Презентація "В. Нестайко "Тореадори з Васюківки". Комічне в повісті.

Про матеріал
Матеріал презентації дає змогу повторити теоретичні поняття: комічне, види комічного, дослідити засоби створення комічного у повісті, аналізувати поведінку героїв, їхні вчинки, висловлювати та аргументувати своє ставлення до них, робити узагальнення щодо авторської позиції у творі. Презентація містить яскравий ілюстративний матеріал, який допомагає пригадати ключові комічні епізоди повісті.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Комічне в повісті.«Тореадори з Васюківки» Гумор — це рідкісний стан талановитої людини і талановитого часу, коли ти веселий і розумний одночасно. М. Жванецький 

Номер слайду 2

«Тореадори з Васюківки» — трилогія українського письменника Всеволода Нестайка. До того як трилогія була надрукована однією книгою, автор видав три повісті з трилогії окремими книгами: «Пригоди Робінзона Кукурузо» (1964), «Незнайомець з тринадцятої квартири» (1966) та «Таємниця трьох невідомих» (1970). Вперше всі три повісті разом однією книгою надруковано у 1972 році видавництвом «Веселка».

Номер слайду 3

Чому варто прочитати цей твір?"Тореадори з Васюківки" видавали 136 разів;Перекладені на 20 мов;Трилогію внесено до «Особливого почесного списку Ганса Крістіана Андерсена»; Включено до списку «Від Сковороди до сьогодення: 100 знакових творів українською мовою»;1965 року оповідання «Тореадори з Васюківки» (одне з двох оповідань, з яких виріс цей роман) екранізувала Харківська студія телебачення;Головне послання книги — справжня дружба, самопожертва, готовність прийти на допомогу нужденній людині. Читаючи дану трилогію, ви отримаєте море позитивних емоцій і вражень, дізнаєтеся незвичайні клички домашніх тварин, повернетеся в дитинство та пройдете різні пригоди з головними героями.

Номер слайду 4

Найголовніше. Головними героями трилогії є Ява Рень та Павлуша Завгородній. Кожен з епізодів має власний сюжет, пов'язаний з попереднім виключно за допомогою основних персонажів. Головними героями книги є прості школярі з села Васюківка — Павлуша Завгородній (у ранніх редакціях — Криворотько) і Ява Рень. Шибайголову Яву та більш спокійного й розважливого Павлушу об'єднує щире бажання прославитися на весь світ. Для цього вони впродовж всієї трилогії намагаються стати тореадорами, провести метро, зловити іноземних шпигунів зі свого села, підкорити Київ та багато іншого.

Номер слайду 5

«Тореадори з Васюківки» схожі із творами зарубіжної літератури…Даніель Дефо «Робінзон Крузо», Жюль Верн «Діти капітана Ґранта»,, Марк Твен «Пригоди Тома Сойєра», Астрід Ліндгрен «Малюк і Карлсон», Джоан Роулінг «Гаррі Поттер» .

Номер слайду 6

"Веселі, дотепні люди — дуже, по-моєму, потрібні для життя, потрібніші за серйозних, поважних і суворих. Бо серйозні й поважні люди тільки наказують та покрикують. А якийсь жартун скаже дотепне слово — і одразу легше працювати людям, і робота ладиться, коли серед людей веселий чоловік". Комічне для письменника

Номер слайду 7

Читаючи повість Всеволода Нестайка "Тореадори з Васюківки", важко стримувати усмішку. Трилогія про пригоди двох друзів — це невичерпне джерело українського народного гумору, а гумористичність — найголовніша ознака стилю письменника, який постає перед читачем як неперевершений майстер сміху. Для письменника завжди важливими у творчості були, є і будуть жарт, гумор, сміх

Номер слайду 8

Явища та образи в художній літературі, що викликають сміх через невідповідність між дією й наслідками, між метою й засобами досягнення її, називають комічним. Комічне буває різне за емоційним забарвленням: від добродушного гумору до нищівного сміху. Теорія літератури

Номер слайду 9

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Засоби творення комічного. Приклади з повісті "Тореадори з Васюківки"Використання наукової чи професійної лексики в буденній ситуації."політ пройшов нормально", "почуваю себе добре", "невагомість і перевантаження перенесла задовільно"Використання росіянізмів."триста лет"Народна етимологія, перекручення персонажем слів, вимова яких для нього важка."йдіть учити вроки, екзамент на носі"Засоби творення комічного

Номер слайду 10

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Засоби творення комічного. Приклади з повісті "Тореадори з Васюківки"Надання предмету зображення невластивих йому рис."Таке катання було, на мою думку, образою для велосипеда"Неграмотна дитяча мова (неправильне вживання звуків)."зараза чортова", "так тобі і треба", "щоб ти розбив свою погану морду"Вживання приказок, прислів’їв, фразеологізмів."причепився, як реп’ях до собачого хвоста", "Міняв професії, як циган коні", "Шукай вітра в полі". Несподівані порівняння."Очі — наче тракторні фари", "Землю гребе ногами, як екскаватор", "Ми заклякли, мов курчата перед шулікою"

Номер слайду 11

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Засоби творення комічного. Приклади з повісті "Тореадори з Васюківки"Надання незвичних для тварин кличок. Корова Контрибуція, бугай Петька, цап Жора, льоха Манюня. Використання зниженої лексики, лайливих слів."Вуха пообриваю і свиням викину", "анциболотники", "шминдрики", "авантюрист шмаркатий"Применшення (літота) й перебільшення (гіпербола)."Життя в наших тілах лишилося процентів п’ять, не більше", "трирічне дівча могло зараз нас брать за п’яти, кидать в торбу й нести на базар продавати по дві копійки за пучок", "Батьки зробили нам чотириста двадцять восьме серйозне попередження по тому місцю, про яке при дівчатах не говорять"

Номер слайду 12

Бажаю, щоб ваше дитинство було таким же яскравим і різноманітним, як у Павлуся з Явою, щоб кожен з вас був непересічною особистістю, яка не забуває про закони моралі та етики.

Номер слайду 13

Домашнє завдання. Дібрати по 3-5 своїх прикладів на кожний засіб творення комічного.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Литвинова Надія Андріївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
9 лютого 2023
Переглядів
2897
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку