Презентація. Урок-проєкт з курсу «Основи споживчих знань» . «Економія і добробут. Економне використання води, електроенергії, газу, тепла.»

Про матеріал
Даний матеріал може бути використано для проведення уроку з курсу «Основи споживчих знань» та з основ здоров’я у 3-у класі. Даний проєкт створений виходячи з вимог сучасності. Як економно жити, чи як навчитися заощаджувати? Незалежно від того, які часи надворі, який економічний стан в країні, і яка фінансова обстановка в родині, розумна економія ніколи не завадить.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Урок з курсу «Основи споживчих знань» 3 клас   Тема: Економія і добробут. Економне використання води, електроенергії, газу, тепла.  

Номер слайду 2

Мета уроку: учити економно використовувати електроенергію, воду, газ, тепло; виховувати економного та бережного споживача; формувати вміння виступати перед аудиторією, висловлювати оцінні судження, добирати найяскравіші переконливі факти для аргументації думок, ілюструвати ідеї; удосконалювати вміння працювати в групах, спостерігати, порівнювати, робити висновки.

Номер слайду 3

Обґрунтування актуальності проекту: Даний проект створений виходячи з вимог сучасності. Як економно жити, чи як навчитися заощаджувати? Незалежно від того, які часи надворі, який економічний стан в країні, і яка фінансова обстановка в родині, розумна економія ніколи не завадить.

Номер слайду 4

група «Електроша» Тема проекту:Економія і добробут. Економія використання електроенергії. Мета проекту: дізнатися, що таке електроенергія, що означає економно використовувати електроенергію, зібрати загадки, вірші, прислів’я про електроенергію, скласти правила економного і бережливого ставлення до електроенергії, створити вірш на новий лад про бережливе використання електроенергії. Актуальність :даний проект створений виходячи з вимог сучасності. Розумна економія ніколи не завадить.

Номер слайду 5

Ми дізналися : Яке важливе місце в сучасному житті займає електроенергія. Вона забезпечує теплом і світлом наші домівки, приводить до руху різноманітні механізми - це наш незамінний помічник Передача електрики від електростанції до різних міст та сел. Здійснюється лініями електропередач, які підвішують на високі стовпи – електроопори Електричний струм не має ні запаху , ні кольору - тому побачити його і відчути на відстані неможливо. Опрацювавши інформацію, ми прийшли до висновку, що електричний струм є дуже небезпечним для людини. Але людина без нього не обходиться, бо має з цього користь

Номер слайду 6

Економія електричної енергії Замінити звичайні лампи розжарювання на енергозберігаючі, люмінесцентні (споживання нижче в 5 разів). Застосовуйте місцеві світильники коли немає необхідності загальному освітлюванні. Візьміть за правило виходячи з кімнати гасити світло. Відключайте пристрої, що тривалий час знаходяться в режимі очікування( телевізори, відеомагнітофони , ….) Кип’ятіть в електричному чайнику стільки води, скільки хочете використовувати. Застосовуйте світлі тони при оформленні стін квартири. Комп’ютер вимикайте або переводьте в сплячий режим. Необов’язково користуватися великою кількістю освітлювальних приладів в одному приміщенні, якщо в цьому немає великої необхідності .

Номер слайду 7

Простоквашино

Номер слайду 8

група «Водяша» Тема проекту:Економія і добробут. Економія використання води. Мета проекту: Дізнатися, що таке вода збагатити знання про воду, її значення, про цінність її для людини, вчити економно використовувати воду, зібрати загадки, вірші, прислів’я про воду; створити правила економного і бережливого ставлення до води, провести експеримент «Економія води»; написати казку про бережливе ставлення до води. Актуальність: даний проект створений виходячи з вимог сучасності. Розумна економія ніколи не завадить.

Номер слайду 9

Ми дізналися : Важливе місце в життя людини займає вода. Вода –це найважливіша складова всього живого на нашій планеті. Вода - найбільша із земних стихій. Вона покриває більше 70 % земної поверхні. Якщо рівномірно розлити воду по всій планеті,то утвориться шар товщиною майже в три кілометри. Для використання людьми є 40000 кубічних метрів прісної води на рік . Воду доставляють до житлових приміщень через водопроводи. Вода – природна речовина, що перебуває в трьох станах - твердому, рідкому, газоподібному. Опрацювавши інформацію, ми прийшли до висновку, що вода дуже потрібна всьому живому. Людина без води здатна прожити 5-6 днів.

Номер слайду 10

Що можеш зробити ти?! 1.Відремонтуй усі крани і труби, що протікають, вони є причиною втрати більш 18 200 літрів води щомісяця. 2.Під час готування їжі можна зекономити близько 45-60 літрів води, промиваючи овочі і фрукти у каструлі, замість того, щоб мити їх під відкритим краном. 3.Можна заощадити близько 60 літрів води під час миття посуду, якщо мити посуд у раковині, наповненій водою, а не під відкритим краном. 4.Прийміть короткий душ замість щоденної ванни. Це допоможе зберегти більше 25 літрів води. Обмежте прийом ванни до 2-3 разів на тиждень. 5.Закривайте воду, коли чистите зуби, голитеся або милитеся. Закриваючи кран під час чищення зубів, ви можете заощадити до 9 літрів води. 6.Під час купівлі нової пральної машини, перевагу віддавайте моделі з економним режимом використання води. Сучасні моделі потребують майже на 40% менше води, ніж застарілі. 7.Збирайте дощову воду для поливу саду, городу або газону. 8. При покупці сантехніки зверніть увагу на моделі унітазів із змивними бачками, в них 2 режими: повне спустошення бачка і неповне.  

Номер слайду 11

Цікаве про воду Вода – чи не єдина природна речовина на Землі, що перебуває в трьох станах – твердому, рідкому і газоподібному. Наприклад, на 5-хвилинний душ її витрачається 114-230 літрів; На чищення зубів – 18 літрів води; На миття посуду – 91 літр. Людина щодня використовує 230 літрів води. Людський організм в середньому на 66% складається з води; Організм курки – на 75%; Організм слона – на 70%. У помідорах міститься 95% води, а в огірках – 99%. Для виробництва однієї бочки пива потрібно 6 825 літрів води. У кавуні міститься 83% води У крові людини 93% води Для виготовлення 1 тони паперу потрібно 250 літрів води Вага нарциса 100 грамів,з них 85 грамів води Без води влітку верблюд може прожити 3 доби, а взимку 8 діб Щоб виростити 1 кг овочів потрібно 2 тони води

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Фізкультхвилинка

Номер слайду 14

група «Теплоша» Тема проекту:Економія і добробут. Економія використання газу і збереження тепла. Мета проекту: Збір інформації з енциклопедії, журналів газет, Інтернету, про газ і теплозбереження збір віршів, загадок, приказок про газ та тепло збереження Створити правила економії газу та тепла. Написати та інсценувати казку «Нові пригоди Колобка». Актуальність :даний проект створений виходячи з вимог сучасності. Розумна економія ніколи не завадить.

Номер слайду 15

Ми дізналися Газ – це легкозаймиста речовина. Від найменшої іскорки він вмить займається і починає горіти. Газ має специфічний запах, заповнивши приміщення, він може вибухнути. Газ отруйний. Дихати ним навіть незначний час небезпечно для життя. Але водночас – це благо людини, якщо користуватися ним розумно, без газу вдома ніяк не обійтися. Вже багато років він служить людям, приносячи багато користі. Газ – дуже корисна речовина. Вона допомагає вирішити багато питань нашого побуту. Газом користуємося щоденно. Інколи не усвідомлюючи його необхідності. Опрацювавши інформацію , ми прийшли до висновку, що газ дуже потрібен людям, але його треба використовувати економно.

Номер слайду 16

Економія газу Заощаджуй під час приготування їжі. Полум’я пальника не повинно виходити за межі дна каструлі, сковороди, чайника ( економія 30%). Деформоване дно посуду приводить до перевитрат газу до 50%. Забруднений посуд вимагає в 4-6 разів більше газу для приготування їжі. Застосовуйте економний посуд. Енергономічні вироби з нержавіючої сталі з полірованим дном. Дверцята духовки повинні щільно прилягати до корпусу плити і не випускати розпечене повітря.

Номер слайду 17

Економія тепла 1.Утепліть пінопластом стіни та горище ( на 2-5 градусів). 2. Встановіть склопакети та відображувальні екрани (підвищення температури на 2-5 градусів) 3. Закладення щілин у віконних рамах та дверних отворах. Для цього використовують монтажні піни, герметичні стрічки, силіконові та акрилові герметики ( підвищення температури на 1-2 градуси). 4. Ущільнення притвору вікон і дверей(самоклеючі ущільнювачі і прокладки, підвищення температури на 1-3 градуси). 5. Установка других дверей на вході в квартиру(підвищення температури на 1-2 градуси). 6. Скління балкону, це як установка додаткового вікна ( підвищення температури на 6 градусів).

Номер слайду 18

Номер слайду 19

група «Берегоша» Тема проекту:Економія і добробут. Що означає бути бережливим.. Мета проекту: зібрати матеріал про те, що означає бути бережливим, розробити правила для бережливих. Написати казку на новий лад «Про царя Салтана» і інсценізувати її. Розробити правила «Економний споживач має знати правила безпечного користування електроприладами та водопроводом, поводження з газом». Актуальність :даний проект створений виходячи з вимог сучасності. Збереження природних багатств – це створення умов життя майбутніх поколінь.

Номер слайду 20

Ми дізналися Що ж таке економія? Економія – це раціональне , економне використання всіх видів ресурсів з метою зменшення споживчих чи виробничих витрат Статки починаються з бережливості. Сьогодні збережеж, завтра збережеж – вік проживеш Що ж таке бережливість? Це якість людини, що зберігає природні багатства і речі зроблені руками людини. Ми покращуємо добробут своєї родини, якщо економимо різні види ресурсів Бережливе ставлення до електроенергії, води, газу, тепла це дуже важливо.

Номер слайду 21

Казка про царя Салтана

Номер слайду 22

Правила користування електроенергією

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Правила користування водою

Номер слайду 25

Правила користування газом

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Дякуємо за увагу !!!

ppt
Додано
15 січня 2020
Переглядів
2457
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку