Презентація "Ураження блискавкою. Надання домедичної допомоги"

Про матеріал
Преезентація до уроку:Ураження блискавкою. Надання домедичної допомоги" є гарним доповненням до уроку, яка яскраво та іллюстративно його наповнить та допоможе краще опрацювати та засвоїти відповідний матеріал.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Ураження блискавкою. Домедична допомога

Номер слайду 2

План презентації: 1. Що таке блискавка . Її види. 2. Вплив блискавки на організм людини. 3. Види уражень блискавкою. 4. Ознаки ураження. 5. Правила безпеки від ураження блискавкою. 6. Домедична допомога. 7. Кількість випадків ураження блискавкою.

Номер слайду 3

Що таке блискавка?Блискавка – це потужний електричний іскровий розряд, який виникає в газовій оболонці нашої планети, атмосфері. Як правило, блискавка виникає під час грози. Вона приймає вигляд яскравих світлових спалахів, що супроводжуються громом. Цікавий факт: блискавки бувають не тільки на Землі, але і на інших планетах – Урані, Венері, Сатурн, Юпітер та інших. Блискавки поділяють на:{2 D5 ABB26-0587-4 C30-8999-92 F81 FD0307 C}Кульова блискавка; Лінійна блискавка; Плоска блискавка; Блискавка «земля-хмара»Чоткова блискавка;Гамма-блискавка; Горизонтальна блискавка. Стрічкова. Шторова блискавка{2 D5 ABB26-0587-4 C30-8999-92 F81 FD0307 C}Страйт. Ельфи Вулканічна блискавка

Номер слайду 4

Де і як виникає вплив блискавки на людину? Блискавки велика загроза для життя людей. Ураження блискавкою можливо як при перебуванні просто неба, так і в закритому приміщенні. Частіше страждають люди, що знаходяться під час грози на відкритій місцевості, переховуються від дощу під деревами і поблизу від працюючого електроустаткування (включеного в мережу телевізора, радіоприймача або увімкненого мобільного телефону). Блискавки велика загроза для життя людей. Ураження блискавкою можливо як при перебуванні просто неба, так і в закритому приміщенні. Частіше страждають люди, що знаходяться під час грози на відкритій місцевості, переховуються від дощу під деревами і поблизу від працюючого електроустаткування (включеного в мережу телевізора, радіоприймача або увімкненого мобільного телефону).

Номер слайду 5

Види ураження блискавкою. Ураження блискавкою найчастіше є наслідком крокової напруги від розходження по землі струму із близького розряду, рідше — переміщенням розряду з ураженого об’єкту, а найнебезпечнішим (найчастіше смертельними) є: фізичний контакт з ураженим об’єктом та безпосереднє влучання блискавки. Проходження електричного розряду спричиняє: зупинку роботи серця за механізмом фібриляції шлуночків або асистолії, пригнічення дихального центру (іноді довготривале апное), пошкодження ЦНС з різного ступеня порушенням свідомості, опіки (найчастіше поверхневі), тонічний спазм м’язів (також з переломами кісток). Електричний розряд може супроводжуватись ударною хвилею, що може спричинити баротравму (так як при вибуху). Пізні наслідки ураження блискавкою: довготривалі болі та спазми м’язів, нудота, біль голови, катаракта, неврологічні пошкодження, когнітивні порушення та розлади особистості. 

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Ознаки ураження блискавкою:порушення або втрата свідомості;зупинка дихання, серцевої діяльності;судоми;важкі опіки;розладу зору, слуху, шкірної чутливості. Дотик до постраждалого не є небезпечний для рятувальника. Тактика невідкладної допомоги та сама, як після ураження електричним струмом

Номер слайду 8

5 ПРАВИЛА БЕЗПЕКИ ВІД УРАЖЕННЯ БЛИСКАВКОЮУдома. Під час грози ти перебуваєш удома. Якою має бути твоя поведінка?Вимкни з мережі всі електроприлади, а ще ліпше – відключи електроживлення в усьому будинку або квартирі. Зачини кватирки, вікна, димарі, балконні двері та запни штори та опусти жалюзі. Перевір, чи немає в приміщенні протягів – вони можуть затягнути кульову блискавку. Відійди від вікон на безпечну відстань. Відмовся від розтоплення печі або каміна. Дим, що виходить із димоходу, має високу електропровідність, а це підвищує ймовірність удару блискавки в дах. Тримайся подалі від антен, дротів, вхідних дверей, стін, біля яких ростуть високі дерева, та інших об’єктів, пов’язаних із зовнішнім середовищем. Не користуйся мобільним телефоном під час грози, вимкни його взагалі. Намагайся не виходити з дому, якщо в тому немає нагальної потреби. У транспортіСтихія захопила тебе за кермом автомобіля чи іншого транспорту. Які твої дії?Зупини автівку чи інший транспортний засіб якомога далі від дерев та ліній електропередач. Продовжувати рух у негоду вкрай небезпечно: спалахи блискавки і сильна злива погіршують видимість на дорозі і можуть викликати аварію. Заглуши двигун, закрий усі вікна, вимкни магнітолу і прибери антену. Якщо ти рухаєшся відкритою місциною на велосипеді чи мопеді, терміново зупинись і відійди метрів на тридцять від транспорту. В іншому випадку ти станеш для блискавки найвищою точкою на місцині. У місті цього правила дотримуватися необов’язково, адже висотні будинки вважаються чудовими громовідводами.

Номер слайду 9

Водойми Відкритий простір Під час грози місце біля водойми є одним із найнебезпечніших. Гроза заскочила тебе біля водойми. Твої дії. Якщо ти купаєшся, терміново вийди з водойми й відійди від води якнайдалі. Якщо ти катаєшся на човні або катамарані, максимально швидко греби до найближчого берега, намагаючися пригнутися якнайнижче до дна плавзасобу. Гроза застала тебе на відкритому просторі. Що робити?Потрібно сховатися в найближчій споруді. Якщо ж її поруч немає, дій за такими правилами:відключи всі електроприлади, що маєш із собою: планшет, мобільний телефон, плеєр, GPS-навігатор тощо;перевір, чи немає поблизу чагарників, дерев і ліній електропередач;відшукай яке-небудь заглиблення – ямку або яр. Земля має бути сухою і бажано піщаною;зніми з себе всі прикраси і поклади на віддалі не менше п’яти метрів від себе;сядь навприсядки, опусти голову поміж колін і обхопи ноги руками;намагайся не ворушитися. Будь-який рух, як і сильне потовиділення, лише притягує блискавку;пам’ятай: лягати на землю дуже небезпечно. Під час грози на відкритому просторі категорично заборонено ховатися поблизу одиноких дерев, металевих конструкцій, великих металевих об’єктів, сітчастих огорож і вологих стін.

Номер слайду 10

Домедична допомага. Послідовність дій під час надання домедичної допомоги постраждалим після ураження блискавкою. Переконайтесь у відсутності небезпеки. Огляньте постраждалого, визначте наявність свідомості, дихання. Викличте бригаду екстреної (швидкої) медичної допомоги. Якщо у постраждалого відсутнє дихання, розпочинайте проведення серцево-легеневої реанімації (штучне дихання і масаж серця, не зупиняючися більш ніж на хвилину). Якщо постраждалий знепритомнів, але дихання збережене, надайте постраждалому стабільне положення. Накладіть на місця опіку чисті, стерильні вологі пов’язки. Забезпечте постійний нагляд за постраждалим до приїзду бригади екстреної (швидкої) медичної допомоги. Якщо стан постраждалого погіршиться до приїзду бригади екстреної (швидкої) медичної допомоги, повторно зателефонуйте диспетчеру екстреної медичної допомоги. Усупереч поширеному переконанню, надаючи першу допомогу після ураження блискавкою, в жодному разі не рекомендується закопувати уражених у землю – це може коштувати людині

Номер слайду 11

Кількість випадків ураження блискавкою. Світова статистика констатує: щороку на планеті гине приблизно 6 000 осіб від ударів блискавки, а 240 000 отримують травми. Але причина підвищення рівня смертності не в активізації блискавиці, адже це явище частішим не стало. Начальник відділу метеорологічних прогнозів Українського гідрометеорологічного центру України Владислав Білик вважає, що зростання статистики смертності пов’язано здебільшого з діями самих потерпілих. Саме через необережність і незнання правил поведінки під час грози призводить до трагедій.

Номер слайду 12

Дякую за увагу !

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. Васильєва Ірина Григорівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Ярко Виктория
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Гаврилюк Любов Віталіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Пекарчук Лілія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 1 відгук
pptx
До підручника
Захист Вітчизни (рівень стандарту, академічний, профільний, для дівчат – Основи медичних знань) 11 клас (Гудима А.А., Пашко К.О., Герасимів І.М., Фука М..М.)
Додано
21 листопада 2020
Переглядів
10227
Оцінка розробки
5.0 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку