Презентація Умови ґрунтоутворення. Основні типи ґрунтів України.

Про матеріал
Презентація до уроку географії в 8 класі на тему "Умови ґрунтоутворення. Основні типи ґрунтів України"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Умови ґрунтоутворення. Основні типи ґрунтів України.

Номер слайду 2

Ґрунт – верхній пухкий родючий шар Землі.вода;повітря;гірські породи (пісок, глина);мінеральні солі.гумус (перегній)

Номер слайду 3

ЧИННИКИ ҐРУНТОУТВОРЕННЯВивітрювання – руйнування гірських порід;Діяльність живих організмів;Клімат;Склад материнських гірських порід, рельєф місцевості, ґрунтові води, діяльність людини;Чинник часу.

Номер слайду 4

А0 – у лісі - лісовою підстилкою, а в степу – степовою повстиною. А1 – гумусовий горизонт товщею від кількох сантиметрів до метра, а може, і до 150 см. А2 – горизонт вимивання. За умови недостатнього зволоження даний горизонт у ґрунтовому профілі не формується зовсім. В – нижче лежить світлий горизонт – перехідний. Якщо в ґрунтовому профілі наявний горизонт вимивання тоді даний горизонт називають горизонтом вмивання. С – ґрунтоутворююча порода або материнська порода – це гірська порода на якій сформувався ґрунт. У ньому зовсім немає перегною, але є солі кальцію, гіпс.

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Широтна зональность – зміна ґрунтів від екватора до полюсів. Азональні ґрунти – сформовані уздовж узбережжя річкової долини, на заболочених або засолених ділянках. Вертикальною (висотною) поясність – зміна ґрунтів в гірській місцевосіт від підніжжя до вершин. ЗАКОНОМІРНІСТЬ ПОШИРЕННЯ ҐРУНТІВ

Номер слайду 7

Номер слайду 8

В зоні Полісся та Прикарпатті під мішаними лісами в умовах надмірного зволоження сформувалися дерново-підзолисті ґрунти. Наявний шар дернини Ад з напіврозкладених органічних решток;Для них характерна невелика родючість. Вміст гумусу становить лише 1,5-2,5%. З метою покращення якості даних ґрунтів використовують заходи меліорації. МЕЛІОРАЦІЯ – це усі види робіт з охорони та підвищення родючості ґрунтів.

Номер слайду 9

В межах широколистяних лісів лісостепу в умовах теплого й помірного вологого клімату формуються сірі лісові ґрунти. ПІДТИПИ ясно-сірітемно-сірі

Номер слайду 10

В межах лісостепової та степової зон середньої та південної частини України поширені чорноземи. ПІДТИПИопідзоленівилугуваннятиповізвичайніпівденні

Номер слайду 11

Каштанові ґрунти поширені на півдні Причорноморської низовини і в Степу Криму. Вони сформувалися в умовах недостатньої кількості опадів і високої температури на засолених материнських породах. ПІДТИПИтемно-каштановікаштанові

Номер слайду 12

Коричневі та червоно-бурі ґрунти формуються на південному березі Криму в умовах субтропічного клімату.утворюються на вапняках. мають високу родючість.

Номер слайду 13

{8799 B23 B-EC83-4686-B30 A-512413 B5 E67 A}Тип ґрунту. Умови утворення. Головні властивостіЯкого обробітку потребують Території поширення. Дерново-підзолистіНадмірне зволоження, мішані ліси1 – 2,5% гумусу, підвищена кислотність, невисока родючість. Внесення добрив для покращання родючостіВ зоні Полісся та Прикарпатті                     Завдання 1. Користуючись зразком, за допомогою карти «Ґрунти України», тексту підручника заповніть таблицю:

Номер слайду 14

1. Які закономірності в розміщенні основних типів грунтів?2. Чим обумовлені відмінності властивостей різних типів грунтів?ЗРОБИТИ ВИСНОВОК:

Номер слайду 15

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ§29-30 с 139-148 Виконати завдання практичної роботи №8

pptx
Пов’язані теми
Географія, 8 клас, Презентації
Додано
30 березня
Переглядів
62
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку