Презентація "Українське намисто"

Про матеріал
Презентація про історію та види українського традиційного намиста. Можна використовувати на виховних годинах, предметних тижнях.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Українське намисторобота вчителя української мови і літератури. Шпитьківського академічного ліцею «Скіф»Богатої Олександри Миколаївни

Номер слайду 2

Вступ Намисто – одна з найдавніших традиційних прикрас України. З давніх давен прикраси на шию виконували одразу дві функції – декоративну та захисну. Так, наприклад, найголовніші оберегові прикраси носились на тілі – хрестики, обручки, браслети, а ті, що виконували більше декоративну функцію, носились поверх одягу й свідчили про достаток родини. Так, наприклад, вісім разків коралів коштували немало, як пара волів.

Номер слайду 3

Історія. Українки завжди були дуже вишуканими, а тому слідкували за модою і особливо цінували прикраси. Вважалось, що вийти на вулицю без намиста, те ж саме, що вийти голою. Тому в кожної газдині була велика кількість прикрас, стрічок, гердан. З плином часу та моди намисто змінювалось за формою, кольором, своїми матеріалами.

Номер слайду 4

Історія. Найпершими та найпоширенішими прикрасами на шию були низки з кісточок ягід, овочів, зерен, та навіть двостулкових молюсків, а пізніше на їх місце прийшли металеві, камінні та скляні намиста. З розвитком традиції носіння прикрас, їх стали виготовляти з природних матеріалів – бурштину, скла, напівдорогоцінного каміння, перлів. А такі прикраси коштували, як цілий маєток, і були лише у заможних жінок.

Номер слайду 5

Символіка намиста Що стосується символіки, то в першу чергу, намисто було захистом – оберегом від недоброго ока, злих людей і духів;• Червоні коралі були магічними, адже за віруваннями, яскраві блискучі намистини на жінці свідчили про її здоров’я, а тьмяні чи сірі коралові буси попереджали про хворобу;• Також існувала традиція передавати червоне коралове намисто у спадок по жіночій лінії – така прикраса захищала дівочу долю. Вважалось, якщо порвати таке намисто, то не буде жіночого щастя, доки не зібрати докупи всі намистинки;

Номер слайду 6

Символіка намиста• Якщо говорити про прикраси з бісеру, то тут традиційним органментом був геометричний ромб, трикутник з ріжками по кутках, кривульки і зигзаги – символи безкінечності;• Серед камінних прикрас найпоширенішими були буршинові прикраси – вважалось, що бурштин покращує колір обличчя і приносить здоров’я.

Номер слайду 7

Види намиста. Шелест – найбільш архаїчна прикраса, яка сьогодні майже не зустрічається. Це намисто з невеличких круглих металевих дзвіночків, яке носилось на Гуцульщині.

Номер слайду 8

Види намиста. Гердани – прикраси з бісеру у вигляді широкої петлі, краї котрої поєднані в місці сонячного сплетіння медальоном. Спочатку така прикраса була чоловічою, але пізніше гердани почали носити і жінки.

Номер слайду 9

Види намиста. Плетінки (силянки) – бісерне намисто, яке ззаду зав’язувалось на шиї. Назва походить від способу нанизування бісеру на нитку – силяння. Неширокі такі плетінки жінки подень носили, як оберіг (тут значення мала символіка орнаменту). На Буковинні таке намисто називалось цятки.

Номер слайду 10

Види намиста. Кризи – широкі бісерні коміри круглої форми, які вкривали шию, плечі і груди жінки. Найбільш поширеними такі українські прикраси були у бойків і лемків. Традиційно на цих землях жінки надягали декілька комірів, які могли спускатись до самого поясу.

Номер слайду 11

Види намиста. Згарда – оберегове намисто, яке складається з 2-4 ниток намиста, нанизанного на нитку з металевими хрестиками. Ззаду таке намистто поєднувалось двома великими дисками (чепрагами). На цих чепрагах зображалась символіка сонця – концентричні круги, розетта, колеса з 4-8 спицями.

Номер слайду 12

Види намиста. Бурштинове намисто – традиційна прикраса, яка носилась практично у всіх регіонах України. Намистини різного розміру вирізалися ножем і носились на довгій нитці

Номер слайду 13

Види намиста. Коралі – найпоширеніше та найбільш вишукане намисто в українській колекції. Рожеві намистини з червоним чи сіруватим відтінком мали форму циліндрів і нанизались неоднаково – малі ззовні і крупні всередині. Одна нитка таких прикрас називалась разок.

Номер слайду 14

Види намиста. Пацьорки – найбажаніші скляні прикраси. Такі прикраси були неймовірно дорогими, адже намистини ручного розпису везлись з Венеції. Муранське скло і сьогодні є дуже цінним, а його виготовлення вкрите таємницею. Пізніше для писаних пацьорок використовували смальту чорного, темно-синього, блакитного, білого, зеленого кольору. Розписувались такі намистинки також вручну.

Номер слайду 15

Види намиста. Дукач – металева нагрудна прикраса у вигляді монети, нанизана на камінні чи скляні буси. Ця прикраса займає ключове композиційне місце, і завжди вішалась посередині. На лицьовій стороні монети зображалась якась сцена з битви, за яку її було нагороджено цією монетою. Дуже популярні також були дукачі з біблійським сюжетом. Інша назва - личман

Номер слайду 16

Види намиста. Салба – полотняний нагрудник, розшитий монетами, на кшталт турецьких чи татарських прикрас. Були поширені на Буковині.

Номер слайду 17

Українське намисто

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Якби мені, мамо, намисто,То пішла б [я] завтра на місто,А на місті, мамо, на містіГрає, мамо, музика троїста. А дівчата з парубками. Лицяються. Т. Г. Шевченко

pptx
Додано
11 березня 2023
Переглядів
1149
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку