Презентація "Українська демонологія"

Про матеріал

Зростання національної самосвідомості населення, підвищений інтерес до витоків традиційної культури, етнічної історії диктує звернення до цієї проблеми, адже розпочатий процес національного відродження України може бути прискорений, зокрема, через засвоєння духовних багатств народу, накопичених поколіннями. Збіднення духовного етносу, а відтак і криза суспільства, є безперечним наслідком кожної незаповненої прогалини у системі міжпоколінної передачі культурної інформації, що і визначає практичний інтерес до вивчення народних вірувань та уявлень.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Українська демонологія. Роботу виконала:учениця 5 класу. Бараниківської ЗОШАндросова Мирослава

Номер слайду 2

Мета: розглянути класифікацію демонологічних персонажів, які є невід′ємною складовою української культури; познайомитися з віруваннями та повір′ями українського народу, що є основою світоглядних уявлень людей і найважливішою складовою їхнього духовного життя; з′ясувати ставлення людей у різні історичні епохи до злих духів, магічніих обрядів та ритуалів, які, як правило, відбивають не тільки багатющий міжпоколінний досвід людей, а й часом відтворюють їхні вікові прагнення.

Номер слайду 3

Актуальність: зростання національної самосвідомості населення, підвищений інтерес до витоків традиційної культури, етнічної історії диктує звернення до цієї проблеми, адже розпочатий процес національного відродження України може бути прискорений, зокрема, через засвоєння духовних багатств народу, накопичених поколіннями. Збіднення духовного етносу, а відтак і криза суспільства, є безперечним наслідком кожної незаповненої прогалини у системі міжпоколінної передачі культурної інформації, що і визначає практичний інтерес до вивчення народних вірувань та уявлень. . 

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Свідомість українського народу зазнала різноманітних еволюційних трансформацій на шляху від язичництва до християнства. Вірування у відьом, чортів та інших представників надприродних сил залишались ознакою побутової релігійності народу донедавна. Ще й сьогодні ми зустрічаємо їх залишки у вигляді різноманітних забобонів та звичних магічних дій. Матеріали української народної демонології дають змогу глибше пізнати і зрозуміти наших предків, їхні вірування та ставлення до навколишнього світу. Висновок

Номер слайду 16

Дякую за увагу!

pptx
Додано
5 березня 2018
Переглядів
3662
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку