Презентація. Урок української мови в 3 класі. Речення.

Про матеріал

Дана презентація розроблена для використання на уроці з української мови в 3 класі при вивченні теми ,,Речення". Вона допоможе закріпити та поглибити знання про речення, їх різновидність, спостерігати та утворювати речення за метою висловлювання.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

3 клас Автор: Вернер Л.В.

Номер слайду 2

Речення Мета висловлювання Розповідне речення Питальне речення Спонукальне речення Предложение Цель высказывания Повествовательное предложение Вопросительное предложение Побудительное предложение Прочитай і запам’ятай українські слова і словосполучення, які ти вживатимеш.

Номер слайду 3

Розповідні Спонукальні Питальні В українській мові, як і в російській, речення розрізняють за метою висловлювання. Вони бувають:

Номер слайду 4

Спонукальне Питальне Розповідне Спонукання до дії (прохання, порада, заклик, наказ) Запитання Повідомлення, розповідь Спи ж ти, мале-сенький, пізній бо час. ( «Колискова») Вже казка вам набридає? ( « Казка про Оха-чудотворця» ) Поблискують черешенки в листі зеленень-кім. ( «Вишеньки» ) ПРИКЛАДИ:

Номер слайду 5

Спонукальне Питальне Розповідне Спи ж ти, малесенький, пізній бо час! Вже казка вам набридає?! Поблискують черешенки в листі зеле-ненькім! Якщо речення вимовляється з особливим почуттям радості, суму, здивування тощо , то воно стає окличним .

Номер слайду 6

Головні члени речення Підмет Присудок Другорядні члени Зв’язок слів Главные члены предложения Подлежащее Сказуемое Второстепенные члены Связь слов Прочитай і запам’ятай українські слова і словосполучення, які ти вживатимеш.

Номер слайду 7

Прочитай цей віршик Підмет – це хто? або що? Він в реченні дуже важливий. Назвати він може предмет і число. Ознаку назве та ще дію. Здавна у підмета друг один є – Присудком вірним його називають. Що робить? Що роблять? Він впізнає І в реченні друзі основу складають.

Номер слайду 8

РОЗДІЛОВІ ЗНАКИ В КІНЦІ РЕЧЕНЬ Крапка ставиться в кінці розповідних і спонукальних речень. ПРИКЛАД: Завтра ми підемо на екскурсію. Знак питання ставиться, якщо запитують про щось. ПРИКЛАД: Коли у вас урок української мови? Знак оклику ставиться, якщо про щось розповідають або спонукають до дії з почуттям радості, здивування, захоплення. ПРИКЛАД: О, як чисто в класі!

Номер слайду 9

ЗВЕРТАННЯ В РЕЧЕННЯХ Звертання – це слово чи кілька слів, які називають того, до кого звертаються. ПРИКЛАД: Донечко, з добрим ранком! Глянь за вікно, маленька, котик на нашім ганку з чорного став біленьким. Звертання в реченні виділяється комою або після звертання ставиться знак оклику. ПРИКЛАД: Хвилюють, маюють, квітують поля – Добридень тобі, Україно моя!

Номер слайду 10

Ми помандрували по країні Граматика. Відвідали цікаве місто Речення. І дізналися, що без речень наша мова не була б такою чарівною, якою вона є. Велична, щедра і прекрасна мова. Прозора й чиста, як гірська вода, Це України мова барвінкова, Така багата й вічно молода. Юлія Косинська

ppt
Додано
17 листопада 2018
Переглядів
2837
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку