Презентація "Україна в період повоєнної відбудови"

Про матеріал
Дана презентація складенна відповідно за новою програмою для 11 класу до підручника Історія України ( рівень стандарту)11 клас О.Гісем, О.Мартинюк. ЇЇ можна використати при вивченні теми: "Внутрішньополітична та економічна ситуація в УРСР".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Україна в період повоєнної відбудови

Номер слайду 2

План1. Умови за яких відбулася відбудова.2. Українці в повстаннях в таборах ГУТАбу.3. Відбудова та її особливості в Україні.4. Масовий штучний голод 1946 р-1947р.5. Зміни в демографічній ситуації. Рівень життя та побут населення.

Номер слайду 3

1. Умови за яких відбувалася відбудова. Позитивні умови. Перемога у війні –зріс міжнародний авторитет СРСР. Розширення прав союзних республік. Створено наркомат іноземних справ. УРСР- стає суб’єктом міжнародного права.

Номер слайду 4

Негативні умови Демографічні втрати. Сільське господарство зруйноване. Катастрофічний спад виробництва. Матеріальні втрати. Початок « Холодної війни». Зменшення трудових ресурсів. В основному працювали жінки і підлітки. Важка праця Зубожіння населення

Номер слайду 5

Відбудова міста Києва

Номер слайду 6

Українське село 1945 р.

Номер слайду 7

Українці в повстаннях в таборах ГУТАбу.( ГУЛАГУ)Потрапивши у табори колишні вояки УПА не мирилися із заведеними там порядками, організовували повстання та стали одними з ініціаторів та активних учасників революції у радянській табірній системі після смерті Сталіна.

Номер слайду 8

Українські повстанці в Гулагу.

Номер слайду 9

Ще з 19 квітня 1943 року згідно зі спеціальним указом Президії ВР СРСР для українських повстанців створили окремі каторжні табори. А 1948 року у системі ГУЛАГу з’явився новий вид ІТЛ – «особлаґ», тобто спецтабір. 

Номер слайду 10

Табори Гулагу в СРСР

Номер слайду 11

Це були табори суворого режиму, в’язні яких примусово працювали на будівництвах заводів та у видобувній промисловості в нелюдських умовах: 12-годинний робочий день, фіксовані норми виробництва, котрі за вказівкою бригадира слід було доробляти у позаробочий час під пильним оком озброєних конвоїрів. 

Номер слайду 12

У вересні 1949 — лютому 1950 р. в таборі № 1 на Інті діяв підпільний комітет з підготовки повстання. Це та інші повстання зазнали поразки, але вони відіграли важливу роль у наближенні кінця системи ГУТАБу.

Номер слайду 13

3. Відбудова та її особливості в Україні.масштаби відбудовчих робіт були більшими, ніж у будь-якій країні Європи; республіці доводилося розраховувати лише на власні сили та ресурси Радянського Союзу.під час відбудови основна увага приділялася розвитку важкої промисловості та енергетикиекономіку України відбудовували й розбудовували не як самостійний і самодостатній комплекс, а як частину загальносоюзної економічної системи. повсюдно була запроваджена адміністративно-командна система.надзвичайно важливу роль відводили ідеологічному заохоченню праці.відбудова ускладнювалася масовим штучним голодом 1946—1947 рр.гостро відчувалася нестача робочої сили, особливо кваліфікованої,сучасного обладнання і технологій.

Номер слайду 14

4. Масовий штучний голод 1946—1947 рр., його причини, масштаби й наслідки. Причини. Село залишалося одним із головних джерел для відбудови промисловості. Посуха 1946 р. Сталінська політика хлібозаготівель Масштаби. Голод охопив Центральні,Південні регіони України. Навесні-влітку 1946 р. 16 областей України уразила посуха. Озимі та ярові посіви загинули. Наслідки. За неповними даними, від масового штучного голоду в 1946—1947 рр. у містах і селах УРСР померло понад 1 млн осіб. Це були люди різних національностей — українці, росіяни, євреї, болгари, гагаузи таінші.

Номер слайду 15

Колгоспники з артілі ім. Леніна вирушають в поле, 1946р. Фото з газети «Зоря»

Номер слайду 16

5. Зміни в демографічній ситуації. Рівень життя та побут населення. За роки війни понад 3 млн громадян республіки загинуло нафронтах (майже кожен другий призваний до лав армії) і близько 5 млн осіб — у зоні окупації. До демографічних втрат дослідники також зараховують 2,4 млн ненародженими через війну

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Грошова реформа 1947 р. в УРСРВійна й післявоєнна розруха спричинили катастрофічне падіннярівня життя населення. Не вистачало продовольства й найнеобхідніших речей. У грудні 1947 р. уряд прийняв постанову про скасування карток на продовольчі й промислові товари та перехід до продажу цих товарів у відкритій торгівлі за єдиними державними роздрібними цінами. Разом зі скасуванням карткової системи було проведено грошову реформу, що мала на меті впорядкувати фінансову систему. Реформа не змогла суттєво покрашити життєвий рівень населення.

Номер слайду 19

Грошова одиниця 1947 р

Номер слайду 20

Середня оцінка розробки
Структурованість
3.5
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
4.5
Загальна:
4.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Крижанівська Тетяна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Комфи Комфи
    Загальна:
    3.0
    Структурованість
    2.0
    Оригінальність викладу
    3.0
    Відповідність темі
    4.0
pptx
Додано
7 жовтня 2019
Переглядів
21093
Оцінка розробки
4.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку