Презентація «УЧНІВСЬКИЙ ЛІДЕР СЬОГОДНІ – УСПІШНЕ МАЙБУТНЄ»

Про матеріал

Презентацію «УЧНІВСЬКИЙ ЛІДЕР СЬОГОДНІ – УСПІШНЕ МАЙБУТНЄ» можна використати при проведенні відповідного практичного семінару для лідерів серед здобувачів освіти.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Семінар для лідерів учнівського самоврядування на тему «УЧНІВСЬКИЙ ЛІДЕР СЬОГОДНІ – УСПІШНЕ МАЙБУТНЄ» Пономаренко М.І., методист РМК

Номер слайду 2

Учнівський лідер сьогодні – успішне майбутнє Мета: виявлення та удосконалення лідерських здібностей учнів. Завдання: ознайомити учнів з поняттями «лідер», «лідерство»; проаналізувати типи та стилі лідерів; виявлення рівня розвитку лідерських якостей у школярів; поглиблення знання учнями самих себе, своїх психологічних особливостей, усвідомлення своїх дій і думок, зміцнення позитивних якостей особистості, набуття навичок адекватної поведінки в певних соціальних ситуаціях; відпрацювання організаторських та комунікативних здібностей, що характеризують особу лідера групи; формування стратегії дій лідерів з перенесення здобутих знань і навичок на актив та весь колектив класу

Номер слайду 3

План проведення семінару І. Організаційний блок 9.00-9.10 - Реєстрація учасників семінару. 9.10-9.15 - Ознайомлення з планом роботи. 9.15-9.25 – Привітання-знайомство «Карусель знайомств». 9.25-9.40- Вправа «Правила роботи в групах». 9.40-9.50 - Вправа «Очікування». ІІ. Теоретичний блок 9.50-10.20 1. Мозковий штурм «Лідер – це...». 2. Інформаційне повідомлення «Хто такий лідер? Типи та стилі лідерства». 3. Загальна характеристика лідера. 4. Основні відмінності між лідером і керівником. 5. Інформаційне повідомлення «Як виховати в собі лідера». ІІІ. Практичний блок 10.30-11.00 1. Вправа «Портрет лідера». 2. Вправа «Як визначити лідера в дитячому колективі?». 3. Вправа «Я можу бути лідером, тому що...». ІV. Майстер – клас «Як стати лідером» 11.00-11.45 Зустріч з волонтером Кучеренком О.О., керівником хореографічного колективу Районного будинку культури «Грація» Каибиш А.В., депутатом міської ради Давидченко М.В. V. Підсумково-узагальнюючий блок 11.45-12.00 1. Ділова притча від Владислава Дінаполі «Людина, яка хотіла вести за собою людей». 2. Вправа «Приємні слова». 3. Вправа «Аплодисменти по ланцюжку». 4. Бесіда-враження.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Лідер – це …. Лідер (від англ. «leader» – провідний) – це член групи, якому вона надає право приймати найвідповідальніші рішення, що стосуються інтересів усієї групи. Лідер — той, хто веде; перший, що йде попереду. Член групи, всі учасники якої визнають його керівництво, покладаються на нього в прийнятті серйозних рішень і вирішенні важливих проблем. Лідер - особа, що має загальне визнання групи, до якої прислухаються і яка здатна вести за собою людей. Лідер - особистість, за якою члени групи визнають право брати на себе найбільш відповідальні рішення, що зачіпають їхні інтереси Лідер - особа, на яку офіційно покладені функції управління колективом і організації його діяльності Лідер - особа, признана групою авторитетною Лідер - керівник, член групи, здійснюючий керівництво

Номер слайду 8

Лідерство – це… Лідерство — це вибір, а не посада.

Номер слайду 9

Типи лідерів Формальні лідери – це люди, яких члени групи обирають на певну посаду. Такі лідери пов’язані з організацією і захищають її інтереси. Неформальні лідери – це люди, авторитетні серед інших членів групи.

Номер слайду 10

Якості лідера інтелект; комунікативність; упевненість в собі; відповідальність; витривалість; цілеспрямованість; творчий підхід до справи; вміння відповідати за свої вчинки; вміння працювати в команді; організованість; та інші

Номер слайду 11

Вплив лідера має, як правило, два джерела: особистий авторитет (члени групи визнають лідера завдяки його положенню, досвіду, майстерності, освіті тощо); харизматичні властивості (людяність, ввічливість, моральність тощо).

Номер слайду 12

Стилі лідерства Авторитарний — лідер володіє достатньою владою, щоб нав‘язувати свою волю підлеглим і без коливань втілювати в життя прийняті рішення, використовуючи адміністративні методи впливу на підлеглих. Такий лідер одноосібно вирішує всі питання, не враховуючи думки підлеглих, часто втручається в дії керівників нижчого ступеню, зв‘язує їх ініціативу і не дозволяє їм приймати самостійних рішень, робити і вирішувати щось без його відома. Демократичний — характеризується високим ступенем делегування повноважень. Підлеглі беруть активну участь у прийнятті рішень і користуються широкою свободою у виконанні завдань. Як правило, рішення приймається тільки після виявлення думки підлеглих, лідер охоче ділиться з ними владою, надає можливість проявити ініціативу, розвивати свої здібності. Керівник робить все для того, щоб підлеглі розуміли, що їм доведеться вирішувати більшу частину проблем, не шукаючи його схвалення або допомоги. Паралельно з цим він створює атмосферу відкритості і довіри, за якої підлеглий завжди може звернутися до лідера за допомогою та порадою, розказати про проблеми, які є або назрівають, порадитися. Ліберальний — підлеглим надається велика самостійність в роботі, в прийнятті рішень, керівник дає лише загальні настанови і час від часу контролює діяльність виконавців. Ще цей стиль лідерства називають стилем невтручання.

Номер слайду 13

Риси лідера Вольовий, здатний переборювати перепони на шляху до мети; наполегливий, вміє розумно ризикувати; ініціативний, хоче працювати без дріб'язкової опіки; психічно врівноважений; добре пристосовується до нових умов і вимог; самокритичний, тверезо оцінює не лише успіхи, а й невдачі; вимогливий до себе та інших; критичний, здатний бачити у привабливих ситуаціях слабкі боки надійний, тримає слово, на нього можна покластися; витривалий, може працювати в умовах інтенсивних навантажень; оптимістичний, ставиться до труднощів як до переборних перешкод; здатний міняти стиль поведінки, може і вимагати, і підбадьорити.

Номер слайду 14

Основні відмінності між лідером і керівником

Номер слайду 15

Як виховати в собі лідера Робіть лідера з себе Особисті якості лідера Інтелект Комунікабельність Упевненість в собі Витривалість Врівноваженість Твердість Уміння ухвалювати рішення Цілеспрямованість Відповідальність Організаторські здібності

Номер слайду 16

Вправа «Портрет лідера»

Номер слайду 17

Вправа «Як визначити лідера в дитячому колективі?»

Номер слайду 18

Вправа «Я можу бути лідером, тому що...»

Номер слайду 19

Майстер-клас «Як стати лідером»

Номер слайду 20

Основні грані лідера 1. Уміння працювати – це запорука успіху. 2. Уміння грати – це секрет молодості. 3. Готовність до навчання і самонавчання – це основа знань. 4. Уміння дружити - це гарантія щастя. 5. Уміння любити – це радість життя.

Номер слайду 21

Кодекс поведінки лідера 1. Діяти і доводити справу до кінця. 2. Пропонувати зміни, аргументуючи їх. 3. Зосереджуватися на результатах, не наголошувати на своїх заслугах. 4. Ніколи не відступати перед складними завданнями. 5. Постійно спілкуватися, надихаючи, впливаючи, за потреби критикуючи. 6. Вміти слухати інших. 7. Не ображати молодших і слабших.

Номер слайду 22

1. Ділова притча «Людина, яка хотіла вести за собою людей» 2. Вправа «Приємні слова» 3. Вправа «Аплодисменти по ланцюжку»

Номер слайду 23

Кожне завтра розпочинається уже сьогодні…  

Номер слайду 24

Наша адреса:

ppt
Додано
30 січня 2020
Переглядів
3511
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку