Презентація "Урок-репортаж "Японія"

Про матеріал
В матеріалі представлено мультимедійну презентацію до уроку, проведеного у формі телерепортажу з Японії. Презентація містить 32 слайди з відео, інформаційними та фотоматеріалами, які допомагають учням під час проведення "репортажів", а також питання для дискусії тощо.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Картка самооцінки діяльності учня на уроці ПІБ учня Участь у розминці Оцінка власного репортажу Участь у дискусії Відповіді на запитання глядачів Активність на уроці Загальна оцінка

Номер слайду 3

Розминка “Спочатку було слово” я - п - о - н - і - я -

Номер слайду 4

Асоціативний кущ Японія

Номер слайду 5

Третій зайвий В’єтнам, Лаос, Ізраїль. Японія, Малайзія, Індія. Китай, Індія, Японія. Камбоджа, Таїланд, Саудівська Аравія.

Номер слайду 6

Японія

Номер слайду 7

План 1. ЕГП, історико-культурні особливості країни. 2. Особливості населення країни. 3. Роль НТР в економіці Японії. Галузева і територіальна структура господарства . Спеціалізація країни в світовому господарстві. 4. Зовнішньоекономічні зв’язки.

Номер слайду 8

Очікувані результати Сформувати систему знань про основні ознаки ЕГП, природи, населення і господарства Японії; Визначити історико-культурні особливості та роль НТР в економіці країни; Розвивати вміння складати економіко-географічну характеристику країни; Вчитися узагальнювати, робити висновки.

Номер слайду 9

«Візитна картка» Офіційна назва — Японія. Площа — 377,7 тис. км2. Населення — 127 млн. осіб. Столиця — Токіо. Тип країни — економічно високорозвинена держава, країна «Великої сімки». Державний устрій — конституційна монархія, унітарна держава.

Номер слайду 10

ЕГП

Номер слайду 11

ЕГП Японія — це країна-архіпелаг у Східній Азії, що включає чотири великих острови та 4 тис. островів і острівців, які простягнулися майже на 3400 км із північного сходу на південний схід.

Номер слайду 12

ЕГП Найменша відстань до «великої землі» складає близько 200км (Республіка Корея). Берегова лінія Японських островів дуже порізана й складає майже 30 тис. км. Держава має значну площу виключної економічної зони.

Номер слайду 13

Природні умови і ресурси

Номер слайду 14

Природні умови і ресурси Більш ніж 70 % території Японії займають молоді гори. Висока сейсмічність Цунамі   Вулканічна діяльність вулкан Фудзіяма — символ країни.

Номер слайду 15

Природні умови і ресурси Японія - в субтропічних широтах, у зоні дії мусонів. Північ островів Хонсю й Хоккайдо - помірний пояс. У країні дуже густа водна мережа. Ліси вкривають близько 70 % поверхні Японії. Тут мало корисних копалин, є родовища вугілля, сірки, будівельної сировини.

Номер слайду 16

Історико-культурні особливості У 1968 р. Японія стала третьою державою світу, впритул наблизившись за рядом показників до США і СРСР. Зовнішньоторговельна стратегія Японії засновується на основному законі міжнародного поділу праці. Як тільки певна галузь японської економіки досягає високих якісно-кількісних показників, вона починає посилено працювати на експорт. Саме тому п’ять видів продукції, що користуються найбільшим попитом на зовнішньому ринку (легкові автомобілі, побутова електроніка, сталевий прокат, автомобілі промислового призначення і мотори), до кінця 1970-х рр. мали в японському експорті частку, що перевищувала 50 %. Надзвичайно важливу роль в японській економіці відіграє держава: її втручання в економіку можна визначити як «продумане планування». Отримавши самостійність від американської окупаційної адміністрації, японський уряд у найкоротші терміни успішно вирішив задачу щодо вибору шляху подальшого економічного розвитку. Структурна перебудова японської економіки набула особливої масштабності на початку 1980-х рр., коли в ході нового етапу НТР з’явився цілий спектр виробництв і галузей.

Номер слайду 17

Культура Японії є унікальною . До сьогодні в Японії зберігаються багато традиційних видів: складання неримованих віршів, класичний театр Кабукі, оригамі, ікебана тощо. Репортаж вів Григорій Польовий

Номер слайду 18

«Японія — загадка нашого століття, японці — це найнезбагненніший, найпарадоксальніший з народів. Разом з їх зовнішнім оточенням вони такі мальовничі, театральні і артистичні, що часом здаються нацією позерів; увесь їх світ — ніби сцена, на якій вони грають»

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Густота – 338,8 особи на/км кв. Природний приріст – 1.8 проміле Тривалість життя: жінки - 84.1 року; Чоловіки - 77.5 року; Міське населення – 78%

Номер слайду 21

1 особа на 1 км2 (За префектурою на 2009 рік)

Номер слайду 22

Найбільш заселеним містом Японії є Токіо з населенням 8,95 мільйонів осіб. Переважна більшість японців – міські жителі, що живуть у перенаселених містах – мегаполісах.

Номер слайду 23

В Японії проживає велика частина світових довгожителів. Більше 40 тис. японців перетнули 100-річний віковий рубіж, згідно з урядовою доповіддю. Більше 86% з них складали жінки. Згідно з прогнозами ООН, до 2050 р. число сторічних жителів Японії досягне майже 1 млн. людей.

Номер слайду 24

Низька народжуваність і рекордна тривалість життя можуть перетворити Японію на країну людей похилого віку. До 2025р. Очікується зменшення чисельності населення на 7 млн. осіб. А частка працездатного населення зменшиться з 57% до 45%. Для того аби забезпечити мінімальний приріс ВВП, Японії потрібно буде залучати щорічно до 100 тис. мігрантів. Отже, глобальний ринок трудових ресурсів уже нині є серйозною проблемою для країни. Ви дивилися репортаж із Японії Тані Вергай

Номер слайду 25

Господарство Пріоритетним напрямом розвитку країни японський уряд вважає зростання науково-технічного потенціалу. Сьогоднішня Японія є діючою моделлю екологічної ситуації, Наприклад, фірма «Денсо», постачальник електронної «начинки» для «Тойоти», заявила, що у її виробах немає деталей, які не могли б використовуватися повторно.

Номер слайду 26

Не маючи значних запасів руд і палива, галузь чорна металургія виробляє близько 100 млн т сталі на рік. На машинобудування припадає більш ніж 70 % експорту й 40 % промислової продукції, причому майже половина — це продукція радіоелектроніки. Японія виробляє 8 млн легкових автомобілів і 4 млн вантажівок. За цим показником вона посідає 2-е місце у світі (Наґої, Хіросімі й Токіо). Світове значення має целюлозно-паперова й поліграфічна.

Номер слайду 27

Сільське господарство Власні овочі, фрукти та ягоди, а своєї м’ясо-молочної продукції не вистачає. Рису збирають до 15 млн. т. на рік. Японці виловлюють до 12 млн. т. риби й інших морепродуктів.

Номер слайду 28

Транспорт Мережа автомобільних доріг - понад 800 тис. км. Успішно працює система тунелів, естакад, мостів, які з’єднали чотири головні японські острови. Перевезення вантажів і пасажирів забезпечують залізничний і автомобільний транспорт. Швидкісні пасажирські лінії Японії. Авіаційний транспорт. Морський транспорт. З вами був спеціальний кореспондент з економічної хроніки Раміз Гусейнов

Номер слайду 29

Дзвінок від глядачів • Чому в Японії немає трубопровідного і річкового транспорту?

Номер слайду 30

Зовнішньоекономічні відносини Сучасна Японія має розширену структуру зовнішньоекономічних зв’язків. Географічним пріоритетом у зовнішній торгівлі для Японії є насамперед країни Азійсько-Тихоокеанського регіону. Найбільшими партнерами за експортом(понад 50%) є країни Східної Азії – Китай, Південна Корея, Китайська республіка Тайвань, особливий район Гонконг,а також США. Експортуються в основному транспортні засоби, напівпровідникові прилади, автомобілі, хімікати, риба і рибопродукти. Імпортуються: паливо, руди, продукти харчування, окремі хімікати, цивільні літаки, тканини тощо. Розширюється інвестиційна діяльність Японії.

Номер слайду 31

Японія є ініціатором проекту “АСЕАН плюс три”, який спрямований на створення інтеграційного об’єднання в Азійсько-Тихоокеанському регіоні між країнами АСЕАН та Японією, Китаєм і Південною Кореєю. Україна і Японія будуть розширювати свої економічні зв’язки. Ви слухали і дивилися репортаж Рак Інни

Номер слайду 32

Дзвінок від глядачів Японію часто називають країною ХХІ століття. Чому? ( “Я вважаю…”, “Тому що…” “Наприклад…”, “Отже…”)

Номер слайду 33

Дискусія Економічний розвиток країни в першу чергу залежить від природно-ресурсного потенціалу.

Номер слайду 34

Підсумок уроку • Японія — один із центрів світового господарства і найбільш економічно розвинена держава Азії. • Японія має досить вигідне економіко-географічне положення, яке дозволяє їй розвивати економічні відносини з багатьма країнами світу. • Нестача ресурсної бази Японії компенсується високою кваліфікацією трудових ресурсів, що поєднується із впровадженням новітніх досягнень науки й активною діяльністю японських капіталу і менеджменту. • Японія бере активну участь у міжнародному поділі праці як постачальник продукції наукомістких галузей промисловості і великий інвестор капіталу.

Номер слайду 35

Картка самооцінки діяльності учня на уроці ПІБ учня Участь в розминці Оцінка власного репортажу Участь у дискусії Відповіді на запитання глядачів Активність на уроці Загальна оцінка

Номер слайду 36

Домашнє завдання 1. Підручник, опрацювати § 36. 2. Позначити на контурній карті найбільші міста Японії та їх промислову спеціалізацію.

ppt
До підручника
Соціально-економічна географія світу. (рівень стандарту, академічний рівень ) 10 клас (за редакцією Яценка Б. П.)
Додано
3 лютого 2019
Переглядів
1916
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку