Презентація "Українська рок-опера".

Про матеріал
Сучасний синтетичний жанр мистецтва(рок-музика). Особливості, історія розвитку та провідні твори української рок-опери.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Українська рок-опера.

Номер слайду 2

Рок-опера «Енеїда» (музика Сергія Бедусенка, лібрето Івана Драча ); вперше поставлена ​​в 1986 році режисером Сергієм Данченком ) в Київському Національному театрі імені Івана Франка .

Номер слайду 3

Енеїда

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Рок-опера "Біла ворона"

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Найвідомішою українською рок-оперою вважають твір «Біла ворона», музику до якого написав композитор Геннадій Татарченко, а вірші – Юрій Рибчинський. В опері йдеться про трагічну долю французької національної героїні - Жанни д’Арк. Прм’єра рок – опери відбулася в 1989 році в Академічному драматичному театрі імені Івана Франка. Упродовж 11 років вистава «Біла ворона» з успіхом йшла в театрі, її побачили сотні тисяч Києва, а й Польщі, Аглядачів не тільки встрії, Німеччини та інших країн.

Номер слайду 8

У 2005 році рок – опера увійшла в репертуар Театру російської драми ім. Лесі Українки з новим акторським складом. Часто арії відомих рок – опер здобувають популярність у масового слухача. Відбувається це завдяки естрадним співакам, які з допомогою аранжувальників інтерпретують твір, надають йому іншого звучання й колориту. Так сталося з композицією «Віват, король!», в основі мелодії куплету якої лежить фрагмент з рок-опери «Біла ворона». Музика Г. Татарченка, Вірші Ю. Рибчинського, «Віват, король!» у виконанні Тамари Гвардцителі.

Номер слайду 9

Ярослав Мудрий

Номер слайду 10

Рок-опера «Ярослав Мудрий» С. Бедусенка (лібрето написано у співавторстві з Р. Коломійцем) виникла на основі однойменної драматичної вистави у 2002 році. Поєднання, рис академічної опери seria i buffa з рисами українського бурлеску створює поліфонічний театр абсурду, трагікомедію, відображає типову для постмодернізму гру стилів та зміну традиційних ролей в акті музичної комунікації, а також нові якості самої музики — гібридні форми,посилення ролі візуального чинника, естетику змішування «високого» й «низького».

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Ромео і Джульєтта

Номер слайду 13

Рок-опера «Ромео і Джульєтта» — історія про кохання і щирість людських почуттів. Лібрето – Є. Лапейко, 2003 рік. Пам’яті Є. Лапейко через десять років був присвячений ювілейний спектакль «Ромео і Джульєтта» на сцені Одеського театру музичної комедії імені М. Водяного.

Номер слайду 14

Нитка Аріадни

Номер слайду 15

Режисер-постановник Георгій Ковтун представляє останній, написаний за життя, проект композитора Євгена Лапейко - рок-оперу «Нитка Аріадни» на вірші М. Цвєтаєвої у 2013 році. Це найяскравіша легенда грецької міфології про Афінського героя Тесея і про його перемогу над злим Мінотавром, про любов Аріадни і про помсту богині Афродіти за зраду ЛЮБОВІ.

Номер слайду 16

Ідея створення рок-опери «Тарас Бульба» виникла в 2009 році. Автор ідеї Микола Арсенюк відразу вирішив, що це має бути абсолютно новий музичний твір, а не рок-обробка класичної опери «Тарас Бульба» Миколи Лисенка. У 2013-му ідеєю зацікавилися відомі музиканти Сергій та Дмитро Радзецькі. У них уже був певний досвід у написанні експериментальної музики у різних проектах. Революція Гідності і війна з Росією знову відклали все на невизначений час. Але було вирішено, що події на Майдані і війна на Сході України ляжуть в основу сюжету рок-опери.

Номер слайду 17

Нарешті в 2019 році вдалося зібрати команду і розпочати підготовку до створення рок-опери. За написання тексту лібрето взявся драматург Дмитро Терновий. Він загорівся ідеєю і запропонував несподівані сюжетні рішення та образи, наповненні емоціями і разом з тим, які тісно перепліталися з класичним твором. Рок-опера «Тарас Бульба» — це історія про сильного сучасного українського воїна, який відстоює рідне і готовий жертвувати собою заради цього. Завдяки інновації, сучасній музиці та інтерпретації класичних образів на нинішні події в Україні, автори проекту намагатимуться підняти питання самопожертви заради власних цінностей, зради заради кохання і «чи вбивати за таку зраду рідного сина».

Номер слайду 18

Презентація музики до рок-опери «Тарас Бульба» відбулася у жовтні 2020 року. У 2021 році запланована постановка рок-опери «Тарас Бульба» в Україні. Створення рок-опери «Тарас Бульба» відбувається за підтримки Українського культурного фонду.

Номер слайду 19

Класична опера і рок... Мабуть, раніше такий союз неможливо було б уявити. Майже 50 років існування жанру рок-опери в зарубіжній і вітчизняній музиці довело, що цей союз виявився напрочуд міцним. Рок-опера посіла гідне місце на концертних естрадах і в театрах. На основі рок-опер зняті кінофільми й телефільми. Опера — це театр, дія. Рок-опера за своєю природою також тяжіє до театру завдяки зовнішнім ефектам, манері сценічної поведінки виконавців, експресивності, видовищності. Таким чином, опера і рок збагатили одне одного: опера відкрила перед роком можливість осмислювати серйозні теми, використовуючи багатий арсенал музично-театральних прийомів, а рок надав опері сучасного звучання, уможливив сучасний підхід до висвітлення «вічних сюжетів».

Номер слайду 20

Дякую за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
3.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.3
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Курило Ольга Миколаївна
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    3.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
28 листопада 2023
Переглядів
1627
Оцінка розробки
4.3 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку