Презентація "Український авангард"

Про матеріал
В презентації представлена історія виникнення українського авангарду та творчість художників-авангардистів України: Олександри Екстер, Давида Бурлюка, Олександра Богомазова
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Український авангард. Василь Єрмилов. Обкладинка часопису «Авангард», 1929.

Номер слайду 2

Український аванга́рд — течія в українському модерному мистецтві 1910—1930 років, сформована в процесі синтезу європейського модернізму з традиціями народного мистецтва. Представлена головним чином творами кубістів, футуристів, фовістів. К. Малевич. Супрематична композиція 1, 1916.

Номер слайду 3

Поняття «український авангард» введено у вжиток паризьким мистецтвознавцем Андреєм Наковим (фр. Andréi Nakov) для виставки «Tatlin's dream», улаштованої у Лондоні 1973 року. Тоді Захід уперше побачив праці світового рівня безвісних авангардистів України Василя Єрмилова і Олександра Богомазова. Перший абстрактний твір з'явився тут — малюнок Василя Кандинського на обкладинці каталогу «Салон Іздебського 2» (1910); перша широка міжнародна авангардна виставка у Російській імперії (Салон Іздебського) відбулася в Одесі і Києві, а вже потім у Петербурзі і Ризі.

Номер слайду 4

Історію авангардного живопису в Україні (як і в усьому світі) можна умовно поділити на два періоди. Перший охоплює 1907—1914 рр. Світова і громадянська війни перервали певною мірою цей процес. Другий період починається з 1920 р., коли знову вибухнули творчі сили у всіх видах мистецтва: літературі, театрі, живопису, архітектурі. Цьому бурхливому бажанню осягати нові форми було покладено кінець у 30-х роках у Радянському Союзі, Німеччині, Італії та ін. — тих державах, де перемогли тоталітарні чи фашистські режими. Причиною нищення авангарду була монополія однієї ідеології, що виявлялося несумісним з мистецтвом, розрахованим не стільки на почуттєве, скільки на інтелектуальне сприймання, що активізує прагнення істини, формує критичність. Додалося й те, що складність мови нового мистецтва унеможливлює офіційний контроль над інакомисленням.

Номер слайду 5

ОЛЕКСАНДРА ЕКСТЕРВ 1918 році вона створює в Києві художню студію, через яку пройшли десятки видатних художників-авангардистів. Стикнувшись з методами тиску на художників з боку радянської влади, О. Екстер в 1920-х рр. емігрувала до Франції. АМАЗОНКА АВАНГАРДУ,ЯСКРАВИЙ ПРЕДСТАВНИК ЄВРОПЕЙСЬКОГО КУБІЗМУ ТА ФУТУРИЗМУ. Олександра Екстер вважається справжньою революціонеркою в сценографії. ВОНА СМІЛИВО ДОЛАЄ КАНОНИ, формулює нову концепцію сценічних декорацій, конструює запаморочливі ескізи костюмів до балетів Б. Ніжинської і постановок О. Таїрова. Натюрморт «Ваза з вишнями», 1914

Номер слайду 6

ДАВИД БУРЛЮКУКРАЇНСЬКИЙ ХУДОЖНИК-ФУТУРИСТ,ПОЕТ, ТЕОРЕТИК МИСТЕЦТВА, ЛІТЕРАТУРНИЙ І ХУДОЖНІЙ КРИТИК, ВИДАВЕЦЬМасштаб Давида Бурлюка подібний до стихійного явища. За власними підрахунками вiн намалював 15 тисяч картин. Свій мистецький темперамент він оцінював так:"Коли я малюю, мені здається, що я дикун, який тре сук однієї барви об другий, щоб отримати кольоровий ефект. Ефект палахкотіння…”. Пройшовши періоди захоплення імпресіонізмом, неопримітивізмом та іншими модерними мистецькими течіями, став ідеологом російського футуризму як у живописі, так і в літературі.

Номер слайду 7

Олександр Богомазов«УКРАЇНСЬКИЙ ПІКАССО»Художник, який не мав навіть повної середньої художньої освіти, але завдяки унікальному таланту і працездатності піднявся до рівня найвидатніших представників європейського авангарду. Олександр Богомазов увійшов до історії українського мистецтва як один з фундаторів національного кубофутуризму. Він був і видатним художником, і талановитим педагогом.«Велич мистецтва Богомазова – це велич найвищої майстерності. Унікальна в певному розумінні творчість Богомазова гідна того, аби посісти одне з перших місць в історії футуризму».© Французький мистецтвознавець А. Наков

Номер слайду 8

ВИСНОВОКМистецтво авангарду зруйнувало традиційні засади художньої творчості. Якщо стиль модерн був викликаний неприйняттям індустріалізації та урбанізації, то авангард пов'язаний з цими процесами органічно — він є прямим породженням нових ритмів життя, прискорених темпів змін, величезних, емоційних та психологічних перевантажень — і загалом світу, в якому панують катаклізми, а людина втрачає узвичаєну точку опори.

pptx
До підручника
Мистецтво 9 клас (Масол Л.М.)
Додано
13 березня 2021
Переглядів
6635
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку