Презентація "Уражаюча дія електричного струму і блискавки"

Про матеріал
Презентація створена на допомогу вчителю з предметів Основи медичних знань та Основи здоров'я. Розробка містить матеріал про дію електричного струму на організм людини, описано ознаки та наслідки електротравми та ураження блискавкою, а також алгоритм надання першої допомоги при ушкодженнях, Створено ПАМ'ЯТКУ для зпобігання подібним ушкодженням.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Уражаюча дія електричного струму і блискавки. Електротравми

Номер слайду 2

Дія електричного струму на організм. Термічнаспричинює опіки окремих ділянок тіла, нагрівання кровоносних судин, серця, мозку та інших органів, через які проходить струм, що призводить до виникнення в них функціональних розладів. Механічнахарактеризується розкладом крові та інших органічних рідин, що викликає суттєві порушення їх фізико-хімічного складу. Електролітична. Біологічнасупроводжується ушкодженнями (розриви, розшарування тощо) різноманітних тканин організму внаслідок електродинамічного ефекту.проявляється як небезпечне збудження клітин та тканин організму, що супроводжується мимовільним судомним скороченням м'язів. Може призвести до суттєвих порушень і припинення діяльності органів дихання та кровообігу.

Номер слайду 3

Електротравми – це місцеві і загальні пошкодження організму, що виникають в результаті впливу електричного струму або розряду атмосферної електрики (блискавки). Місцеві - 20% Змішані - 55%Залежно від наслідків електротравми умовно поділяють на: Електричні опіки. Електричні знаки. Металізація шкіри. Електроофтальмія. Механічні ушкодження. Загальні (електричні удари) – 25%

Номер слайду 4

Електричні опіки (ЕО)Найбільш поширена місцева електротравма ( ̴ 60 % випадків), що трапляється переважно у працівників, які обслуговують діючі електроустановки. ЕО являються наслідком випадкових коротких замикань в електоприладах. В залежності від умов виникнення ЕО розрізняють:струмові (контактні) – виникають в місцях контакту тіла зі струмовідними неізольованими елементами, де виділяється велика кількість тепла;дугові – виникають унаслідок дії на людину електричної дуги, але без проходження струму через тіло;змішані. Залежно від кількості виділеної теплоти та температури, а також розмірів дуги ЕО можуть уражати не лише шкіру, але й м'язи, нерви і навіть кістки (глибинні опіки).

Номер слайду 5

Електричні знаки (ЕЗ)ЕЗ (знаки струму, електричні мітки) являють собою плями сірого чи блідо-жовтого кольору у вигляді мозоля на поверхні шкіри в місці її контакту зі струмовідними частинами. ЕЗ можуть виникати як у момент проходження струму через тіло людини, так і через деякий час після контакту. Особливого больового відчуття ЕЗ не спричиняють і з часом безслідно зникають. Металізація шкіри. Проникнення у верхні шари шкіри (відкриті ділянки – руки, обличчя) найдрібніших часточок металу, що розплавляється внаслідок дії електричної дуги. Ушкоджена ділянка стає твердою та шорсткою, однак за відносно короткий час вона знову набуває попереднього вигляду та еластичності. Часто одночасно мають місце дугові опіки. Особливо небезпечна електрометалізація для органів зору. Лікування може бути досить тривалим, а в окремих випадках – безрезультатним. Необхідно користуватись захисними окулярами!

Номер слайду 6

Електроофтальмія. Запалення зовнішніх оболонок очей, спричинене надмірною дією ультрафіолетового випромінювання електричної дуги (елекрозварювальні роботи). Розвивається через 2-6 годин після опромінення. Проявляється такими ознаками: почервоніння, запалення,сльозоточіння, гнійні виділення, світлоболі і світлобоязнь. Тривалість захворювання 3-5днів. При регулярному опромінюванні може розвинутися катаракта. Виникають унаслідок судомних скорочень м'язів під дією електричного струму. Виявляються у вигляді:розривів шкіри, кровоносних судин, нервових тканин; вивихів суглобів;переломів кісток. Механічні ушкодження

Номер слайду 7

Електричний удар — це збудження живих тканин організму електричним струмом, що супроводжується судомним скороченням м'язів. Залежно від наслідків ураження електричні удари можна умовно поділити на чотири ступені:• І — судомні скорочення м'язів без втрати свідомості;• ІІ — судомні скорочення м'язів із втратою свідомості, але зі збереженням дихання та роботи серця;• III — втрата свідомості та порушення серцевої діяльності чи дихання (або одного і другого разом);• IV — клінічна смерть. Електричні удари

Номер слайду 8

Легкої електротравми. Непритомність. Нервове потрясіння. Запаморочення. Загальна слабкість. Важкої електротравми. Наявність опіків на шкіріМ’язові боліКардіогенний шок: блідість, задишка, синюшність носа, губ. Судоми. Зниження температури тіла. Відсутність пульсу. Зупинка дихання. Параліч. Загальні ознаки. Графік: наслідки дії електричного струму в залежності від його сили і тривалості впливу на організм

Номер слайду 9

Ураження блискавкою. Блискавка – це один із видів електричного розряду. Ознаки. Загальні прояви електротравм. ПаралічіОпіки на шкіріГлухота, німота. Розгалужені червоні смуги на шкірі (знаки блискавки)Зупинка дихання. Кардіогенний шок. Зупинка серця

Номер слайду 10

Шляхи проходження електричного струму (Петлі струму)Найбільш небезпечні шляхи. Голова – руки. Голова – ноги. Права рука – ноги

Номер слайду 11

Перша медична допомога1. Звільнення потерпілого від дії струму. Відключити електропостачання вимикачем, рубильником, вигвинчуванням пробок, або використати заземлення. Якщо це зробити неможливо, то слід відтягнути потерпілого від струмопровідних частин, дотримуючись наступних правил безпеки. З метою ізоляції рук одягнути діелектричні рукавиці або обмотати руку шарфом, натягнути на руку рукав піджака або пальто, накинути на потерпілого гумовий килимок, прогумований матеріал (плащ) або просто сухий матеріал. Можна також ізолювати себе, ставши на гумовий килимок, суху дошку або непровідну підстилку, жмут одягу.

Номер слайду 12

Провідники можна перерізати інструментами з ізольованими ручками, перерубати сокирою з дерев’яним сухим топорищем. Відвести дроти від потерпілого, використовуючи суху мотузку, палицю, дошку, рейку з непровідних матеріалів, використовуючи гумові рукавиці. Потерпілого можна відтягнути від струмопровідних частин за одяг, уникаючи дотику до його відкритих частин тіла та навколишніх металевих предметів. Відтягуючи потерпілого за ноги, не можна торкатися його взуття, оскільки воно може бути вологим.

Номер слайду 13

а – відключенням електроустановки;б – відкиданням проводу сухою дошкою, рейкою;в – перерубуванням дротів;г – відтягуванням за сухий одяг;д – відтягуванням в рукавицях. Напруга менше 1000 ВНапруга більше 1000 ВСлід користуватися діелектричними рукавицями і взути діелектричні боти; діяти ізолюючою штангою або ізолюючими кліщами. 

Номер слайду 14

2. Оцінка стану потерпілого. Виділяють три стани людського організму внаслідок дії електроструму: I стан – потерпілий при свідомості. II стан – потерпілий непритомний, але дихає. III стан – потерпілий не дихає або дихає з перервами, уривчасто, як вмираючий, порушений або відсутній серцевий ритм. 3. Долікарська допомога потерпілому. I стан. Покласти горизонтально на підстилку з одягу. Забезпечити приплив свіжого повітр.я. Розтерти і зігріти тіло. Забезпечити повний спокій. Сполоснути обличчя холодною ходою. Дати йому випити 15—20 краплин настоянки валеріани і гарячого чаю.

Номер слайду 15

II стан. Покласти на підстилку з одягу. Розстебнути одяг, який затрудняє дихання. Дати понюхати нашатирний спирт. Після напоїти гарячим чаєм. III стан. Покласти потерпілого на спину на горизонтальну поверхню. Звільнити від здавлюючого одягу. Відвести голову потерпілого максимально назад, доки його підборіддя не стане на одній лінії з шиєю. Так язик не затуляє вхід до гортані, вільно пропускає повітря до легенів. За допомогою носовичка або краю сорочки вичистити порожнину рота, якщо там є кров, слиз, блювотні маси, вийняти також зубні протези. Робити штучне дихання «з рота в рот» чи «з рота в ніс». Робити непрямий масаж серця.

Номер слайду 16

Пам’ятка► Не користуватися електроприладами з пошкодженою ізоляцією струмопровідних частин.► Не використовувати електроприлади поряд з водою, не доторкатися до них мокрими руками.► Не засовувати в розетку пальці, сторонні предмети, непідходящі штепсельні вилки.► Не залишати без нагляду ввімкнені побутові електроприлади.

Номер слайду 17

► Не наближатися до обірваних проводів, пошкоджених ЛЕП.►Не залазити до трансформаторних пунктів, електричних щитків.► Не вмикати кілька потужних електроприладів в одну розетку.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 7
Оцінки та відгуки
  1. Рябец Надя
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Гончарук Светлана
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Ганжала Альбіна Леонідівна
    Дуже дякую! велика допомога в роботі!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Павленко Тетяна Петрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Яцук Наталія Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Барановська Тетяна Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  7. Резниченко Валентина
    Дякую! Уже використовую у своїй роботі!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 4 відгука
pptx
До підручника
Захист Вітчизни (рівень стандарту, академічний, профільний, для дівчат – Основи медичних знань) 11 клас (Гудима А.А., Пашко К.О., Герасимів І.М., Фука М..М.)
Додано
2 березня 2022
Переглядів
6217
Оцінка розробки
5.0 (7 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку