Презентація "Утворення Османської імперії"

Про матеріал
Презентація до теми "Утворення Османської імперії" із супровідними завданнями. Презентація супроводжується озвученням
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Утворення Османської імперіїТЕМА 6. СЕРЕДНЬОВІЧНИЙ СХІД "Всесвітня історія" 7 клас

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Слово “тюрк”означає сильний або міцний, а слово “Туреччина” вперше було вжито автором однієї з хронік хрестоносців у ХІІ ст. щодо земель, захопленних тюркськими племенами в Малій Азії.

Номер слайду 7

Осма́нська імпе́рія — ісламська монархічна держава турецької династії Османів. Існувала у 1299–1922 роках. Заснована султаном Османом І на території Малої Азії. 

Номер слайду 8

Терміни і поняття. Муфтій — вища духовна особа у мусульман-сунітів Медресе — школа в мусульманських країнах. Мечеть — місце для молитви і богослужіння, молитовний дім у мусульман. Турецький муфтій, малюнок іспанського художника17 століття

Номер слайду 9

Терміни і поняття. Султан — титул правителя Османської імперії. Візир — друга особа в державі після султана. Яничари — особливе військо в Туреччині з XIV ст., спершу набиралися з полонених, потім поповнювалася примусовим набором дітей підданих християн Османи — турецька династія, представники якої правили Османською імперією протягом всього часу її існування (1299–1922).

Номер слайду 10

Стор. 199 Як виховували яничар?Чому вони ставали надійною охороною султана?

Номер слайду 11

ЗАВОЮВАННЯ ОСМАНСЬКИХ СУЛТАНІВ У ЄВРОПІ ТА АЗІЇвипишіть назви територій, захоплених турками- османами протягом XIV-XVI ст. Назвіть країни, юнаки з яких могли служити у війську яничар.

Номер слайду 12

Історичні діячі

Номер слайду 13

Осман I (1258-1324)засновник Османської імперії. За часів імперії значна частина турецького народу називала себе османами. Легендарний меч Османа.Є державною реліквією, церемоніальним атрибутом зведення на трон і символом боротьби за віру.

Номер слайду 14

Мілош Обіліч (Картина Олександра Добрича) Мілош Обіліч відомий персонаж сербського фольклору, що заколов турецького султана Мурада в його шатрі, ранком в день битви на Косовому полі (1389). Є національним героєм Сербії.

Номер слайду 15

Баязід I Блискавичний(1360-1403)Султан Османської імперії та військовик, який захопив значні території на Балканському півострові та в Анатолії. Відомим став завдяки участі у битві на Косовому полі  (28 червня 1389). Після загибелі батька він очолив османські війська та вщент знищив об'єднані сили Сербії та Боснії. Водночас стратив можливого суперника за владу — брата Якуба.

Номер слайду 16

З указу султана Мехмеда II Фатиха (1478 р.)«…той з моїх синів, що вступить на престол, вправі вбити своїхбратів, щоб був порядок на землі.»Народився 30 березня 1432 — 3 травня 1481, османський султан (1444—1446, 1451—1481 рр.), найбільший полководець свого часу — завоював Константинополь, поклавши кінець існуванню незалежних Візантійської імперії, Кримського ханства, Сербії, Мореї, Трапезундської імперії, Боснії, Албанії. У Туреччині його вважають своїм національним героєм. Мехмед II Завойовник 

Номер слайду 17

Основні дати і події

Номер слайду 18

Основні дати і події:1302 Утворення Османської держави1478 васалом імперії стало Кримське ханство1389 Битва на Косовому полі

Номер слайду 19

Основні дати і події:1453 Падіння Константинополя Вступ Мехмеда II у Константинополь

Номер слайду 20

Карти і таблиці

Номер слайду 21

Номер слайду 22

У XIV ст. Османська держава, захопивши значні території Візантійської імперії, рушила на Балкани, проти Болгарії та Сербії. У Сербії на цей час загострилися князівські міжусобиці, які ослаблювали країну. У 1389 р. долю Балкан вирішила битва на Косовому полі. Там турецьким військам Мурада І протистояла союзна армія сербів і боснійців на чолі із сербським королем Лазарем, яких підтримували християнські добровольці з Албанії, Польщі й Угорщини.

Номер слайду 23

«Завоювання Османської імперії ХIV — сер. XVI ст.». Османська імперіяЄвропа. Азія. Африка. Болгарія. Сербія. Молдавія. Валахія. Угорщина. Месопотамія. Вірменія. Грузія. Сирія. АравіяЄгипет. Алжир(Згодом вся Північна Африка, окрім Марокко)

Номер слайду 24

Турецькі завоювання та утворення Османської імперії (XIV-XV ст.)

Номер слайду 25

Оцініть внесок Османської імперії у світову духовну спадщину. Протягом багатьох століть на територіях, що ввійшли до Османської імперії, жили різні народи зі своєю культурою. Тут переплелися духовні, ремісничі, торговельні традиції еллінів, персів, римлян та багатьох інших народів. Взаємодія традицій, які зумовили створення багатогранної культури Османської імперіїКУЛЬТУРА ОСМАНСЬКОЇ ІМПЕРІЇ ЕПОХИ СЕРЕДНЬОВІЧЧЯ{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}арабськаантичнаперськавізантійська

Номер слайду 26

Домашне завдання. Опрацювати параграф та виконати завдання за презентацією

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 5
Оцінки та відгуки
  1. Красько Наталія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Більченко Олена
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Казановська Світлана Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Глушакова Ksenia Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. у Мандрівка
    Оригінально і доступно. Дякую
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 2 відгука
pptx
Додано
22 квітня 2020
Переглядів
22012
Оцінка розробки
5.0 (5 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку