Презентація уроку "Патріотичні мотиви М. Вороного "Євшан-зілля", 6 клас НУШ

Про матеріал
Дана презентація містить використані методи й прийоми НУШ на уроці літератури, які формують компетентності здобувачів освіти й почуття патріотизму.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Усміхніться один одному,Подумки побажайте успіхів на цілий день!Сьогодні у вас на душі сонячно!Отже, зумієте своїм теплом зігріти ваших друзів!

Номер слайду 2

Патріотичні мотиви в поемі Миколи Вороного «Є в ш а н – з і л л я»Презентацію для 6 класу НУШ підготувалавчителька Слов’янської спеціальної школи №23 Донецької обласної ради Марченко Маргарита Володимирівна

Номер слайду 3

М Е Т А У Р О К У : Ознайомити учнів з цікавими життєвими фактами Миколи Вороного, показати майстерність поета;Розкрити роль епіграфа та літописну основу сюжету поеми;Допомогти учням ознайомитися зі змістом твору, правильно визначати тему, основну думку поеми та її жанрові особливості;Розвивати у здобувачів освіти навички аналізу твору, удосконалювати навички виразного читання;Сприяти розвитку навичок грамотно висловлювати свої думки, почуття, переживання; Розвивати культуру спілкування, пам’ять, творчі здібності, уміння робити висновок;Виховувати любов до рідного краю, до Батьківщини, пошану до історичного минулого українського народу; почуття патріотизму й національної свідомості.«Євшан-зілля» аудіокнига. Микола Вороний:https://www.youtube.com/watch?v=qf5 Nr. Ch. R3_c&t=7s

Номер слайду 4

Цікаві факти про письменника (група «Біографи»)

Номер слайду 5

- Миколу Вороного (1871-1938) виховувала мати, яка навчила його грамоти, вплинула на формування національної свідомості, прищепила любов до української мови. - Прадід М. Вороного був ректором Києво-Могилянської академії — першого вищого навчального закладу в Східній Європі. Поет успадкував від своїх предків найкраще: патріотизм, силу волі, глибокий розум. Можливо, й правду говорять: “Талановита людина – талановита у всьому”, та й Вороний цьому доказ… Письменник за життя опанував багато професій, працював бібліотекарем, журналістом, педагогом, кіноредактором, земським статистиком, коректором, та й не тільки…Найпершим його друкованим твором є вірш «Не журись, дівчино», написаний у 1893 році.- Поет добре товаришував з Іваном Франком. Був знайомий з такими відомими українцями як: Михайло Коцюбинський, Леся Українка, Микола Лисенко, Павло Тичина.- Микола Вороний мав багато псевдонімів: Арлекін, Віщий Олег, Homo, Sirius, Кіндратович, Микольчик та інші. Цікаві факти про письменника (група «Біографи»)

Номер слайду 6

ЗАПАХ із ДИТИНСТВА У популярному мультфільмі «Рататуй» є вражаючий епізод, у якому суворий кулінарний критик А. Его розчулився, навіть пустив сльозу, коли відчув на запах і смак рататуй — овочеве рагу, що нагадало йому, сухому й озлобленому чоловікові зрілого віку, світле безтурботне дитинство й рідну матусю, яка часто готувала йому цю страву. Так, запахи можуть нагадувати нам щось із минулого. Діти, що ви відчуваєте, коли чуєте запах дощу? Запах матусиних долонь?

Номер слайду 7

Що ж це за загадкове євшан-зілля?Євшан-зілля (різновид полину) — степова запашна рослина із червоним або пурпуровим цвітом; має сильний і водночас ніжний, приємний запах.

Номер слайду 8

У поезії - символ пам'яті, рідної землі, туги за Батьківщиною, своєрідний пароль українців. У давнину говорили:«Хто має євшан-зілля, ніколи не забуде рідну землю!Пам'ять про неї завжди наповнює людину чудодійною силою і тугою». Ця рослина здатна пробудити спогади про степи, про давно забуту старовину, про історичне коріння.

Номер слайду 9

Завдання «ПРОБЛЕМНЕ ПИТАННЯ»ЕПІГРАФ: Да луче єсть на своєй землі костью лечі,інелі на чуже славну бити. Літопис за Іпатським списком Найвідоміший літературний шедевр Миколи Вороного – поема «Євшан-зілля». Написана у 1899 році, коли письменникові було всього 27 років, ця поема стала втіленням української історичної пам’яті. Інспірований легендою з Іпатського літопису, письменник висловив не лише силу національної спадщини, але й необхідність усвідомлення національної приналежності українцями. А що ви відчуваєте, коли чуєте запах полину? Які асоціації?Які почуття наповнили вас, коли читали поему М. Вороного «Євшан-зілля»?

Номер слайду 10

ІСТОРІЯ НАПИСАННЯ «Євшан-зілля» Доля України, проблема історичної пам’яті її народу турбувала поета повсякчас, у 1899 році він написав прекрасну зворушливу поему «Євшан-зілля». Цей твір — авторська інтерпретація дуже давньої легенди, про яку М. Вороний дізнався з Іпатського літопису. Автор її не просто переповідає, а переосмислює поему в науку своїм сучасникам, які зневажливо ставилися до рідного краю. Поема переносить нас у часи існування Київської Русі, під час князювання Володимира Мономаха. Великий князь київський Володимир Мономах правив у 1113–1125 рр., прославився як організатор успішних походів проти половців.

Номер слайду 11

Бесіда за змістом прочитаної поеми Доведіть, що поема «Євшан-зілля» — ліро-епічний твір.• Про які часи говориться у поемі? Доведіть це, посилаючись на текст твору.• Що свідчить про ставлення князя до хлопця?• Чому хлопець забув рідний край? Чи можна його за це осудити?• Опишіть внутрішній стан половецького хана під час втрати сина.• Прокоментуйте, як зрозуміти наступні слова з твору: «…мов кров’ю з його (хана) серця слово точиться по слову…»• У чому була важливість наказу хана гудцеві? Що про це сказано у творі? Прочитайте.• За яких умов хлопець прийняв гудця?• Розкажіть, як гудець грав та співав хлопцеві, нагадуючи йому про культуру рідного краю.• Поясніть, чому твір має таку назву? Власні думки обґрунтуйте.• Чого вчить нас цей твір?

Номер слайду 12

Художньо-ідейний аналіз поеми (група «Літературні критики»)Тема: історія половецького юнака, який, потрапивши в полон до князя В. Мономаха і живучи в достатку, забув про батьків, свій край, свою Батьківщину; а батько повернув його на рідну землю за допомогою євшан-зілля;Ідея: возвеличення любові до рідного краю, його безмежних просторів, природи, народу; засудження тих, хто занедбав свою країну і відцурався від неї. Основна думка: 1) щастя можна знайти тільки на рідній землі; 2) не можна забувати ні Батьківщину, ні мову, ні звичаї свого народу. Автор закликає людей пам’ятати свій рід і народ, свою історію.

Номер слайду 13

Жанрові особливості твору. Експозиція: пророкування, суть якого буде розкриватися у творі. Критика тих, хто край свій рідний «…зацурали, занедбали…». Зав’язка: ханський син потрапив з ясиром до князя Володимира Мономаха; бажання половецького хана за допомогою гудця повернути єдину дитину на Батьківщину. Кульмінація: юнак згадав рідний край за допомогою євшан-зілля. Розв’язка: роздуми автора над складною долею українського народу, який потрапив у полон до хана і не має вже шляху вороття додому.

Номер слайду 14

Гра «Логічні пари»Поєднайте героїв твору та значення євшан-зілля для кожного з них. 1. Хан А) Воскресіння, ліки, повернення пам’яті 2. Співець Б) Батьківська любов, остання надія, продовження роду 3. Син В) Заповітна мрія, віра, надія, любов 4. Ліричний герой Г) Вірність своїй землі, любов до пісні

Номер слайду 15

https://www.youtube.com/watch?v=j. TWry. Z8f. Dww

Номер слайду 16

ТВОРЧА ЛАБОРАТОРІЯ («Дослідники»)Скласти сенкан до слів «Батьківщина», «євшан-зілля» (перевірка Д/З)Метод «Ґронування» Скласти асоціативне ґроно зі словосполученнями «рідний край», «Моя країна – Україна».

Номер слайду 17

Дослідницько – пошукова робота («Фольклористи») 1. Назвати народні символи-рослини українців та приказки про них. 2. Пригадайте прислів’я, приказки, крилаті вислови про рідний край, Батьківщину та Україну.

Номер слайду 18

«МОЗКОВИЙ ШТУРМ» Патріотизм – це любов до Батьківщини, свого народу, турбота про його благо, сприяння становленню й утвердженню України як суверенної, правової, демократичної, соціальної держави, готовність відстояти її незалежність, служити і захищати її, розділити свою долю з її долею.

Номер слайду 19

Р Е Ф Л Е К С І Я (Мікрофон) Продовжити речення: - Твір змусив мене задуматися над тим, що… - Для себе я зрозумів (зрозуміла)… Самооцінка діяльності на уроці: - Я сьогодні розумничок (розумничка), тому що… - Сьогодні в мене все вдалося, бо… - Трішки важко було мені…

Номер слайду 20

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ (обери сам):1. Високий рівень: Написати вільне есе на одну із тем (6-7 речень): - Рідний край для мене…; - Моє розуміння патріотизму.2. Достатній рівень: Підготувати характеристику юнака-половця.3. Середній рівень: Заповнити літературний паспорт до поеми М. Вороного «Євшан-зілля» (див. презентацію). У С П І Х І В!

Номер слайду 21

Д Я К У ЮЗА У В А Г У!

pptx
Пов’язані теми
Українська література, Презентації
Інкл
Додано
16 січня
Переглядів
2700
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку