Презентація "Українські меценати"

Про матеріал
Презентація з навчальної дисципліни «Соціально-педагогічні основи волонтерської діяльності» на тему "Українські меценати"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Українські меценати (від найдавніших часів – досьогодні)Підготувала: студентка групи ДК-22-1з. Голоднюк Вікторія Миколаївна

Номер слайду 2

Що таке «Українські меценати»Коріння українського меценацтва. Українські благодійники та меценати кінця ХІХ – початку ХХ століття. Сучасні меценати. Меценати та волонтери під час Війни 2022 Допомога волонтерів дітям. ПЛАН

Номер слайду 3

Українські меценати — особи, українського походження або ті, що безкорисливо матеріально підтримували (підтримують) розвиток української культури, освіти, охорони здоров'я та незахищені категорії населення. Українське меценатство має досить давню історію, починаючи з часів Київської Русі і закінчуючи початком XXI століття. Україна, так історично склалося, довгий час не мала державності, яка стала б на захист української культури, мистецтва, освіти, науки, мови. Тому знаходились філантропи та шанувальники українства, які зробили вагомий внесок у збереження та розбудову української нації. У цій статті названо в хронологічній послідовності окремі вагомі приклади меценатів як українського, так і неукраїнського походження, але діяльність яких була спрямована на українські терени.

Номер слайду 4

Коріння українського меценатства. За часів Київської Русі. Київський князь Володимир. Статутом 996 р. офіційно зобов'язав духовенство займатися громадським піклуванням, визначивши десятину на утримання монастирів, церков, богаділень і лікарень. Ярослав Мудрий— великий будівничий держави й покровитель всіх муз у Київській Русі, був, також, ктитором, вкладаючи у будівництво кошти не тільки державні, а й власні. У 1037 році було збудовано церкву Св. Софії. Князь опікувався школами, бібліотеками. Мав одну з найбільших бібліотек у світі, таємницю місцезнаходження якої до сьогодні не розкрито.style.colorfillcolorfill.typefill.on

Номер слайду 5

Мстислав Володимирович Мономах дав перші фундуші на будівництво Чернечої обителі Різдва Пречистої Богородиці у Луцьку. Він же у Володимирі-Волинському побудував церкву Успення Пресвятої Богородиці. Князь Любарт У Луцьку будує церкву св. Івана, покровителем Києво-Печерського монастиря стає Володимир Ольгердович. Син Олелько та внук Семен вносять щедрі пожертви на церкви. 

Номер слайду 6

Українські благодійники та меценати кінця XIX — початку ХХ століття Кінець XIX — початок ХХ століття називають «золотою добою» українського меценатства. В кінці XIX — початку ХХ століття внаслідок соціально-економічних перетворень, викликаних відміною кріпацтва, розвитком ринкових відносин та підприємництва відбувається активізація суспільно-культурної діяльності. Розширилось і поле діяльності меценатів. Вони робили вигідні замовлення художникам, оплачували їх закордонні творчі поїздки, купляли твори мистецтва з виставок, засновували власні галереї, залучали до співпраці діячів культури та мистецтва. Виробилась своєрідна система так званого «малого меценатства», яка сприяла зібранню мистецької спадщини в приватні колекції. 

Номер слайду 7

Серед громадських діячів, меценатів початку XIX століття вирізняється Іван Михайлович Скоропадський. У 1865 році Скоропадський став головою Прилуцької повітової училищної ради, і почав займатися меценатською діяльністю в сфері освіти та науки. У 1867 році Іван Скоропадський заснував пансіон для підготовки народних учителів, учнями цього закладу могли стати тільки сільські діти, найкращі випускники сільських училищ. Всі вони були на особистому забезпеченні Івана Михайловича. Потім меценат заснував перше в місті жіноче початкове училище. При його фінансовому сприянні було відкрито безліч шкіл і гімназій. В особняку Івана Скоропадського місяцями жили письменники, художники, музиканти. У Тростянці писав свої картини Микола Ге — він намалював портрети Скоропадського і всіх членів його сімейства. Крім того, саме завдяки Івану Скоропадському, в Україні з'явився один з найкращих дендрологічних парків Європи — Тростянецький парк, куди з усіх кінців світу були звезені екзотичні рослини, дерева і кущі.

Номер слайду 8

Ханенко Богдан Іванович був українським промисловцем, колекціонером, меценатом. Сім'я Ханенків володіла цінною колекцією творів мистецтва і зібранням букіністики. Богдан Іванович одним з перших почав збирати давньоруські ікони. Крім того, він зіграв ключову роль у заснуванні Київського художньо-промислового і наукового музею, відкритого в 1904 році. В цей час колекція Ханенків представлена в Державному музеї західного і східного мистецтва (Музей мистецтв імені Богдана та Варвари Ханенків).

Номер слайду 9

Сучасне меценатство. Сучасне меценатство має досить розвинені форми. Ми маємо приклади особистої благодіяльності та діяльності різних благодіяльних громадських об'єднань: фондів, фундацій та ін. Розвитку меценатства сприяє Закон України «Про благодійництво та благодійні організації» та податкове законодавство, яке визначає пільги тим, хто займається благодійною діяльністю. Серед сучасних меценатів фахівці, ЗМІ та громадянське суспільство називають імена Якова Ісааковича Бердичівського, який став засновником музею Олександра Сергійовича Пушкіна в Києві та передав колекцію прижиттєвих видань творів Пушкіна Києву за умови відкриття в місті музею поета, Олександра Вікторовича Брея, колекціонера, експерта, мецената, видавця книг з українського мистецтва, батька-засновника першого в Україну аукціонного будинку, що стартував в 1994. 

Номер слайду 10

Великий внесок у розбудову меценатства у сучасній Україні зробили: Віктор Пінчук, Рінат Ахметов, Дмитро Фірташ, Сергій Тарута,Фельдмана Олександра, Дмитро Андрієвський, Воронов Ігор, Новинський Вадим та ін.

Номер слайду 11

Сергій Тарута є одним із засновників приватного музею національного культурного надбання «Платар», що володіє найбільшим приватним зібранням старожитностей Трипільської доби. Віктор Пінчук. У 2006 р. створено Благодійний фонд Віктора Пінчука, головою Фонду є Віктор Пінчук, та Центр сучасного мистецтва Pinchuk. Art. Centre — найбільший центр сучасного мистецтва в Східній Європі. Рінат Ахметов засновник Благодійних фондів «Розвиток України» та «Ефективне управління». Мету своєї меценатської діяльності бачить у підтримці найважливіших об'єктів української культурної спадщини та в розширенні доступу українських громадян до надбань світової культури. Дмитро Фірташ засновник благодійних фондів — Фонд "Буковина" та FIRTASH Foundation. Провідні напрямки меценатської діяльності Дмитра Андрієвського — підтримка театрального та образотворчого мистецтва, поширення культурологічних знань. Воронов Ігор — власник однієї з найбільших у Східній Європі колекцій скульптури і живопису, творець Артфонду Воронова.

Номер слайду 12

Сьогодні меценатство розвивається як ніколи. Серед найвпливовіших меценатів сучасності виділяють такі імена: Баффет Уоррен. Цей американський бізнесмен перебуває в списку найбільш щедрих меценатів в світі. Він займається розвитком освітньої сфери, спонсорує програми навчання і гранти для іноземних студентів, надає підтримку науці. Білл і Мелінда Гейтс. Творець знаменитого Microsoft разом зі своєю дружиною заснували фонд «Bill and Melinda Gates Foundation», який займається розробкою освітніх програм, спонсорством грантів, організацією самітів і збором коштів інших меценатів. Марк і Чан Цукерберг. Творець соціальної мережі Facebook найбільший філантроп. У 2015 році сім’я створила «Ініціативу Чан-Цукерберга», яка займалася розвитком людського потенціалу.

Номер слайду 13

Меценати та волонтери під час Війни 2022 З моменту вторгнення Росії в Україну тисячі підприємців активно займаються допомогою збройним силам країни, волонтерським організаціям, переселенцям та українцям, які постраждали від агресії.

Номер слайду 14

№1. Рінат Ахметов. Власник групи SCM Допомога Україні у період війни з Росією: 2,4 млрд. грн.

Номер слайду 15

Власник групи SCM і найбагатша людина України Рінат Ахметов за час воєнних дій в Україні втратив частину своїх підприємств. Йдеться, звичайно, про два великі маріупольські заводи — це "Азовсталь" і ММК ім. Ілліча. За словами самого бізнесмена, за відновлювальною вартістю втрати ММК ім. Ілліча та "Азовсталі" через російську агресію складають від $17 млрд до $20 млрд., а остаточна сума буде виставлена в позові проти РФ. Наразі весь бізнес групи SCM активно допомагає і збройним силам, і населенню України. Загалом за перші 90 днів війни Фонд Ріната Ахметова передав для мешканців України понад 580 тисяч одиниць медикаментів, понад 60 тисяч гемоконтейнерів та понад 185 тисяч продуктових наборів. Загалом гуманітарна допомога від бізнесмена охопила 2,5 млн. людей.

Номер слайду 16

№2. Віктор Пінчуквласник компанії "Інтерпайп"Допомога Україні під час війни з Росією: 750 млн. грн.

Номер слайду 17

У період війни компанія Віктора Пінчука "Інтерпайп" почала випускати протитанкові їжаки, а також регулярно забезпечує захисників України всім необхідним — від ноутбуків та одягу до автотранспорту та засобів захисту. У компанії повідомили, що надали бригадам Збройних сил України у Дніпропетровській області, у лавах яких є чимало мобілізованих працівників, матеріальну допомогу на суму 2,4 млн. грн. Зокрема, компанія передала запчастини на ремонт вантажівок, акумулятори, шини, ноутбуки, принтери, смартфони. Фонд Віктора Пінчука активно збирає допомогу від міжнародної спільноти. Нещодавно у фонді повідомили, що 28 червня скульптура Джеффа Кунса Balloon Monkey (Magenta) оцінною вартістю 10 тис. фунтів стерлінгів буде представлена Віктором та Оленою Пінчук на аукціоні Christie's. Зібрані кошти направлять, зокрема, для тяжко поранених під час війни військових та цивільних, яким необхідне протезування, лікування та реабілітація.

Номер слайду 18

№3. Галина та Олександр Герегивласники "Епіцентр К"Допомога Україні під час війни з Росією: 300 млн. грн.

Номер слайду 19

Група компаній "Епіцентр К" підключилася на допомогу українцям з першого дня війни в Україні. Зокрема, компанія організувала гуманітарний хаб, і за час роботи хаб у Києві опрацював уже понад 6,3 млн. кг допомоги для військових, територіальної оборони та мирних жителів. Медичні товари, ліки, продукти харчування, одяг та засоби гігієни сьогодні продовжують надходити до Києва з усіх куточків світу. Карта Гуманітарного штабу розширилася — зараз це 57 складів, які гарантують підтримку життєдіяльності кожного з районів Києва за будь-яких можливих обставин. За словами Галини Гереги, підтримка Збройних сил України — пріоритет для компанії, а загалом за час війни надано допомогу у різних сферах на суму понад 300 млн. грн. Допомогу від "Епіцентру", окрім столиці, отримують інші міста — на заході країни Гуманітарний штаб було організовано спільно з компанією "Інтерспорт Україна". За місяць роботи він уже доставив та передав ЗСУ та теробороні одяг, взуття, теплі речі на суму близько 20 млн. грн.

Номер слайду 20

Допомога волонтерів дітям сиротам. Війна відібрала у дітей так багато звичних для них речей, які роблять їх щасливими: дім, школу, дозвілля, гуртки, друзів та навіть сім’ї. Для того, щоб повернути радість дитинства, у Києві волонтери щотижня проводять безплатні творчі активності за підтримки ЮНІСЕФ. Вже було проведено понад 70 занять, участь у яких взяли більше ніж 750 дітей.22-річна Елла — одна з волонтерів, які з квітня допомагають проводити заняття для дітей. Як і її однолітки, вона пройшла навчання та отримала поради психолога, а нині залучає дітей до художніх занять та ігор. Елла добре розуміє важливість ігор та творчості для дітей. Вона також визнає, наскільки важко батькам під час подібних криз – окрім турботи про безпеку та добробуту своїх дітей, вони також повинні піклуватися про власні емоційні та психологічні потреби.

Номер слайду 21

ВИСНОВОК Тож волонтери та меценати завжди були в нашому житті. Люди, які допомагають безкорисливо, мають добре , золоте серце. Наразі в нашій країні волонтерство та меценацтво дуже поширене. З початком Війни в Україні люди готові допомагати кожному чим тільки можна: донатять для ЗСУ, віддають одяг для дітей та дорослих ВПО, допомагають знайти житло або розміщують у себе переселенців. У своєму житті мені також довелось побути волонтером: плела маскувальні сітки для наших захисників, робила збір коштів для закупівлі амуніції для хлопців на передову. Також ми готували їм смаколики, купляли печиво та цукерки, відправляли фрукти та багато іншого. Це був дуже приємний в моєму житті досвід. Гарне відчуття, коли ти комусь допомагаєш.

Номер слайду 22

Список використаних джерел: Джерело: https://dovidka.biz.ua/metsenatstvo-v-ukrayini. Джерело: https://uk.wikipedia.org/wikіДжерело: https://focus.ua/uk/ukraine/518785-pomoshch-na-fronte-iv-tylu-reyting-glavnyh-ukrainskih-mecenatov. Джерело: https://presspoint.in.ua/2022/05/06/dopomoha-ukraintsiam-pid-chas-vijny-v-trijtsi-metsenativ-vidomyj-na-vinnychchyni-pidpryiemets-iurij-kosiuk. Джерело: https://tsn.ua/ukrayina/ce-bude-vazhka-bitva-dlya-ukrayini-amerikanskiy-general-nazvav-trudnoschi-yaki-chekayut-na-zsu-pid-chas-deokupaciyi-krimu-2172187.html

Номер слайду 23

Дякую за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Власенко Ольга Анатоліївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Пов’язані теми
Логопедія, Презентації
Додано
24 січня 2023
Переглядів
18669
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку