Презентація уроку літературного читання в 4 класі НУШ за підручником М Чумарної на тему " Козацька слава не вмре, не загине", читання української народної пісні " Гей, там на горі

Про матеріал
Презентація до уроку літературного читання в 4 класі за підручником М. Чумарної " Українська мова та читання" частина 2. Матеріал до теми " Козацька слава не вмре, не загине". Читання української народної пісні " Гей, там на горі Січ іде" створений для дистанційного навчання.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ЗЗСО гімназія № 9 Дружківської міської ради Донецької області Презентація учителя початкових класів Новикової Тетяни Георгіївни 2022/ 2023 р.

Номер слайду 2

Урок літературного читання, 4 клас. Тема уроку: Козацька слава не вмре, не загине. Українська народна пісня “ Гей, там на горі Січ іде”Мета: розширити кругозір учнів про козацтво,про мужніх і талановитих гетьманів війська запоріжського, про прагнення народу жити вільно (громадянська та соціальна компетентнос –ті); збагачувати словниковий запас, вдосконалювати навички ви-разного читання (вільне володіння державною мовою); виховувати почуття гордості за свій народ.

Номер слайду 3

Передбачення до теми уроку За прислів’ям: “ Козак не боїться ні тучі, ні грому.” За ключовими словами: Кошовий, осавул, чотарі, отаман. За назвою теми уроку.

Номер слайду 4

Слово вчителя: Наш народ має багату скарбницю легенд, переказів,пі- сень, якими можна пишатися. Сьогодні ми поговоримопро пісню, а саме – про історичну пісню. Найдавніші історичні пісні пов’язані з добою козаччини,оспівують українських козаків – патріотів. Козаки не могли жити без доброї пісні, без музики. Вониграли на бубнах і трубах, але найчастіше – на бандурах і кобзах.

Номер слайду 5

Ознайомлення з піснею “ Гей, там на горі Січ іде”1. Читання пісні вчителем. Який настрій цієї пісні ? Які події у ній відтворені ? Чи здійснилися ваші передбачення до назви пісні?

Номер слайду 6

Словникова робота. Січ - організація українського козацтва. Кошовий (отаман) -найвищий військовий чин. Осавул - очолював козацьку розвідку, вибирався на один рік. Чотар - командир невеликої групи козаків.

Номер слайду 7

Робота над виразністю читання1. Читання пісні мовчки.2. Повторне читання по одному куплету (на виразність). - Що ви відчували, коли читали свої рядки вірша? Яким ви уявляєте собі справжнього героя – захисника рідної землі ? Опишіть їх словами з пісні: Кошовий - ….. Осавул - …. Чотарі - …. Отамане - ….

Номер слайду 8

Підсумок уроку. Рефлексія. - Що запам’ятали найбільше ? Прийом 3- 2- 1: Три факти, які були новими, цікавими, несподіваними. Два факти, які вже відомі . Один факт, який хотілось би вивчити детальніше,поглибити знання.

Номер слайду 9

Домашнє завдання:1. Підготувати виразне читання пісні,Підручник, частина 2, с. 76-77.2. Скористатися додатковими джереламита підготувати коротку розповідь про козаків.

pptx
До підручника
Літературне читання 4 клас (Чумарна М. І.)
Додано
19 грудня 2022
Переглядів
465
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку