Презентація уроку Не свідчи неправдиво на ближнього твого

Про матеріал

Тема уроку: «Не свідчи неправдиво на ближнього твого» (Вих. 20, 16)

Мета: сформувати у дітей розуміння про неправдиве свідчення; допомогти усвідомити необхідність збереження власного доброго імені та шанобливого ставлення до доброго імені інших людей; розвивати уміння розкривати і пояснювати вияви порушень Божої Заповіді "Не свідчи неправдиво на ближнього твого"; виховувати пошану до Бога та Його Слова.

Епіграф до уроку: Як би ти знав, як много важить слово.

(Іван Франко)

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Не свідчи неправдиво на ближнього твого. Як би ти знав, як много важить слово. (Іван Франко)Росяк О. М.

Номер слайду 2

Наслідки порушення Божої заповіді “Не свідчи неправдиво на ближнього твого” є прикрими, болючими, інколи призводять до руйнації людських стосунків. На жаль, вони часто стають причиною непорозуміння між людьми, призводять до плачевних наслідків - ворожнечі та ненависті. Запам’ятай!{EC40 C226-3 E90-4 DFB-9177-611 A1 BA70 C59}Старий Завіт Добре ім’я ліпше, ніж великі багатства (Пр.22,1)Новий Завіт. Кажу ж вам, що за кожне слово пусте, яке скажуть люди, дадуть вони відповідь судного дня! 37 Бо зо слів своїх будеш виправданий, і зо слів своїх будеш засуджений. (Мт. 12, 36-37)Росяк О. М.

Номер слайду 3

Є слова, що білі-білі, як конвалії квітки, Лагідні, як усміх ранку, ніжносяйні, як зірки. Є слова, як жар пекучі і отруйні, наче чад… В чарівне якесь намисто ти нанизуєш їх в ряд. ? Про які слова йдеться у вірші? ? Які емоції та почуття викликають у тебе як добрі, так і погані слова, сказані в твою адресу? Прочитай вірш українського поета Олександра Олеся та поміркуй над запитаннями. Росяк О. М.

Номер слайду 4

На сторожі доброго імені людини, її гідності, честі Бог поставив цю заповідь. Слово має дуже велику силу, тому ним не можна зловживати. З цього приводу у Біблії сказано: «І чого в оці брата свого ти скалку бачиш, колоди ж у власному оці не чуєш? Або як ти скажеш до брата свого: Давай вийму я скалку з ока твого, коли он колода у власному оці? Лицеміре, вийми перше колоду із власного ока, а потім побачиш, як вийняти скалку з ока брата твого»(Мт.3-5). «Свідок брехливий не буде без кари...» (Пр. 19:5). Росяк О. М.

Номер слайду 5

Обмова-це виявлення без поважної причини таємних хиб ближнього, які дійсно мали місце. Очорнення має місце тоді, коли іншому приписуються гріши, яких він не здійснював. Гріхи проти заповіді. Росяк О. М.

Номер слайду 6

Сіяння незгоди - це обмова або очорнення з метою посварити тих осіб.які живуть у згоді. Осуд - це сильне переконання про гріх іншого без поважної причини. Підозріння - дуже схоже на осуд. це зовсім переконливе осудження зла, без поважної причини. Росяк О. М.

Номер слайду 7

Несправедлива критика і подання неправдивої інформації: Брехня. Наклеп. Облуда. Лицемірство. Підлабузництво. Росяк О. М.

Номер слайду 8

Судити - означає безсоромно зазіхати на Боже право; а осуджувати інших є згубою власної душі . (Іван Ліствичник)Не осуджуй нікого, бо в осуді твоє падіння. (Антоній Великий)Прочитай вислови відомих мислителів. Поміркуй над їх змістом. Росяк О. М.

Номер слайду 9

Не слухай непристойних розмов, щоб не осквернити ума свого. Як дим шкодить очам, так непристойне слово - душі. (Єфрем Сирійський) При старших годиться мовчати, премудрих слухати, бесіду вести без лукавства, не лютувати словом, не ганьбити нікого в розмові, брехні остерігатись. (Володимир Мономах)Росяк О. М.

Номер слайду 10

Слів не розкидаєш – найбільше багатство. Слово чемне а брехуна — з усiх боків. Брехнею свiт пройдеш, добру славу маєш. Спершу слово зваж, а назад не повернешся. Добре ім’я – кожному приємне. Бiйся цапа спереду, коня — ззаду, а потім скажи. Знайдіть відповідності між частинами прислів’їв, запишіть у зошит і поясніть їх зміст. Росяк О. М.

Номер слайду 11

Молодці!Дякую за роботу на уроці дистанційно!Росяк О. М.

pptx
Пов’язані теми
Етика, 8 клас, Розробки уроків
Додано
23 березня 2021
Переглядів
3235
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку