Презентація уроку в 7 класі з теми "Відносна молекулярна маса та її обчислення за хімічною формулою"

Про матеріал
Презентація до уроку хімії в 7 класі на тему "Відносна молекулярна маса" з використанням екологічного й здоров’язбережувального аспектів та елементами моделювання.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Учитель хімії вищої категоріїКЗ “Красноріченський ЗЗСО І-ІІІ ступенів”Красноріченської селищної ради. Кремінського району Луганської областіДегтяренко Євгенія Геннадіївна. РОЗРОБКА УРОКУ ХІМІЇ з використаннямекологічного й здоров’язбережувального аспектівта елементами моделювання.

Номер слайду 2

Мій настрій

Номер слайду 3

Працюймо з моделями!Завдання 1: виготовити моделі молекул простих речовин. Завдання 2: виготовити моделі молекул складних речовин. Спробуй відповісти: Як визначити масу кожної утвореної молекули?Що треба знати?

Номер слайду 4

Тема. Відносна молекулярна маса таїї обчислення за хімічною формулою. Відносна молекулярна маса (Mr) дорівнює сумі відносних мас атомів, які містяться в молекулі. Mr (Ax. By)=Ar(A)·x+ Ar(B)·y. Mr (Ax. By. Cz)=Ar(A)·x+ Ar(B)·y + Ar(C)·z! Пригадайте, як визначають відносну атомну масу (Ar) за Періодичною системою хімічних елементів Д. І. Менделєєва.

Номер слайду 5

Водень (Н2) Mr(H2)= Ar(H)·2=1·2=2 Завдяки водневій енергетиці новий вид палива прийде на зміну викопному паливу, яке спалюється у двигунах внутрішнього згоряння і турбінах як основний метод перетворення хімічної енергії в кінетичну або електричну енергію; таким чином викиди парникових газів і забруднення навколишнього середовища, спричинені такими двигунами, припиняться. ВОДЕНЬ - ПАЛИВО XXI СТОЛІТТЯ

Номер слайду 6

Кисень (О2) Mr(О2)= Ar(О)·2=16·2=32 Кисень необхідний організмам для дихання. За його участю в їх тілі відбувається перетворення складних органічних речовин в менш складні органічні речовини, воду і вуглекислий газ. При цьому звільняється енергія, яка необхідна організмам для Життєдіяльності,а вуглекислий газ та інші непотрібні речовини вони видаляють в навколишнє середовище.

Номер слайду 7

Хлор Cl2 Mr(Сl2)= Ar(Cl)·2=35,5·2=71 Хлор — важкий газ жовтувато-зеленого кольору з різким, задушливим запахом, Неметалічна речовина. При вдиханні дуже подразнює слизову оболонку і викликає гострий кашель, а у великих кількостях — навіть смерть. Рідкий хлор

Номер слайду 8

Перша допомога при отруєнні хлором:одягніть протигаз і виведіть ураженого на свіже повітря. Робити штучне дихання не можна, необхідно у важких випадках застосувати кисневу інгаляцію. Повний спокій. Для зменшення подразнення − вдихання парів нашатирного спирту, промивання очей, рота, носа 2% розчином харчової соди. Дії в осередку зараження:заплющити очі та затамувати дихання. Закутатися у верхній одяг і дихати крізь нього (можна змочити водою). Не бігти. Спробувати визначити напрямок вітру. Виходити з зони зараження в бік, який перпендикулярний вітру. За неможливості вийти, спробувати залізти на високий предмет (стовп, драбину тощо), так як хлор стелиться по землі. При виявленні будь-якого виду зараження − негайно дзвоніть за телефоном 101. При отруєнні хлором винести потерпілого із зони зараження. При зупиненні дихання зробити штучне дихання. Шкіру, рот, ніс промити 2% розчином питної соди або водою.

Номер слайду 9

Вода – джерело життя. Вода (H2 О) Mr (H2 О) =Ar(H)·2+ Ar(О)·1= =1·2+16·1=18 У дорослої людини з масою 70 кг 60% маси припадає на рідину. Це приблизно 42 л, з яких на внутрішньоклітинну припадає 28 л. У всіх живих організмів склад цієї рідини ідентичний. Вона необхідна для здійснення основних життєвих процесів:• перетворення, зберігання і використання енергії;• гомеостаз (відносна незалежність внутрішнього середовища від зовнішніх умов);• реплікація (процес відтворення (синтезу) дезоксирибонуклеїнової кислоти (ДНК). При цьому з однієї молекули ДНК в результаті її подвоєння утворюються дві молекули – точні копії вихідної ДНК);• виконання живими структурами специфічних функцій.

Номер слайду 10

Вода замість полотна. Вода замість полотна – це основа сучасного напряму живопису Ебру. Спочатку цей різновид мистецтва був просто різновидом обробки паперу, що отримав назву «Турецьке мармурування». Поступово він набув популярності, оформився в самостійний жанр і навіть дав поштовх до розвитку досить видовищних шоу Ебру.

Номер слайду 11

Сірководень - безбарвний, дуже отруйний, горючий газ з характерним неприємним запахом тухлих яєць. Цей газ утворюється в результаті вулканічної активності, входить до складу природного газу і деяких вод. У великих кількостях сірководень стає отруйним. Саме тому на Чорному морі, в тих місцях, де знаходиться велике скупчення сірки, немає рослинності і життя. Якщо вдихнути концентрований сірководень, це може викликати раптову смерть. А якщо контактувати з речовиною більш низької концентрації, то людина може відчути сильний головний біль, в деяких випадках можуть початися судоми. Тому речовина може бути корисною тільки в низькій концентрації, наприклад, у вигляді природних мінеральних джерел. Сірководень (H2 S) Mr (H2 S) =Ar(H)·2+ Ar(S)·1= =1·2+32·1=34

Номер слайду 12

Перша допомога при отруєнні сірководнем. Надання першої допомоги при отруєнні сірководнем важливо в перші хвилини після отруєння. Порядок надання першої допомоги: До приїзду швидкої допомоги пацієнта необхідно винести на свіже повітря. Забезпечити протигазами і респіраторами. Пацієнту відкрити широко сорочку для доступу кисню. Викликати швидку допомогу. Якщо пацієнт знаходиться у свідомості, покласти на будь-який бік і зробити нахил голови, щоб не відбулося закупорювання дихання при блювотних позивах. Перевірити пульс, серцебиття, реакцію зіниць на світло за допомогою ліхтарика.

Номер слайду 13

Перша допомога при отруєнні сірководнем. Надання першої допомоги при отруєнні сірководнем важливо в перші хвилини після отруєння. Щоб привести в свідомість хворого заборонено використовувати нашатир, оскільки він вступає в реакцію з сірководнем і призводить до опіку слизової. Необхідно на тканину нанести розчин хлору і піднести до носа потерпілого. Якщо пацієнт у свідомості, але є пульс, постаратися привести в почуття. Акуратно поплескати по щоках, побризкати обличчя холодною водою. Робити усвідомлено та швидко, оскільки в несвідомому стані можливе настання коми. Ретельно промити слизові оболонки водою. Закапати в очі препарат «Дикаин» або 0,5% «Новокаїн». При попаданні речовини в шлунок, промити теплою водою. Легкий ступінь інтоксикації передбачає прийом теплого молока з 0,5 ч. л. соди. Можна молоко замінити газованою водою.

Номер слайду 14

Амоніак (NH3) Mr(NH3)=Ar(N)·1+ Ar(H)·3 =14·1+1·3=17 Амоніак (NH3) – один з найбільш поширених промислових хімікатів, що використовується в промисловості та торгівлі. Також аміак постійно утворюється в усіх органах і тканинах людського організму. Він є незамінним у багатьох біологічних процесах і слугує попередником для утворення амінокислот та синтезу нуклеотидів. У природі аміак утворюється при розкладанні азотовмісних органічних сполук. Розчин аміаку у воді називають аміачною водою або нашатирним спиртом. Аміак – високотоксичний продукт білкового метаболізму. 

Номер слайду 15

Перша долікарська допомога при отруєнні амоніаком: Винести пацієнта на свіже повітря ;Зняти протигаз , звільнити від одягу, що стискує ;Забезпечити тепло , спокій. Стан погіршиться : При вдиханні теплих водяних парів з додаванням оцту або лимонної кислоти (процедура проводиться з носика чайника через леечку . Зроблений з паперу ) ;Якщо дати випити склянку теплого молока. При відсутності дихання : Робити штучне дихання!Шкіру , ніс , рот , очі промивати : Протягом 10-15 хвилин струменем води або 2 % розчином борної кислоти ;У ніс закапати тепле оливкова або вазелінове масло ;Відкриті місця шкіри обробити рясним промиванням теплою водою. Транспортувати в лікувальний заклад в лежачому положенні ( у випадках тяжкої та середньої ступені важкості) , після промивання слизової очей.

Номер слайду 16

Нашатирний спирт (NH3·H2 O) Mr(NH3·H2 O)=Ar(N)·1+ Ar(H)·3+ Ar(H)·2+ Ar(O)·1= = 14·1+ 1·3+ 1·2+ 16·1=35 У медицині нашатирний спирт застосовується при запамороченнях (для збудження дихання), для стимуляції блювання, а також зовнішньо: при невралгіях, міозитах, укусах комах, для обробки рук хірурга. За неправильного застосування може викликати опіки стравоходу та шлунку (у разі вживання нерозведеногого розчину), рефлекторну зупинку дихання (при вдиханні у високій концентрації). Застосовують інгаляційно, місцево та внутрішньо.

Номер слайду 17

https://www.youtube.com/watch?v=x. Agi. MVv84 P8&index=9&t=0s&list=PLEl. G6fwk_0 Ukz. BJ4f. Igv. Te. A_o. DTy. Pfu. Edhttps://www.youtube.com/watch?v=l. Cy. FLC7 SKbg&index=9&list=PLEl. G6fwk_0 Ukz. BJ4f. Igv. Te. A_o. DTy. Pfu. Ed. Всі піднесли руки — раз!На носках стоїть весь клас,Два присіли, руки вниз,На сусіда подивись. Раз! — і вгору,Два! — і вниз,На сусіда подивись. Будем дружно ми вставати,Щоб ногам роботу дати. Раз — присіли, два — піднялись. Хай мужніє ваше тіло. Хто старався присідати,Може вже відпочивати.

Номер слайду 18

Завдання: складіть моделі молекул та обчисліть відносні молекулярні маси сполук. Попрацюйте в парах

Номер слайду 19

1. Обчисліть і вкажіть відносну молекулярну масу ортофосфатної кислоти Н3 РО4.84898110 Виконай тестові завдання

Номер слайду 20

Виконай тестові завдання2. Обчисліть і вкажіть відносну молекулярну масу азоту N2.271428

Номер слайду 21

3. Позначте речовину, відносна формульна маса якої дорівнює 40. Na. OHKOHCa(OH)2 Li. OHВиконай тестові завдання

Номер слайду 22

5. Встановіть відповідність між речовинами і значеннями відносних формульних мас:1) H2 CO3 2) Fe(OH)3 3) H2 O 4) Cu. OA. 107 B. 18 C. 62 D. 80 Виконай тестові завдання

Номер слайду 23

“Перевір роботу друга”Правильні відповіді: СDA 1)-C 2)-A 3)-B 4)-D

Номер слайду 24

Вправа «Рюкзак - корзина»

Номер слайду 25

Домашнє завдання: § 15 опрацювати. Підготувати міні-проєкт “Такі знайомі незнайомці”про фізіологічну дію на організмлюдини таких речовин: хлороводню, натрій хлориду, сульфатної кислоти,нітратної кислоти, калій нітрату.(Для проєкту обрати одну із запропонованих речовин,обов’язково обчислити відносну молекулярну масуцієї речовини).

Номер слайду 26

Мій настрій

Номер слайду 27

Моделі атомів для складанняуніверсальнийхімічний конструктор !

pptx
Додано
12 липня 2020
Переглядів
1817
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку