Презентація «Утворення Української Народної Республіки»

Про матеріал
Презентація передбачає методику проведення лекції з використанням мультимедійних технологій. Така форма діяльності спрямована розвивати в студентів навички роботи з джерелами інформації та на їх основі робити певні висновки про історичні факти і події, удосконалювати вміння систематизувати надану інформацію з історії України, виховувати почуття поваги до етапів українського державотворення.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Візьміть у руки серветки

Номер слайду 3

Номер слайду 4

План 1. Передумови проголошення третього універсалу Центральної Ради. 2. Розгортання революційних подій в листопаді-грудні 1917 року. 3. Проголошення четвертого універсалу Центральної Ради.

Номер слайду 5

«Причини поразки Центральної Ради?»   Проблемне питання:

Номер слайду 6

 Пригадайте: Вставте пропущені слова. 1. У Першому Універсалі Української Центральної Ради було задекларовано проголошення автономії України

Номер слайду 7

 Пригадайте: Вставте пропущені слова. 2. Проголошення Українською Центральною Радою Першого Універсалу спричинено відмовою Тимчасового уряду визнати право України на автономію

Номер слайду 8

 Пригадайте: Вставте пропущені слова. 3. Ухваливши Другий Універсал, Українська Центральна Рада відмовилася від самочинного проголошення автономії

Номер слайду 9

 Пригадайте: Вставте пропущені слова. 4. Збройний виступ самостійників у Києві спричинено оприлюдненням Українською Центральною Радою Другого Універсалу

Номер слайду 10

 Пригадайте: Вставте пропущені слова. 5. Українську Центральну Раду було створено березні 1917 р.

Номер слайду 11

 Пригадайте: Про кого йде мова: 1. Перший голова Генерального Секретаріату Української Центральної Ради

Номер слайду 12

 Пригадайте: Про кого йде мова: 2. Діяч Української революції, зображений на сучасних банкнотах Михайло Грушевський

Номер слайду 13

 Пригадайте: Про кого йде мова: 3. Очолив генеральний військовий комітет, який мав проводити українізацію армії Симон Петлюра

Номер слайду 14

 Пригадайте: Про який документ йде мова: . Укажіть документ, основні положення якого викладено в цитованому уривку. «...Хай Україна буде вільною. Не обділяючись від усієї Росії.., хай народ український на своїй землі мас право сам порядкувати своїм життям... І універсал

Номер слайду 15

 Пригадайте: Про який документ йде мова: 2. «...ми рішуче ставимось проти замірів самовільного здійснення автономії України до Всеросійського Учредительного Зібрання...» ІІ універсал

Номер слайду 16

Передумови проголошення третього універсалу Центральної Ради.

Номер слайду 17

16 липня 1917 р. Центральна Рада ухвалила «Статут вищого управління України», який мав стати основою діяльності адміністрації краю й регулювати відносини з Тимчасовим урядом.

Номер слайду 18

У жовтні 1917 р. Центральна Рада взяла курс на скликання Всеукраїнських установчих зборів. 10 жовтня з цього приводу на Малій Раді спалахнула гостра дискусія з представниками російської демократії.

Номер слайду 19

25 жовтня – більшовики скинули Тимчасовий уряд. ІІ Всеросійський з’їзд рад робітничих і солдатських депутатів утворив новий російський уряд – Раду народних комісарів на чолі з В. Леніним. Жовтневе повстання в Петрограді відкрило нову сторінку в історії революції

Номер слайду 20

Зміст Третього Універсалу УЦР: Третій Універсал УЦР Проголошено Українську Народну Республіку, яка зберігала федеративний зв’язок з Російською республікою. Визначено територію УНР: Київську, Подільську, Волинську, Чернігівську, Полтавську, Харківську, Катеринославську, Херсонську, Таврійську без півострова Крим; - остаточно питання про кордони мають вирішити народи, які проживають на території Воронезької, Курської та Холмської губернії. Визначено термін виборів до Українських установчих зборів та день їх скликання - 9 січня 1918 р. Декларовано, що в УНР будуть забезпечені всі демократичні свободи: слова, друку, віри, зібрань, союзів, страйків; недоторканність особи й житла; право вживання місцевої мови в зносинах з установами. Проголошено скасування смертної кари, амністію політв’язням, реформу судівництва та національно-персональну автономію для національних меншин (росіян, поляків, євреїв). Передбачено запровадження на території УНР 8-годинного робочого дня. Ліквідовано право приватної власності на землю (з передачею великих землеволодінь без викупу у власність безземельних або малоземельних селян).

Номер слайду 21

 Пригадайте: Чому третій універсал називають початком відродження української державності?

Номер слайду 22

 Пригадайте: 2. Як поставилась центральна рада до більшовицького перевороту в Петрограді?

Номер слайду 23

2. Розгортання революційних подій в листопаді-грудні 1917 року.

Номер слайду 24

23 листопада УЦР підписала перемир’я на фронті, а також дала згоду на проведення з’їзду Рад робітників, солдат, селян України в Києві. 4 грудня 1917 р. в Києві розпочав роботу з’їзд представників робітництва, вояцтва та селянства України, який проголосив себе І Всеукраїнським з’їздом рад. Генеральний секретаріат ужив заходів, щоб нейтралізувати спроби більшовицького оргкомітету встановити контроль над депутатами довільно обраною нормою представництва.

Номер слайду 25

За цим документом РНК, з одного боку, визнавала УНР та право «національної незалежності українського народу», а з другого – відмовлялася сприймати «Раду як повноважного представника трудящих і експлуатованих мас Української республіки», оскілки остання не визнавала радянської влади в Україні.

Номер слайду 26

127 делегатів Київського з’їзду рад, які перебували на більшовицькій платформі, переїхали до Харкова, об’єдналися з делегатами обласного з’їзду рад Донбасу та Криворіжжя і 11 грудня «відновили» роботу Всеукраїнського з’їзду рад. На харківському з’їзді було представлено менше третини наявних в Україні рад.

Номер слайду 27

Номер слайду 28

8 грудня радянські війська почали наступ з Бєлгорода і захопили Харків. 25 грудня 30-ти тисячне радянське військо продовжило наступ і оволоділо Катеринославом, Олександрівкою, Полтавою, Лубнами, шлях на Київ був відкритий. У першій половині січня 1918 року радянські війська взяли Миколаїв, Одесу, Херсон, Донбас, Крим.

Номер слайду 29

В. Антонов-Овсієнко об’єднав війська, що йшли на Київ, у три угруповання, які дістали гучну назву «армій». Командував трьома «арміями» підполковник царської армії, лівий есер М. Муравйов.

Номер слайду 30

Під Крутами зосередилося до 420 осіб, озброєних рушницями, десятком кулеметів і гарматою на залізничній платформі. На них наступали загони чисельністю 5600 осіб. Уже в ході бою до них приєднався загін петроградських червоногвардійців з панцерником.

Номер слайду 31

1. Як наслідки для Центральної Ради мало проведення Харківського з’їзду рад?  Пригадайте:

Номер слайду 32

 Пригадайте: 2. Бій під Крутами – трагедія чи перемога для української державності?

Номер слайду 33

3. Проголошення четвертого універсалу Центральної Ради.

Номер слайду 34

Номер слайду 35

Зміст Четвертого універсалу: 1. Проголошено самостійність і незалежність УНР як вільної суверенної держави українського народу й наголошено на її прагненні мирно співіснувати з сусідніми народами. 2. Підтверджено всі демократичні свободи, оголошені ІІІ Універсалом, наголошено на праві всіх націй УНР на національно-персональну автономію. 3. Підтверджено повноваження влади УЦР до моменту скликання Українських установчих зборів. 4. Повідомлено про перетворення Генерального Секретаріату на Раду Народних Міністрів та доручено їй продовжувати переговори з Центральними державами й укласти мирний договір. 5. Призначено перевибори до місцевих органів влади. 6. Встановлено термін передачі соціалізованої землі – до початку весняних робіт. 7. Викладено вимогу РНМ негайно приступити до відновлення промисловості, з переведенням її на виробництво мирної продукції. 8. Оголошено про державний контроль над банками, найважливішими галузями торгівлі, експортом-імпортом та ціноутворенням, з встановленням монополії на найбільш прибуткову продукцію. 9. Заклик до уряду та громадян УНР дати відсіч більшовикам. Оголошено про цілковитий розпуск постійної армії та організацію замість неї народної міліції.

Номер слайду 36

 Пригадайте: Які наслідки мав четвертий універсал для українського державотворення?

Номер слайду 37

«Причини поразки Центральної Ради?»   Проблемне питання:

Номер слайду 38

 ІСТОРЧНИЙ ДИКТАНТ Універсал - З’їзд - Тимчасовий Уряд - Установчі збори - Самостійники -

Номер слайду 39

 ІСТОРЧНИЙ ДИКТАНТ Центральна Рада - Генеральний секретаріат - Незалежність - Автономія - Революція -

Номер слайду 40

Симон Петлюра якось сказав: «Перед революцією ми були лише етнографічним матеріалом, а тепер, після революції і кривавих років збройної боротьби за свою вільність і державність, Україна як нація, яка знає, чого вона хоче і куди їй йти, - є фактом безперечним навіть для наших ворогів»

Номер слайду 41

М. Грушевський наголошував: « Україна не тільки для українців, а для всіх, хто живе в Україні, а живучи, любить її, а люблячи, хоче працювати для добра краю і його людності, служити їй, а не оббирати, не експлуатувати для себе». Спробуйте пояснити його позицію у вигляді повідомлення та визначте чи співпадають ваші погляди з точкою зору вченого? Домашнє завдання:

Номер слайду 42

Дякуємо за увагу!

ppt
Додано
26 квітня 2023
Переглядів
808
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку