Презентація уроку із зарубіжної літератури для 5-го класу на тему «Свій» і «чужий» світ Полліанни. Сенс зображення «гри в радість»

Про матеріал

Мета: розпочати поглиблене аналітичне дослідження тексту роману Е. Портер «Полліанна», схарактеризувати «свій» і «чужий» світ Полліанни та сенс зображення її гри «в радість»; розвивати навички уважного читання художнього тексту, уміння робити висновки; сприяти усвідомленню п'ятикласниками цінностей життя дитини і людини в цілому.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

налаштований гарно та цікаво працювати хто старанно підготував домашнє завдання у кого хороший настрій хто готовий слухати мене далі Вітер дме для того, хто… сьогодні в доброму гуморі

Номер слайду 2

Детектор брехні

Номер слайду 3

Асоціативний портрет тітки Поллі 1) Самотність. 3) Обов’язок. 2) Лист. 4) Наказ.

Номер слайду 4

«Свій» і «чужий» світ Полліанни. Сенс зображення «гри в радість»

Номер слайду 5

Проблемне питання: Життя Полліанни нагадує слова Дейла Карнегі: «Якщо доля подає вам лимон, постарайтесь зробити із нього лимонад». Чи «скористається цією порадою» тітка Поллі по відношенню до дівчинки?

Номер слайду 6

«Мозкова атака» - Як міс Поллі зустріла небогу? Що вас здивувало у цій зустрічі? Чому? - Опишіть, якою ви побачили дівчинку. - Як віднеслася Полліанна до заборони згадувати батька в домі тітки Поллі? - Розкажіть, що ви запам’ятали про речі Полліанни. - Чи сподобався дівчинці будинок тітки? - Чим керувалася міс Поллі, підбираючи кімнату для малолітньої родички? Кінопроба. Приїзд Полліанни

Номер слайду 7

Робота в групах 1 група – дослідити, як виглядав будинок міс Поллі очима Полліанни. Зробити висновки. 2 група – визначити, якою уявляла собі кімнату Полліанна. Зробити висновки. 3 група – з’ясувати, якою виявилася кімната, куди поселили дівчинку. Зробити висновки.

Номер слайду 8

Гра “Паралелі” - Знайдіть відмінності між прочитаним та побаченим.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Заповіт батька – “Гра в радість”

Номер слайду 12

Історія “Гри в радість”

Номер слайду 13

Словесний футбол

Номер слайду 14

Гра “Радість”. Правила гри. 1. Завжди посміхатись. 2. У поганому знаходити щось хороше. 3. Ніколи не сумувати. 4. Думати про те, що щось може бути гіршим. 5. Ніколи не сміятися з чужого горя. 6. Дарувати радість людям, які тебе люблять, які тобі небайдужі.

Номер слайду 15

Ігрова хвилинка Робота в групах 1 ситуація Мені не дозволяють допізна гуляти з друзями. 2 ситуація Я сподівався отримати 11 балів за контрольну з математики, а отримав 7. 3 ситуація Чому можна радіти, якщо кожного дня задають домашні завдання?

Номер слайду 16

Робота з текстом «Як «гра в радість» робить світ кращим?» Знайдіть у тексті, як Полліанна намагається радіти навіть за неприємних ситуацій (зачитати цитати) 1 група Хотіла ляльку, прислали милиці 2 група Тітка поселила Полліанну на горищі 3 група Дівчинку залишили без вечері

Номер слайду 17

Я ніколи не вважала, що необхідно заперечувати існування труднощів, страждань і зла. Я тільки думала, що набагато краще йти назустріч невідомому бадьоро й радісно. Е.Портер - А що засмучувало Полліанну?

Номер слайду 18

Займи позицію

Номер слайду 19

Проблемне питання: Пригадаймо слова Дейла Карнегі: «Якщо доля подає вам лимон, постарайтесь зробити із нього лимонад». Чи «скористалася цією порадою» тітка Поллі по відношенню до дівчинки?

Номер слайду 20

Оптиміст — той, хто бачить  життя  з позитивної точки зору. Песиміст – людина, яка бачить лише негативні сторони життя

Номер слайду 21

«Кольорова феєрія» - Чи справдилися ваші очікування? - Чи задоволені ви своєю роботою? Червоний – так Помаранчевий – ні Зелений – не зовсім

Номер слайду 22

«Життя прекрасне, а бути щасливим ─ зовсім нескладно» Життя ─ це просто дивна казка, В яку приходимо лиш раз. Тут для людей любов і ласка, І світло сонечка для нас… Життя складне, але чудове, Ми робимо в нім відкриття. Й завжди йдемо у невідоме, Тим цікавіше нам буття… Життя складне, але цікаве. Його не взнаєш до пуття. Буває радісне й лукаве… Але… Спасибі за життя!

Номер слайду 23

Домашнє завдання Підготувати розповідь про одного з друзів Полліанни. Намалювати малюнок до однієї з оповідок.

ppt
Додано
3 лютого 2018
Переглядів
3023
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку