Презентація "В.О.Сухомлинський"

Про матеріал
Презентація стане в пригоді при вивченні літератури рідного краю та для позакласного читання
Перегляд файлу

Життєвий шлях

imageВасиля Сухомлинського

Підготували вихованці літературного гуртка "Дивослово" Благовіщенського центру дитячої та юнацької творчості:

Брушнецька Тетяна, Драчук Ольга, Субота

Вікторія, Шапаренко Анна, Якубенко Анна.

image

image

image
imageНародився Василь Сухомлинський 28 вересня 1918 року в с. Василівка Онуфріївського району Кіровоградської області (за тогочасним адміністративно-територіальним поділом — село

                                                                                                                                                                      Василівка                                     Василівської                                               волості

Олександрійського повіту Херсонської губернії) в бідній селянській родині. В родині було 4 дітей, і всі стали вчителями.


Родина

imageБатько Василя, Олександр Сухомлинський, працював спочатку по найму як тесляр і столяр у поміщицьких економіях та в окремих селянських господарствах, потім друкувався у пресі як сількор, завідував колгоспною хатоюлабораторією, керував трудовим навчанням учнів (з деревообробної справи) у семирічній школі. Він був "майстром на всі руки". Мати Василя, Оксана , вела домашнє господарство. Вона гарно вишивала, вміло ткала полотно і фарбувала його. Багато уваги приділяла вихованню дітей. Разом з Олександром вона виховала, крім Василя, ще трьох дітей — Івана, Сергія та Меланію.

На фото: Василь з його родиною


image
У 1926 - 1933 роках В.Сухомлинський навчався у Василівській семирічній школі, де був одним з кращих учнів. Вчився добре, старанно, любив читати, гарно малював. Щоб зібрати гроші на книги, фарби, зошити, разом з однолітками та братами ходили на Новий рік щедрувати, посівати та щедрувати, а літом працював у колгоспі. У дитячому садочку на період літніх канікул йому доручали бути помічником вихователя. Він доглядав малюків, розповідав їм казки, читав книжки, проводив веселі ігри.

Читати та любити книги Василя Олександровича навчав дід Омелян, в якого була надзвичайно велика бібліотека.

Навчання

imageВасиль Сухомлинський розумів: щоб стати справжнім учителем, потрібні глибокі знання і готовність відповісти на сотні "чому" і "як" допитливих дітей. А для цього потрібно було вчитись наполегливо, цілеспрямовано, завжди. І він учився до кінця своїх днів.

image

«Мені випало щастя два роки вчитися в Полтавському педагогічному інституті...

imageКажу — випало щастя, бо нас, двадцятирічних юнаків та дівчат, оточувала в інституті атмосфера творчої мислі, допитливості, жадоби знань...».

image
image17-річним юнаком розпочав Василь Олександрович практичну педагогічну роботу. Протягом 1935 — 1938 років він викладав українську мову і літературу у Василівській та Зибківській семирічних школах Онуфріївського району. Учні, яких навчав молодий вчитель, згадують, що він завжди був з ними, був прикладом, знайомив з книгами.

image
Під час другої    світової війни,    у липні 1941   року, Василь Сухомлинський був призваний до армії, направлений на короткочасні курси політруків у Москві, затим брав участь у боях на Калінінському фронті.

image

imageimage
imageВійна залишила значний слід у творчості педагога. У своїх працях, у виховній діяльності він багато говорив про неї, про героїзм радянського народу, про біди й нещастя, які вона принесла. Війна пройшла крізь його життя і долю: учасник важких боїв, тяжко поранений під Ржевом, людина, що розгубила своїх рідних, Василь Олександрович писав про неї болем своїх незагойних ран, вважав її уроки джерелом виховання патріотизму, громадянськості. image

image
Після поранення та численних госпіталів Василь Сухомлинський був комісований (1942 р.). У невеличкому селищі Ува в Удмуртії він працював директором школи до 1944 р. Це були нелегкі роки для педагога. Він палко любив Україну, яка знемагала у війні. Нічого не знав про своїх рідних – батька, матір, двох братів і сестру.

image

Радянський період

image З 1944 до 1948 рр. Василь Сухомлинський працює завідувачем Онуфріївського районного відділу народної освіти, де займався організаційними питаннями.

image Від 1948 року й до кінця життя працював директором Павлиської середньої школи.

imageimage У 1955 році захистив кандидатську дисертацію на тему «Директор школи — керівник навчальновиховного процесу».

image Від 1957   року    — член-кореспондент педагогічних наук РРФСР.

image З 1958 року — заслужений вчитель УРСР.

image У 1968 році — нагороджений званням Соціалістичної Праці. Цього ж року членом-кореспондентом Академії педагогічних наук СРСР.

image

image

image
imageПозиції В. О. Сухомлинського підтримували й деякі офіційні особи, зокрема перший секретар ЦК КПУ П. Ю. Шелест, якому, без сумніву, імпонувало звернення Василя Олександровича до національних витоків. Саме завдяки його підтримці педагога було нагороджено в 1968 р. золотою зіркою Героя

Соціалістичної Праці та другим орденом Леніна.

Вплив постаті

imageПедагогічна спадщина В. Сухомлинського багатопланова. Вона зазнавала певної еволюції, постійно збагачувалася, поглиблювалася. Хоча він жив і творив у застійні часи, ставлення до його діяльності та ідей не змінилося. Його педагогічна концепція високогуманна і демократична, органічно поєднує класичну і народну педагогіку.

Особливу увагу В.Сухомлинський приділяє школі як осередку культури. Проте цю роль, на його думку, вона може виконати лише за умови, що в її діяльності пануватимуть чотири культи:

Батьківщини, Людини, Матері й рідного Слова.

Вплив постаті

imageimageПедагогічну спадщину великого педагога пронизує ідея проектування людини. Для того щоб педагогіка виконувала таку функцію, вона має спиратися на психологічні знання, відійти від емпіричних узагальнень, у досягненні цілей навчання й виховання використовувати ціле покладання, моделювання, технологію активного перетворення педагогічної дійсності. Головною метою, якої має прагнути виховання, є всебічний розвиток особистості. Його можна досягти залученням її до різних видів діяльності, постійним і планомірним формуванням пізнавальних здібностей.

Вплив постаті

imageimageВажливим аспектом педагогічної спадщини В. Сухомлинського є її гуманізм. Виховання гуманізму й людяності повинно стати одним із завдань діяльності школи і вчителя. Вони мають виявлятися в таких якостях і рисах особистості, як талант доброти, потреба в служінні людям — радість самовіддачі. Особливе місце має посісти почуття любові до матері і лицарське ставлення до жінки. На його думку, той, хто вміє любити матір, любитиме і батьківщину, і людство. Школа повинна любити дитину, тоді й вона полюбить школу. Без любові і поваги до учнів розмови про гуманність і людяність безпідставні.

Джерела інформації

imageimage https://mala.storinka.org/; image http://dnpb.gov.ua/ua/; image https://uk.m.wikipedia.org/; image https://sch75lib.wixsite.com/home/sin gle-post/2018-10-09-d0-a1-d0-bb-d0be-d0-b2-d0-be-d0-bf-d1-80-d0-bed0-92-d1-87-d0-b8-d1-82-d0-b5-d0bb-d.

Дякуємо за увагу!

pdf
Додано
26 червня 2023
Переглядів
195
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку