(Презентація) Урок позакласного читання за оповіданням Бориса Грінченка "Грицько"

Про матеріал

Матеріал до уроку позакласного читання за оповіданням Б.Грінченка "Грицько" мотивує дітей робити добрі справи, бути милосердними, співчутливими до горя й біди людей, приходити на допомогу у екстремальних умовах, усвідомлюючи, що найвищою цінністю для людини є її життя.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Урок позакласного читання за оповіданням Бориса Грінченка „Грицько” Робота учителя Чулаківської ЗОШ І-ІІІ ст. Голопристанського р-ну Херсонської обл. Руденко Т.Г.

Номер слайду 2

Що є добро?

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Мета уроку:

Номер слайду 7

Борис Грінченко Грінченко дуже любив свою доньку Настю і вирішив видати для неї журнал під назвою "Квітка", у якому він писав короткі оповідання, вірші та загадки. Донька Настя

Номер слайду 8

Номер слайду 9

“Грицько” Оповідання Б.Грінченка про двох хлопчаків, два характери, дві долі…

Номер слайду 10

Перед тим, як читати текст…

Номер слайду 11

Н О Б І Р А О К 3. Запишіть два фразеологізми із цим словом (обарінок - це бублик)

Номер слайду 12

ді́рка з (від) бу́блика — абсолютно нічого діста́неться на бу́блики — хтось буде покараний за якусь провину лама́тися, як (мов, ні́би і т. ін.) греча́ний бу́блик — неспішно реагувати на чиєсь прохання, чиюсь пропозицію і т. ін.; навмисне вагатися, упиратися, зволікати не ва́ртий (не варт) ді́рки з бу́блика — якого можна не брати до уваги, знехтувати; який не має ніякого значення Бу́блик (обари́нок[1], обарінок) — кулінарний виріб, пшеничне тісто кільцем, зварене у воді чи оброблене гарячою парою, а тоді запечене.

Номер слайду 13

 Високий стрімкий берег; урвище - це (круча) 4. ЩО ЦЕ ?

Номер слайду 14

Петрівка. Апостольський піст Апостольський піст завжди починається з понеділка, через тиждень після Трійці, тому щороку дата його початку різна. Зате завершується піст завжди 12-го липня, в день пам'яті св. апостолів Петра і Павла. «Ти постиш? Докажи мені це своїми ділами! Якими, скажеш, ділами? Коли побачиш бідного, дай милостиню. Коли маєш ворога, примирися!.. Хай постяться не тільки уста, але слух, зір, ноги, руки. Що за користь, коли ми стримуємося від птиць і риби, а гриземо і з’їдаємо братів?..» (св. Іоан Златоуст). Апо́стол (грец. απόστολος, «посланець») — у Новому Заповіті звання дванадцяти найближчих послідовників, учнів Ісуса Христа.

Номер слайду 15

4. Виразне читання тексту твору Заповнення літературного паспорта твору 1. Автор , назва твору - 2. Жанр - 3.Тема - 4.Ідея - 5.Образи – 6.Враження -

Номер слайду 16

Що батько привіз Грицькові з міста? Яким був бублик? Що за свято було у той час? З чим був дуже смачний бублик? Чому мати не дозволяла Семену їсти вишні в їхньому садку? У що Грицько нарвав вишень? Де хлопчик вирішив з’їсти вишні та бублика З якою метою ішов Семен до Грицька? За що ухопився Грицько, рятуючи Семена? Кого побачив Грицько після того, як розплющив очі? Як Семенова матір подякувала Грицькові за порятунок її сина? Чи віддав Грицько свого бублика Семенові? 5. Дайте відповідь на запитання

Номер слайду 17

Благородний – той, який відрізняється високими моральними якостями Кого з героїв можна назвати благородним?

Номер слайду 18

Семен Грицько Невеличкий, років десяти Низенький, присадкуватий Сусідин, Мотрин син мовчазний похмурий вбогий брехливий злий голодний не вмів плавати Років десяти говіркий веселий любив пореготатися недостатків не мав Не любив заводитися моторний Не задерикуватий сміливий добрий 7. “Чистий четвер” (наведіть лад на дошці, розподіливши характеристики грероїв )

Номер слайду 19

8. Доведіть або спростуйте тезу:

Номер слайду 20

9. Поєднайте народні прислів’я та приказки добре й буде. а лихо ще довше. той і собі має. роби сміло. стежка утоптана. надійніше кам’яного мосту. добра не шукають. а зла уникай. добре й переймеш

Номер слайду 21

Побажання Семену: Побажання Грицеві:

Номер слайду 22

Давайте жити дружно!

Номер слайду 23

1. Записати прислів’я та приказки про дружбу, добро, стосунки між людьми.(для групи Б) 2. Написати продовження оповідання Б. Грінченка „Грицько”. (для групи А)

Номер слайду 24

Ми любимо читати, тому що… Відкривай світ незвіданого разом із нами

ppt
Додано
9 липня 2018
Переглядів
1997
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку