Презентація-усний журнал "День бабака"

Про матеріал

Усний журнал розповість про історію виникнення свята Дня бабака, його аналоги в минулі часи. Хоч прогнози бабака справджуються менше, ніж у половині випадків, але традиція супроводжується масовими народними гуляннями.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

День бабака2 лютого

Номер слайду 2

Щороку 2 лютого у США та Канаді відзначають день бабака. Згідно з повір’ям, цей звір пророкує, якою буде майбутня весна. За прогнозами синоптика-гризуна спостерігає увесь світ, але мало хто знає як і коли з’явилося це свято.

Номер слайду 3

Американське повір'я каже, що якщо бабак цього дня, вибравшись із нірки, побачить свою тінь і від страху повернеться назад, то зима триватиме ще півтора місяця. А якщо цього не станеться, то йде до весни й тепло не за горами. А якщо світить сонце, а гризун намагається сховатися назад у нору – зима триватиме ще довго.

Номер слайду 4

Нині на метеопрогнози тварин звертають увагу навіть представники Гідрометцентру, адже звірі відчувають погодні коливання. В Україні зараз «діють» два бабаки-метеорологи - слобожанський Тимко (живе на біостанції Харківського національного університету) і галицький Мишко (з 2009 живе у Львівському дитячому еколого-натуралістичному центрі). Появу Дня бабака непрямо пов'язують зі Стрітення Господнім, яке здавна відзначають християни. На Стрітення теж заведено передбачати погоду.

Номер слайду 5

 Історія виникнення дня бабака Тисячі років тому наші предки поклонялися тваринам і вірили у тотем. У ті часи люди вважали, що борсуки здатні передбачати потепління та швидкий прихід весни. Вони спостерігали за цими тваринами та планували час врожаю.

Номер слайду 6

Стародавні римляни теж судили по погоді, аналізуючи поведінку тварини. Але нею був вже не борсук, а їжак. Цю традицію і вважають аналогом дня бабака, який виник у США у 1880-х роках. Перше офіційно задокументоване свято було проведено жителями Панксатоні (штат Пенсильванія) 2 лютого 1887 року. Тоді бабак Філ, названий на честь короля Філіпа, передбачив погоду вірно.

Номер слайду 7

Але, як не старався гризун, далеко не усі його прогнози збувалися. Як стверджує статистика, за 125 років він мав рацію всього лише у 39% випадках. Незважаючи на ці дані і на те, що бабаки живуть не більше 15 років, члени Клубу Бабака стверджують, що Філ справжній метеоролог і щорічно п’є чарівний еліксир, який продовжує йому життя ще на 7 років.

Номер слайду 8

Згідно з традиціями, бабак прокидається від зимової сплячки на свято Явдохи, тобто 14 березня. У цей день він повинен вилізти з норки та просвистіти три рази. Потім знову бабак лягає на іншу сторону і так спить до Благовіщення.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Познахарєва Ольга Сергіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
28 січня 2018
Переглядів
5422
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку