємо нормальне кислотне середовище шкіри рук. Для запобігання шкіри рук від негативного впливу миючі засоби для посуду повинні мати значення р. Н, відповідне до значення р. Н кислотної мантії епідерми. За допомогою приготовлених розчинів природних індикаторів я перевірила, яке середовище мають різні миючі засоби для посуду та шампуні.

Номер слайду 12

Таблиця 2. Реакція середовища розчинів мийних засобів для посуду. Миючий засіб для посуду. Рослиннііндикатори. Колір індикатора після реакціїСередовище досліджуваного розчину. МІФЧервонокачанна капуста. Світло-фіолетовий. Слабко-лужне. FAIRYЧервонокачанна капуста. Синьо-фіолетовий. Лужне. AOSЯгоди полуниціСвітло-коричневий. Лужне. Pril. Чорноплідна горобина. Темно-зелений. Слабко-лужне

Номер слайду 13

Таблиця 3. Реакція середовища розчинів шампунів. ШампуніРослинні індикатори. Колір індикатора після реакціїСередовище досліджуваного розчину. Дитячий «Ласковая мама»Пелюстки мальви. Світло-коричневий. Нейтральне. SHAMTUЯгоди малини. Малиновий. Слабко-кисле. NIVEA Кора крушини. Яскраво-жовтий. Слабко-кисле

Номер слайду 14

Висновок: Провівши науково-дослідну роботу, я прийшла до наступних висновків:багато природних рослин мають властивості кислотно-основних індикаторів, здатних змінювати своє забарвлення залежно від середовища, у яке вони попадають;для виготовлення розчинів рослинних індикаторів можна брати наступну природну сировину: ягоди малини, полуниці, чорноплідної горобини, кору крушини, пелюстки мальви, червонокачанну капусту та інші.- розчини рослинних індикаторів можна використовувати в якості кислотно-основних індикаторів для визначення р. Н середовища розчинів миючих засобів для посуду та шампунів в домашніх умовах;миючі засоби для посуду "Міф", "Fairy", "AOS" мають лужне й слабко лужне середовище й при їхньому застосуванні необхідно використовувати гумові рукавички для захисту шкіри рук від негативного впливу, тому що лужне середовище руйнує кислотну мантію епідерми;

Номер слайду 15

- шампуні SHAMTU, NIVEA, мають слабко-кисле середовище і при їхньому застосуванні можуть бути проблеми шкіри голови і волосся,тому треба обмежено використовувати такі шампуні; а шампунь «Ласкава мама» має нейтральне середовище ,що підтверджує гарну якість товару. природні індикатори із природної сировини можна використовувати на уроках хімії в школах, якщо існує проблема забезпечення школи хімічними індикаторами. Результати дослідницької роботи можна використовувати для визначення р. Н різних розчинів, наприклад, молочних продуктів, бульйонів, лимонаду та іншого, а також для визначення кислотності ґрунту, тому що на одному і тому ж ґрунті залежно від її кислотності один вид рослин може давати високий урожай, а інші будуть пригнобленими.- Для визначення складу ліків, які вживають для лікування, можна використовувати природні індикатори. Багато лікарських препаратів представляють собою кислоти, солі й основи. Вивчивши їх властивості, можна уберегти себе. Наприклад, аспірин та багато вітамінів не можна вживати на голодний шлунок, тому що кислоти, що входять до їхнього складу, будуть пошкоджувати слизову шлунку.

Номер слайду 16

“Я хочу жити в якісному світі!”

Номер слайду 17

Дякую за увагу!

pptx
Пов’язані теми
Хімія, Позакласні заходи
Додано
8 вересня 2018
Переглядів
9494
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку