Презентація. Українська мова 3 клас. "Зв'язок дієслова з іменником у реченні"

Про матеріал
Мета презентації- актуалізувати знання учнів щодо встановлення зв’язку дієслів з іменниками в реченні; розвивати вміння пояснювати значення дієслів у мові та мовленні. Можна використовувати під час дистанційної форми навчання.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Українська мова3 клас. Зв’язок дієслова з іменником у реченні

Номер слайду 2

Каліграфічна хвилинка. Зз зц єць ух аєЗаєць має двоє вух. Як одним він рухає,Другим слуха вітерець,Що за полем дмухає.— Назвіть дієслова. Визначте їх час.— Зробіть звуковий аналіз слова вітерець.— Складіть речення зі словом заєць.

Номер слайду 3

Словникова робота. Робота над загадками. На небі біліє,Світить, а не гріє. (Місяць)На ракеті він літаєІ скафандр чудовий має. (Космонавт)Засвітила, полетіла —Хвіст вогненний залишила. (Ракета)

Номер слайду 4

Один баранець пасе тисячі овець. (Місяць, зорі)— Якою темою об’єднані ці слова-відгадки? (Космос)— Продовжіть цей ряд слів. — Запишіть речення.12 квітня — Всесвітній день авіації та космонавтики.

Номер слайду 5

Працюємо разом— Прочитайте текст. Про що він?— Доберіть до нього заголовок. Леонід Каденюк народився в селі Клішківці Хотинського району Чернівецької області. Навчався в Чернігівському училищі льотчиків. У 1995 році переміг у конкурсі на спільний україно-американський політ. Підготовку до польоту пройшов у місті Х’юстоні. У космосі перебував 16 діб. Екіпаж у складі 6 чоловік проводив важливі біологічні дослідження.- Хто є першим космонавтом нашої незалежної держави?

Номер слайду 6

— На які питання відповідають виділені дієслова?— Випишіть сполучення цих дієслів з іменниками. Поставте у дужках питання від дієслова до іменника за зразком.

Номер слайду 7

3. Вибіркове списування— Прочитайте текст. Випишіть головні члени речення, ставлячи питання від підмета до присудка. У траві роса виблискує сріблом. Вітаються з тобою білі голівки ромашок. Червоно вабить конюшина. Під кущем глоду вихитується ніжна шипшина. Уже й бджоли снують. У дубовому гаї понад струмком заливається іволга. Ще й соловейко витьохкує. (За О. Десняком)

Номер слайду 8

— Якою частиною мови виражені підмети?— А що ви можете сказати про присудки?— На які питання відповідають дієслова?

Номер слайду 9

Самостійна робота— Прочитайте текст і спишіть його, розкриваючи дужки. Виділені слова розберіть за будовою. ОМЕЛА Омела — це рослина-паразит. Вона (рости) на дереві і (пити) з нього соки. Ти (бачити) на гілках деяких дерев зелені густі шапки — немов пташині гнізда? Улітку вони (ховатися) серед листя і малопомітні. Зате їх добре видно взимку та восени. Тобто, коли дерева (стояти) голі, безлисті. Ото і є омела.

Номер слайду 10

Рефлексія

pptx
Додано
13 грудня 2022
Переглядів
1171
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку