Презентація "Усі дороги ведуть до Риму". Горацій. Ода "До Мельпомени".

Про матеріал

Презентація «Усі дороги ведуть до Риму». Квінт Горацій Флакк. «До Мельпомени». Тема мистецтва і призначення митця у творі. Пам'ятник як символ вічності поезії. Архітектура Давнього Риму.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

КНТМЛ № 81

Номер слайду 2

Античність – колиска європейської цивілізації…

Номер слайду 3

Бесіда:1. Представником якої літератури є Вергілій? 2. Темою поеми «Енеїда» є …? 3. Ідея даного твору – це … 4. Який композиційний прийом використав Вергілій у «Енеїді»? 5. Як поема Вергілія вплинула на творчість інших поетів?

Номер слайду 4

Тема. «Усі дороги ведуть до Риму». Квінт Горацій Флакк. «До Мельпомени». Тема мистецтва і призначення митця у творі. Пам’ятник як символ вічності поезії. Архітектура Давнього Риму.

Номер слайду 5

Мета:навчальна: ознайомити учнів із життям і творчістю видатного давньоримського поета Горація на прикладі його оди «До Мельпомени»; розвивальна: розвивати навички виразного читання, аналізу поетичного тексту, порівняльного аналізу різних творів; зв’язного мовлення; виховна: сприяти вихованню інтересу до мистецтва.

Номер слайду 6

Епіграф:«Я не умру цілком: єства мого частина. Переживе мене…» (Горацій)

Номер слайду 7

Мистецтвознавчий салон. Відомий нам вислів «Усі дороги ведуть до Риму» зараз сприймається образно і означає один підсумок при різних рішеннях якої – небудь задачі.

Номер слайду 8

«Усі дороги ведуть до Риму…»

Номер слайду 9

Римська імперія

Номер слайду 10

Гай Юлій Цезар Октавіан Август (63 р. до н.е. -14 р. н.е.)

Номер слайду 11

Цікаво знати…Із цією добою пов’язані імена архітектора Вітрувія, історика Тіта Лівія, поетів Вергілія, Овідія, Горація. Офіційним напрямком у мистецтві став «августівський класицизм», що вимагав певних канонів, прославлення ідеї Римської державності, взірцевих форм. Римські митці орієнтувалися передовсім на великих майстрів Греції.

Номер слайду 12

Меценат Гай Уільній (72 – 8 рр. до н. е.)

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Форум Траяна

Номер слайду 15

Тріумфальна арка Тіта

Номер слайду 16

Амфітеатр Флавіїв – Колізей

Номер слайду 17

Пантеон у Римі

Номер слайду 18

Квінт Горацій Флакк ( 65 до н. е. —  8 до н. е.)

Номер слайду 19

Джорджо де Кіріко ( 1888- 1978) —  італійський аристократ, художник і графік XX століття

Номер слайду 20

Картина Джорджо де Кіріко,ХІХ ст.

Номер слайду 21

Мельпомена –муза трагедії

Номер слайду 22

Мнемосіна та Зевс

Номер слайду 23

Калліопа – найстарша серед дев'яти муз; покровителька епічної поезії й науки.

Номер слайду 24

Евтерпа -  покровителька  ліричної поезії.

Номер слайду 25

Талія – муза комедії

Номер слайду 26

Ерато – муза любовної поезії

Номер слайду 27

Полігімнія – муза гімнів

Номер слайду 28

Терпсіхора – муза танців і хорового співу

Номер слайду 29

Кліо – покровителька історії

Номер слайду 30

Уранія - муза астрономії

Номер слайду 31

Сирени (діти)

Номер слайду 32

Горацій у Мецената

Номер слайду 33

Горацій «До Мельпомени» (у перекладі Миколи Зерова)Мій пам'ятник стоїть триваліший від міді. Піднісся він чолом над царські піраміди. Його не сточить дощ уїдливий, гризький,Не звалить налітний північний буревій, Ні років довгий ряд, ні часу літ невпинний. Я не умру цілком: єства мого частина. Переживе мене, і від людських сердець. Прийматиму хвалу, поки понтифік-жрець Ще сходить з дівою в високий Капітолій.І де шумить Авфід в безудержній сваволі,І де казковий Давн ратайський люд судив,-Скрізь говоритимуть, що син простих батьків  Я перший положив на італійську міру. Еллади давній спів. Так не таїсь від мируІ лавром, що зростив святий Дельфійський гай,O Мельпомено, ти чоло моє звінчай.

Номер слайду 34

Словникова робота. Ода (у перекладі з грецької – «пісня») – жанр лірики, що висловлює піднесені почуття, викликані важливими історичними подіями, діяльністю певних осіб тощо.

Номер слайду 35

Аналіз твору.1. До кого звертається Горацій? 2. Як він визначає своє походження? 3. Про яку свою найбільшу заслугу згадує поет? 4. Жанр твору Горація? 5. Тема оди «До Мельпомени»? 6. Які образи – символи використані у творі?

Номер слайду 36

Ода Горація «До Мельпомени»Саме з цим твором у поезію входить мотив увічнення пам’яті поета в його творчому доробку, який буде потрібен майбутнім поколінням.

Номер слайду 37

Гаврило. Романович Державін(1743 – 1816)

Номер слайду 38

Олександр. Сергійович. Пушкін(1799 – 1837)

Номер слайду 39

«Я памятник себе воздвиг нерукотворный…»

Номер слайду 40

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A} Горацій. Г. Р. Державін. О. С. Пушкін. Національні особливостізгадує «високий Капітолій», шум Авфід (річка на півдні Італії). називає російські ріки (Волга, Дон, Нева), які надають змогу підкреслити велич слави поета, що відомий в усій країні; згадує імператрицю Катерину ІІ (у вірші вона виступає під іменем Феліци).називає національності, що населяють Російську імперію, знаменитий Олександрійський стовп, що знаходиться перед Зимовим палацом у Санкт-Петербурзі. Згадуються і декабристи («милость к падшим». Положення у суспільстві залежить від меценатства, а тому його пам’ятник не вищий за римських цезарів. оспівує імператрицю, бо так було заведено в ті часи. пам’ятник поетові вище «Александрийского столпа». Відчувається певна сміливість поета. Межі творчого безсмертя. Поет буде жити, поки «понтіфік- жрець. Ще сходить з дівою в високий Капітолій». “Доколь славянов род вселенна будет чтить”.“…доколь в подлунном мире // Жив будет хоть один пиит”.

Номер слайду 41

Літературна спадщина  «Еподи» («приспіви» ) Тихоплинне сільське життя. Політичні гасла «золотої доби» Августа. Архілох. Сатири («розмови») Вади сучасників не картає, а без гніву висміює. Ліричні твори (оди) Переніс на римський ґрунт грецьку лірику (Сапфо, Анакреонт, Алкей).  

Номер слайду 42

«Кошик мудрості»Щасливий той, хто турбот не знає. Уводить в оману уявна довершеність. Труднощі долаю терпінням. Тільки рот розтули – й не повернеш летючого слова. Лягти за край свій любо і почесно. Правий до мети йде чесно. Обирай завдання по силах. Скільки голів, стільки й розумів. У таланта божий дух. Сила, позбавлена розуму, гине. Золота середина. Все має певну міру. Смерті весь не скорюсь. Своїм духом керуй. Сувора необхідність. Звів я пам’ятник свій. Звичай – тиран.

Номер слайду 43

Сенкан «Горацій»Горацій,вразливий, талановитий;переживає, воює, творить;не приваблює придворне життя;поет.

Номер слайду 44

Сенкан «Рим»Рим,неповторний, войовничий;творить, дивує, вражає;усі можуть ним захоплюватися;диво.

Номер слайду 45

Літературне відлуння. Максим Рильський. Я пам'ятник собі поставив нетривалий — Не з міді гордої, не з мармурових брил. Скупі слова мої, що на папері стали, Укриє завтра пил. Ні сили вищої не дарувала доля, Ні слави славної мені не прирекла, І час мене змете, як сохле листя з поля. Мов крихти зо стола.І я забудуся, і, може, лиш припадком Хтось, розглядаючи старих книжок сміття, Незацікавленим напом'яне нащадкам Мале моє життя.І скаже: жив, писав; приймав хвали й образи; А втім, ніколи нам не бракне диваків... ... Та що, коли додасть: зате в житті ні разу Неправді не служив!

Номер слайду 46

Інтерактивна вправа «Мікрофон»«Сьогодні для мене було незвичайним те, що…»

Номер слайду 47

Домашнє завдання: Підготувати повідомлення про життя і творчість Овідія (індивідуально). Прочитати «Метаморфози» Овідія («Чотири покоління людей»), «Сумні елегії» («Зима на чужині»).

Номер слайду 48

Дякуємо за увагу!Хай вам щастить!..

pptx
Додано
1 травня 2020
Переглядів
4597
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку