Презентація УРЗМ твір - есе «Українська пісня – душа народу»

Про матеріал
Розробка уроку створена для 6 класу НУШ та містить інформаційний матеріал з теми, детальний опис вимог щодо написання есе.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема: РМ твір - есе«Українська пісня – душа народу»

Номер слайду 2

«Українська пісня – душа народу»

Номер слайду 3

1.  Вступне слово вчителя . Пісні українського народу – найкращі у світі. У них любов і туга, ніжність і сила, слава і печаль. Понесла Україна пісню в народ, і немає такої значної події, такого людського почуття, як «не озвалося в українській пісні чи ніжністю струни, чи рокотом грому.»Чи є пісні душею народу упродовж існування нації? Яка їхня магічна сила?

Номер слайду 4

Народна пісня. З усіх видів народного мистецтва пісня чи не найглибше розкриває багатство душі народу, його творчі сили. Тому при описах того чи іншого народу завжди багато уваги займає питання, яке місце в його духовному житті посідають поезія, пісня, музика, здатність творити духовні цінності. Здавна народна пісня враховується при визначенні історичного обличчя нації, її місця у світовій культурі. Якщо хочете судити про творчу індивідуальність народу, про те, що в нього найпотаємнішого, найціннішого, то найкраще можна досягнути цього, вивчивши його народні пісні.

Номер слайду 5

Україна здавна славиться своєю співочістю. І це не просто слова, а підтверджені факти. Так, етнографи нарахували близько 200 тисяч українських народних пісень. Ні одна нація за всю історію не має такої кількості пісень, як створив український народ самостійно. В ЮНЕСКО зібрана дивовижна фонотека народних пісень країн усього світу. У фонді України знаходиться 15,5 тисяч пісень. На другому місці перебуває Італія з кількістю 6 тисяч народних пісень. Найкращі фольклорні твори передаються з покоління в покоління, залишаючись повсякчас актуальними.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Українська пісня… Вона є однією із святинь нашого народу, його найціннішим духовним скарбом, гордістю і красою, геніальною поетичною біографією. З давніх-давен уславилася Україна піснями, які дбайливо, як найдорожча реліквія, передавалися від покоління до покоління. Пісня супроводжує українця від колиски до могили, бо не було значної події в житті народу, нема такого людського почуття, яке б не озвалося в українській пісні ніжністю струни чи рокотанням грому. Український народ створив так багато пісень, що, якби кожного дня вивчати одну нову пісню, на вивчення усіх не вистачило б людського життя.

Номер слайду 8

Сьогодення української народної пісніСправжньою берегинею і носієм української народної пісні в наш час є українська народна співачка Ніна Матвієнко. Пісні у її виконанні передають неперевершений колорит української пісні в первинному вигляді. Також без уваги не залишають народну пісню і популярні співаки української естради. Такі як: Тіна Кароль, Гурт ВВ, Руслана. Злата Огнєвіч. Джамала та ін. Кожен подарував пісні більш сучасне звучання при цьому розкриваючи її душу.Існує безліч виконавців, які з задоволенням співають українські народні пісні створюючи оригінальне аранжування, поєднуючи народну музику з роком та інше. Таким чином народна музика перероджується і продовжує своє життя.

Номер слайду 9

Сьогодення української народної пісні

Номер слайду 10

Українська мелодія лунає світом. Українська музика зрозуміла не тільки українському серцю але і завойовує слухачів світу. Доказом цього є українські мелодії, які використали в своїх творах такі видатні композитори світу як: Л.ван. Бетховен “Їхав козак за Дунай”П. Чайковський “ Вийди, вийди , Іванку”А. Хачатурян український гопак. Не оминають українську пісню і зарубіжні виконавці ,так у 1935 році на Міжнародному конкурсі на кращу народну пісню, представники з Швейцарії виконали саме українську народну пісню “Ой не ходи, Грицю, та й на вечорниці”, з якою посіли перше місце.; Французький співак Поль Манондіз виконав пісню “Ніч яка місячна”,переспів якої одразу ж набрав популярності в мережі; пісню “Ой у гаю при Дунаю” виконала Міла Йолович , голівудська кінодіва з українським корінням ;Чого вартий український щедрик в обробці Леонтовича ,який у світі більш відомий як Carol of the bells. Він щорічно лунає по всьому світу під час святкування Різдва. І це ще далеко не весь перелік подібного переспіву.

Номер слайду 11

 Бесіда з учнями про есе. Які вам відомі типи мовлення? Які стильові особливості твору-роздуму? Що таке есе?  Яка структура есе? (Теза, аргументи, докази).

Номер слайду 12

  Робота з епіграфом. Виділіть опорні слова у наведених рядках.  Яка роль означень геніальна, поетична, бездонна?  Чи погоджуєтесь ви зі словами О. Довженка?

Номер слайду 13

Що таке есе?Есе (від франц. essai – спроба, проба, нарис) — прозаїчне висловлювання невеликого об’єму і вільної композиції, що виражає індивідуальні враження і міркування з конкретного приводу або питання і свідомо не претендує на вичерпну відповідь

Номер слайду 14

Номер слайду 15

ТЕЗА - думки автора з проблеми, що викладається. АРГУМЕНТИ − це факти, явища суспільного життя, події, життєві ситуації і життєвий досвід, наукові докази, тощо. ДОКАЗИ - пориклади з літератури, життя, тощо. ВИСНОВОК - короткий підсумок думки автора

Номер слайду 16

Для есе характерне використання численних засобів художньої виразності:символи;метафори;порівняння;алегоричні і притчові образи.

Номер слайду 17

 Складання орієнтовного плану твору-роздуму та добір лексичного матеріалу.

Номер слайду 18

Висновки. На перший погляд може здатися ,що тема української народної пісні для дослідження не зовсім цікава, бо українська музика для нас звична і знайома. Та насправді музична спадщина України настільки багата, що кожного разу в ній можна відкривати щось нове і незвичне. Тематика народних пісень надзвичайно актуальна і зараз. Ми так як і наші предки закохуємося, боремося,працюємо, святкуємо… А глибина цих переживань і почуттів найкраще розкривається саме у народних піснях. До поки ми співаємо серцем, українська пісня жива, живе і буде жити.

Номер слайду 19

Домашнє завдання: Скласти есе на 5-6 речень «Українська пісня – душа народу»

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Підлужна Валентина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
12 жовтня 2023
Переглядів
11049
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку