Презентація "Узагальнення та систематизація вивченого з розділів "Лексикологія" та "Фразеологія".

Про матеріал
Презентація. Узагальнення та систематизація вивченого з розділів "Лексикологія" та "Фразеологія"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Українська мова. Підготувала вчитель української мови та літератури. Одеського ліцею №41 Волкова О. Г. Узагальнення та систематизація вивченого з розділів «Лексикологія» та «Фразеологія»

Номер слайду 2

Сьогодні на уроці:-збагачуватимемо свої знання із розділів мовознавства «Лексикологія» та «Фразеологія»; узагальнимо засвоєний мовний матеріал; формуватимемо навички усного мовлення, уміння швидко орієнтуватися у запропонованій ситуації

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Лексикологія Лексика

Номер слайду 6

....

Номер слайду 7

Продовж речення. Запозичена лексика – це… це слова, що прийшли в українську з інших мов

Номер слайду 8

Добери українські відповідники до запозичень. Космосландшафт пілот голкіпершофер процент горизонтінтелектуальний Всесвіт відсоток краєвид льотчикводійворотар обрій розумовий

Номер слайду 9

величезний. невдача. знищити. показувати. мрійник. допис.

Номер слайду 10

Правильно запиши слова.1. Пі(ц)а, бру(т)о, інтерме(ц)о, мадо(н)а, Го(л)андія.2. Бар..єр, ател..є, б..джет, кур..озний, міл..он.

Номер слайду 11

Перевір себе. Піца , брутто , інтермецо , мадонна ,Голландія. Бар'єр , ательє , бюджет,курйозний , мільйон

Номер слайду 12

Лексика. Активна. Пасивна

Номер слайду 13

Продовж реченняІсторизми-це слова…Історизми-це слова або стійкі словосполучення, що називають зниклі предмети, явища людського життя. Архаїзми-це слова…Архаїзми -це слова та словосполучення, які  застаріли й вийшли з загального вжитку і мають сучасний синонімічний аналог

Номер слайду 14

Завдання до тексту: випиши історизми та архаїзми. Першим рушає вперед воєвода Рубач, за ним крокує старша дружина, ідуть ринді* (*Ринді — прапороносці.) — вони несуть знамено князя Святослава, на якому змальовано два перехрещені списи, а під ним — меч його і щит. Князь Ярополк прийняв знамено, у нього затремтіли руки, коли він узяв, вийняв з піхов меч свого батька.

Номер слайду 15

Перевір себе Історизми Архаїзми воєвода ринді князь знаменосписи дружина меч щит

Номер слайду 16

Продовж речення. Неологізми-це слова…Неологізми – це слова, які є абсолютно новими лексичними одиницями для кожного історичного періоду.

Номер слайду 17

Випиши неологізмиЄврозона, кімната, сон, принтер, монітор, вітер, погуглити, менеджер. олівець, нардеп, рушник, акаунт

Номер слайду 18

Перевір себеЄврозона, принтер, монітор, погуглити, менеджер, нардеп, акаунт

Номер слайду 19

https://youtu.be/8 G87kg9s1 HM

Номер слайду 20

Продовж речення. Фразеологізми-це …Фразеологізми –   стійкі (усталені)словосполучення, які сприймаються як єдине ціле і вживаються носіями мови в усталеному оформленні.

Номер слайду 21

п’ятами. Кури кітслона.п’ята.яблуку

Номер слайду 22

Закінчи речення фразеологічними зворотами з довідки1. Від щастя молодята були … .2. Місто своє він знає … .3. Нові будинки в столиці ростуть … .4. Господиня крутилася … .5. Близнята схожі … .6. Що йому не казали, а все … . Довідка: як об стіну горохом; як білка в колесі; на сьомому небі; як свої п`ять пальців; як дві краплі води; як гриби після дощу.на сьомому небі.як свої п`ять пальців.як гриби після дощу.як білка в колесі.як дві краплі води.як об стіну горохом.

Номер слайду 23

Запиши речення. Підкресли фразеогізми відповідно до синтаксичної ролі1. Сергій з Назаром розбили глека.2. Віталій кинувся тікати з усіх ніг.3. Злива наступала нам на п`яти, ми дуже промокли і змерзли так, що зуб на зуб не попадав.

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Номер слайду 29

бабиним літом. язиком

Номер слайду 30

Номер слайду 31

Номер слайду 32

Складіть текст «Щастя на боці тих, хто вміє радіти» (Арістотель),використовуючи якомога більше фразеологізмів. У разі потребизверніться до довідки. Довідка: бути на сьомому небі, не чути землі під ногами,душа святкує, серце радіє.

Номер слайду 33

Номер слайду 34

pptx
Додано
29 жовтня 2023
Переглядів
185
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку