Презентація "Ульф Старк "Диваки і зануди"

Про матеріал
Презентацію можна використати на першому уроці ознайомлення з біографією шведського письменника Ульфа Старка та його твором "Диваки і зануди", для закріплення теми уроку є кроссенс за біографією митця, тестові запитання.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Емоційне налаштування

Номер слайду 4

Ульф Старк«Диваки і зануди»

Номер слайду 5

Мета уроку. Ознайомитися з біографією письменника Ульфа Старка, експозицією його повісті «Диваки і зануди».

Номер слайду 6

Коли я хочу прочитати хорошу книжку, я пишу її… Ульф Старк

Номер слайду 7

Народження. Ульф Старк народився 12 липня 1944 році в Стокгольмі в сім’ї дантиста. В Ульфа був старший брат і могла бути старша сестра, але дівчинка померла перш, ніж з'явилася на світ. Вихованням синів займалася мати. У будинку часто звучала музика: батько добре грав на скрипці, мама — на піаніно, іноді вони влаштовували маленькі концерти. Ульф Старк рано втратив матір, що залишило глибокий слід у його житті. Згадки про своє радісне й сумне дитинство письменник зберіг назавжди.

Номер слайду 8

Дитинство. Старки мали досить велику бібліотеку, у якій були присутні не тільки книги з медицини, а й твори світових класиків, детективи, пригодницькі романи. За спогадами Старка це була чудова бібліотека для книжкових відкриттів. У сім'ї було заведено читати вголос. Згодом він зібрав власну бібліотеку з дитячих книг, які купував на кишенькові гроші чи отримував у подарунок на Різдво. У свій час захопленням Ульфа було малювання та гра на пральній дошці (він хотів виступати з місцевою скіффл-групою).

Номер слайду 9

Навчання. У школі Ульфу доводилося нелегко: він був шульгою, його довго намагалися перевчити. З іншого боку, Старк писав твори, які викладачам здавалися дивними. З однокласниками стосунки були добрими: він малював на вчителів карикатури, і це допомагало йому заводити друзів. У старших класах у Старка з'явилася нова вчителька, яка підтримала його літературні спроби.

Номер слайду 10

Перші літературні спроби. Ульф Старк почав друкуватися у журналах з 15 років; це були новели та вірші. Крім того, він листувався з авторами, творчістю яких захоплювався. Першому знайомству з професійними літераторами посприяв Пітер Курман, який навчався в одній школі зі Старком, майбутній відомий письменник та літературний критик.1964 року вийшла дебютна книга Старка — поетична збірка «Ett hål till livet» («Яма для життя» ) . Потім з'явилося ще кілька збірок, котрі були адресовані дорослому читачеві. Після цього Старк-письменник надовго замовк: йому здавалося, що теми, гідні осмислення, вичерпані. Він рішуче змінив рід діяльності.

Номер слайду 11

Пошуки себе. У різний час Старк був співробітником великої шведської газети «Expressen» (друкувався у розділі, присвяченому культурі та літературі); працював у психіатричній лікарні; вивчав педагогіку та психологію; викладав в університеті; служив у національній Раді, став нарешті директором департаменту. Старк продовжував працювати в різних установах та організаціях, навіть коли повернувся до літератури, оскільки праця письменника не приносила достатнього доходу.

Номер слайду 12

Перша дитяча книга. Перша після довгої перерви книга Старка "Петтер і червоний птах" була дитячою. Вона вийшла друком у 1975 році. Згодом Старк вирішив трохи потренуватися на дитячій книжці. З'ясувалося, що писати для дітей анітрохи не простіше, ніж для дорослих, зате набагато цікавіше та веселіше.«Мені здається, коли я почав писати дитячі книги, я й сам став кращим. І взагалі, дитячий письменник кращий за дорослого…» Ульф Старк

Номер слайду 13

Особисте життя. Ульф Старк був одружений з фінською шведомовною перекладачкою Яниною Орловою, професором Стокгольмського університету, у них підростали діти.

Номер слайду 14

Літературна творчість. У 1976 році вийшла друга книга Старка для дітей - "Петтер і поросята-бунтарі". Третьою дитячою книгою Ульфа Старка -"Патрік" (1978). У 1984 році з'явилася повість «Диваки і зануди». Вона перемогла на конкурсі дитячої книги видавництва Bonniers Juniorförlags, що входить до найбільшої шведської медіагрупи Bonnier AB, і це була перша з безлічі нагород, отриманих Старком за роки творчості. На думку журі, головна перевага книги в тому, що вона дарує юному читачеві надію та вчить сміливо дивитися в обличчя життя. Як показало майбутнє, ці слова можна застосувати до всієї творчості Ульфа Старка.«Диваки і зануди» зробили Ульфа Старка знаменитим і визначили його подальшу письменницьку долю: з того часу він писав лише для дітей.

Номер слайду 15

Визнання. У 1998 він отримав скандинавську Дитячу Книжкову премію. У 2000 році Міжнародне журі Премії Г. К. Андерсена відзначило його заслуги особливим дипломом.

Номер слайду 16

Поїздка в Україну. У 2016 році Ульф Старк, зірка дитячої літератури, завітав до України на VІ Міжнародний фестиваль "Книжковий Арсенал". У Києві Старк презентував українським читачам дві свої книги, які цього року вийшли в перекладі українською мовою у "Видавництві Старого Лева", – "Чи вмієш ти свистати, Юганно" та "Диваки і зануди".

Номер слайду 17

Останній рік. В останній рік свого життя Старк дізнався, що хворий на рак. Але він до останнього дня продовжував працювати. Старк помер 13 червня 2017 року в Стокгольмі у віці 72 років.

Номер слайду 18

Творчий доробок (близько 30 книжок)1975 — Петтер і червоний птах1976 — Петтер і поросята-бунтарі1986 — Нехай танцюють білі ведмеді1987 — Сікстен1992 — Чи вмієш ти свистати, Юганно?2002 — Тоді я був просто Ульф2002 — Диваки і зануди2005 — Сікстен2007 — Моя сестричка — ангел2009 — Зірка по імені Аякс2011 — Чорна скрипочка2011 — Маленький Асмодей2015 — Мій друг Персі, Баффало Білл і я2017 — Втікачі

Номер слайду 19

Галина Миколаївна Ки́рпа — українська поетка, прозаїчка, перекладачка творів Ульфа Старка

Номер слайду 20

Факт чи фейк?

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Хвилинка відпочинку

Номер слайду 23

Події у творі розгортаються протягом одного тижня і розповідають про життя дванадцятирічної Симони — неординарної героїні, якій доводиться кардинально змінити своє життя через рішення мами жити разом із бойфрендом. Знайти нових друзів, песика, якого загубили під час переїзду, стати заручницею ситуації та випадково “перетворитися” на хлопця, побитися з однокласником, завести нових друзів, і, нарешті, повернути справжню себе . Автор змушує головну героїню пройти крізь таку велику кількість випробувань, що їх вистачило б на цілу трилогію…«Щастя приходить до того, хто вміє чекати…»

Номер слайду 24

Симоні — дванадцять, і в її житті повно прикрощів: мама зв’язалась із занудою Інґве, через переїзд у нове помешкання треба змінити школу і покинути друзів, ще й зник улюблений пес Кільрой. У новій школі Симону через незвичне ім’я вчителька представляє як Симона (як хлопчика). Дівчина вирішує нічого не казати, щоб уникнути подальших насмішок і глузувань. Тепер Симона ще більше не хоче йти до школи — щоб її не викрили, вона купує хлопчачий одяг й обрізає своє й так коротке волосся.«Щастя приходить до того, хто вміє чекати…»

Номер слайду 25

Перегляд буктрейлеру

Номер слайду 26

Тестові запитання. Ульф Старк це письменник країни ... Англії Швеції Італії ФранціїКоли народився письменник? 12 червня 1944 року 12 липня 1944 року 12 серпня 1954 року 12 липня 1954 року

Номер слайду 27

Тестові запитання. Ульф народився в сім'ї ...вчителя дантиста юриста журналіста. Ульф Старк почав друкуватися в журналах ... в 18 років в 15 років в 25 років в 20 років

Номер слайду 28

Тестові запитання. Ульф у школі ... (кілька відповідей) був шульгою малював на вчителів карикатури писав твори, які здавалися дивними порушував дисципліну. Укажіть першу книгу письменника для дітей "Диваки та зануди" "Чи вмієш ти свистати, Юганно?""Петтер і червоний птах" "Маленька книжка про любов"

Номер слайду 29

Тестові запитання. Скільки книг написав письменник?близько 30 близько 40 близько 50 близько 20 У якому році Ульфа Старка як почесного гостя запросили до Києва ? 2014 2015 2016 2017

Номер слайду 30

Тестові запитання. Хто автор твору "Диваки і зануди"? Марина Аромштам Ульф Старк Барбара Космовська Річард Бах. Головну героїню твору звали... Симона Катрін Барбара Ніколь

Номер слайду 31

Тестові запитання. Скільки років було Симоні? 13 12 16 14 Ким представили Симону в новій школі? дівчиною хлопцем учителем занудою

Номер слайду 32

Підсумок уроку. Ознайомитися з біографією письменника Ульфа Старка, експозицією його повісті «Диваки і зануди».

Номер слайду 33

Рефлексія

Номер слайду 34

Домашня робота. Читати повість У. Старка «Диваки і зануди».

Номер слайду 35

Джерелаhttps://naurok.com.ua/biografiya-ta-tvorchist-ulfa-starka-298337.htmlhttps://dovidka.biz.ua/ulf-stark-b-ograf-ya-ta-ts-kav-fakti/

pptx
Додано
17 січня
Переглядів
638
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку