Презентація. урок-подорож "Цивілізації Дворіччя".

Про матеріал

Презентація дає можливість : - пригадати поняття держава та її ознаки;

•охарактеризувати природу і населення Дворіччя, сформувати уявлення про міста-держави 3 тис. до н. е.;

•розвивати вміння порівнювати, аналізувати, працювати з картою та стрічкою часу, сприяти формуванню навичок самостійної роботи та критичного мислення.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Подорож

Номер слайду 2

Що нового з’явилося на карті?

Номер слайду 3

Держава на берегах двох річок…Які дві річки там протікають?

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Межиріччя. Країна на берегах річок Тигр та Євфрат. Шумер Аккад. Географічне положення. Природні умови. Основне заняття. Утворення держави. Карта пам’ятіЯка ж мета нашої подорожі?

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Правитель(має владу)Територія. Закони. Податки. Військо. Держава – організація життя суспільства

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Цивілізації Дворіччя

Номер слайду 11

Мета уроку:охарактеризувати природу і населення Дворіччя, сформувати уявлення про міста-держави 3 тис. до н. е.; розвивати вміння порівнювати, аналізувати, працювати з картою та стрічкою часу, сприяти формуванню навичок самостійної роботи та критичного мислення.

Номер слайду 12

Поняття та дати:«Міста - держави», «Дворіччя», «Месопотамія», Клинопис,Закон. Друга половина IV тис. до н.е. –II тис. до н. е. -1792-1750р.р. до н.е. -

Номер слайду 13

Домашнє завдання:1. Опрацювати §15.2. Вивчити поняття.3. Виконати завдання на контурній карті.

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Країна Межиріччя. Країна на берегах річок Тигр та Євфрат. Шумер Аккад. Географічне положення. Природні умови. Основне заняття. Утворення держав. Карта пам’ятіЯка ж мета нашої подорожі?Передня Азія, Кавказькі гори. Перська затока. Друга половина IV тис. до н.е.

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Море. Річка. Річка. Затока. Гори

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Країна Межиріччя. Країна на берегах річок Тигр та Євфрат. Географічне положення. Природні умови. Основне заняття. Утворення держав. Карта пам’ятіДруга половина IV тис. до н.е. Спека. Засуха. Болото. ПустеліРозливи річок. Землеробство та скотарство. Мул

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Випереджальне завдання. Упродовж розгляду нового матеріалу визначте прояви впливу природно-географічних умов Південного Дворіччя на зародження там держави й цивілізації.

Номер слайду 24

Щорічні повені. Добре зволожені та удобрені мулом грунти. Багато риби та дичини. Річки – зручні транспортні шляхи. Розташування на перетині торговельних шляхів. Щорічні повені річок . Затоплення земель. Жарке літо (до +50 С). Відсутність лісів та каменю (Шумер)Відсутність корисних копалин (крім глини). У дельті великі болота.

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Номер слайду 29

Номер слайду 30

Номер слайду 31

Номер слайду 32

Номер слайду 33

Господарські заняття вавилонян Скотарство Землеробство Заняття Лихварство. Торгівля Ремесла

Номер слайду 34

Робота з документомІз законів царя Хаммурапі Наприкінці тексту своїх законів цар Хаммурапі закликав свій народ: «Нехай він примусить себе прочитати мною написану пам’ятку та нехай він почує мої дорогоцінні слова, а моя пам’ятка нехай покаже йому його справу. Нехай він побачить своє рішення, нехай заспокоїть своє серце, так нехай скаже: “Хаммурапі, володар, який для людей як рідний батько, справедливо управляв країною!”».

Номер слайду 35

Запитання до документа. Чому Хаммурапі називав себе «рідним батьком» для народу та вважав, що він справедливо управляв країною?

Номер слайду 36

Завдання для перевірки1. Коли виникли міста-держави у Дворіччі?2. Які річки протікають на території Дворіччя?3. Як називали південну частину Дворіччя?4. Чому міф про всесвітній потоп виник саме у Дворіччі?5. Який природній матеріал був основним багатством Дворіччя?6. Хто був одним із визначних царів Аккаду?7. Які міста південного Дворіччя вам відомі?8. Що таке закон?9. Яке дерево було найпоширенішою садовою культурою Дворіччя?10. Чи погоджуєтеся ви з тим, що вавилонські купці займалися лихварством?

Номер слайду 37

Бесіда за запитаннями1. Розкажіть про природні умови та жителів Південного Дворіччя.2. Які інші назви має Дворіччя?3. Яку частину Дворіччя називали Шумером, а яку ― Аккадом?4. Як називається система письма, винайдена жителями Дворіччя?5. Який правитель першим об’єднав Дворіччя під своєю владою?6. Коли правив цар Хаммурапі?

pptx
Додано
3 січня 2019
Переглядів
3563
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку