Презентація уроку: "Пасторальний дивограй: декоративний пейзаж"

Про матеріал
У презентації представлені матеріали до уроку мистецтва 6 клас "Пасторальний дивограй: декоративний пейзаж" за підручником Л.М.Масол.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Пасторальний дивограй: декоративний пейзаж. Рябчук В. Г.

Номер слайду 2

Основне покликання декоративного живопису — прикрашати життя, адже слово декор перекладається як «прикраса». Монументально-декоративний живопис, як ти вже знаєш, прикрашає архітектурні споруди. Декоративні картини, зокрема пейзажі й натюрморти, — важливий елемент оформлення громадських і житлових інтер’єрів. Декоративність — якість твору, пов’язана з чітко побудованою композицією, орнаментальністю візерунків, вишуканістю чистих кольорів. Ці якості мають викликати ефект радості від картин, які нас щоденно оточують. Марфа Тимченко. Русалка. Ольга Кваша. Фіалки. Ян Слюйстер. Лісова стежка

Номер слайду 3

Опиши свої емоції від сприймання декоративних пейзажів. Назви види пейзажів за тематикою і образним змістом. У яких композиціях відчутні етнічні мотиви?Вплив традицій українського декоративного мистецтва відчутний у самобутніх пейзажах Віктора Зарецького. Віктор Зарецький. Автопортрет. Віктор Зарецький (1925-1990) — видатний український живописець, громадський діяч і педагог, який разом із дружиною Аллою Горською, належав до руху шістдесятників. Художник народився у Білопіллі на Сумщині, дитинство та юнацькі роки пройшли на Донеччині. Більшу частину життя провів у Києві, де навчався, а потім викладав у Київському художньому інституті, організував художню студію. У багатожанровій творчості, яка охоплювала станковий і монументально-декоративний живопис, В. Зарецький пройшов шлях пошуків від реалізму до модерну, від «шахтарського» і «селянського» періодів до оригінального стилю «метафоричних бачень». Модерна мова майстра пейзажу, портрета і жанрової картини позначена активноюколористикою і пишною орнаментальністю, фантастичною палітрою кольорів. Порівнюючи спадщину митця з видатними модерністами зарубіжжя, сучасні дослідники називають Віктора Зарецького «українським Густавом Клімтом».

Номер слайду 4

Віктор Зарецький. Мальви. Густав Клімт. Селянський сад. Порівняй пейзажі двох художників. Що в них спільного? Які особливості декоративного зображення квітів?Знамените «Дерево життя» художника-модерніста Густава Клімта розтиражоване на сувенірах так, що його впізнають навіть ті, хто ніколи не цікавився живописом. Ця декоративна композиція (частина триптиху) виконана в характерному для митця «клаптевому» стилі в ефектній і витонченій золотій кольоровій гамі. Образ дерева, властивий міфології більшості народів, символізує життя в усіх його проявах. Коріння — це минуле, предки, історія, стовбур — міцна основа існування людей, а гілки та плоди — майбутнє, нащадки й продовжувачі роду. Твір вражає глибоким змістом і декоративною майстерністю. Візерунок із пагонів-спіралей утворює особливий ритм, що доносить ідею митця.

Номер слайду 5

Порівняй пейзажі двох художників. Що в них спільного? Які особливості декоративного зображення квітів?Знамените «Дерево життя» художника-модерніста Густава Клімта розтиражоване на сувенірах так, що його впізнають навіть ті, хто ніколи не цікавився живописом. Ця декоративна композиція (частина триптиху) виконана в характерному для митця «клаптевому» стилі в ефектній і витонченій золотій кольоровій гамі. Образ дерева, властивий міфології більшості народів, символізує життя в усіх його проявах. Коріння — це минуле, предки, історія, стовбур — міцна основа існування людей, а гілки та плоди — майбутнє, нащадки й продовжувачі роду. Твір вражає глибоким змістом і декоративною майстерністю. Візерунок із пагонів-спіралей утворює особливий ритм, що доносить ідею митця. Густав Клімт. Дерево життя (центральна частина триптиху)

Номер слайду 6

У наш час популярності набув дудлінг — вид декоративної творчості. Це механічне малювання незвичних і цікавих візерунків із необмеженим колом тем і елементів. Згідно з власними інтересами можна вибрати квіти, фігури (кружечки, ромби, спіралі), реальних або вигаданих істот. Як показують спостереження, дудлінг поліпшує настрій, тренує увагу, сприяє розвитку фантазії. Недарма його називають «креативним малюванням», який психологи рекомендують як антистрес. Печворк. Дудлінг

Номер слайду 7

Номер слайду 8

ДУДЛІНГ

Номер слайду 9

Варіант 1. Образи «Засніжене дерево», імітуючи гобелен (елементи килимарства). Намалюй на паперовій тарілці небо, ялинки.

Номер слайду 10

Створи декоративне панно за мотивами картини Г. Клімта з ґудзиків на тонованому цупкому папері. Спочатку потренуйся малювати варіанти декоративних дерев.

Номер слайду 11

Мистецька скарбничка. Бріколаж (від фр. bricolage) — термін, що позначає процес і результат створення чогось із наявних підручних матеріалів. Дудлінг (від англ. doodle — несвідомий малюнок, каракулі) — вільний інтуїтивний малюнок за допомогою простих елементів з метою емоційного розвантаження і самовираження. Печворк (від англ. patchwork — ковдра, виріб із клаптів) — вид декоративно-ужиткового мистецтва, техніка створення виробів за принципом мозаїки, коли при зшиванні різнокольорових клаптиків тканини утворюється полотно з різноманітними візерунками — геометричними (квадрати, трикутники, смужки) або рослинними (дерева, листя, квіти).

Номер слайду 12

Узагальнюю, аргументую, систематизую1. Поясни відмінності між реалістичним і декоративним пейзажами.2. Які прийоми стилізації використовують у декоративних пейзажах?3. Поясни, як ти розумієш слова В. Зарецького: «На полотно треба дивитися як на музику ліній, плям, кольору. Мистецтво — це життя, передане художньою мовою». Самостійне дослідження, медіапошук. Д/ф про В. Зарецького «Роздуми біля полотна» (2015). Фантазую, експериментую, дію. Якщо тебе зацікавила техніка дудлінг, вибери майстер-клас, що є у вільному доступі. Скористайся шаблоном, потім створюй власні варіанти дудлінгу для емоційного розвантаження, творчої самореалізації. Застосуй українські декоративні мотиви або створи власні. Стань співавтором шедеврів, домальовуючи й розфарбовуючи знамениті образи.

pptx
Пов’язані теми
Мистецтво, 6 клас, Презентації
Додано
29 лютого
Переглядів
1198
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку