Презентація "В.Шекспір. Трагедія "Ромео і Джульєтта". Історія створення"

Про матеріал
Презентація містить теоретичний матеріал для ознайомлення учнів 8 класу з історією створення трагедії В.Шекспіра "Ромео і Джульєтта", а також завдання для роботи на уроці.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Трагедія В. Шекспіра «Ромео і Джульєтта». Історія створення. Конфлікт справжнього почуття і забобонів.

Номер слайду 2

До появи шекспірівської трагедії «Ромео і Джульєтта» було написано чимало творів про двох закоханих— одна з п’єс навіть мала щасливе закінчення. Але тільки історія закоханої пари юних веронців, що її ось уже шосте століття розповідає геніальний Шекспір, і досі залишається неперевершеною. З півсотні фільмів, опери, балети, мюзикли, тисячі вистав, перекладів...

Номер слайду 3

Античним аналогом трагедії є історія пірама та Фісби. ЇЇ поклав в основу свого твору «Метаморфози» Овідій. Закохані Пріам і Фісба домовились про побачення. Дівчина прийшла раніше і на місці зустрічі побачила левицю із закривавленою пащею. Фісба втекла, загубивши накидку, яку левиця розірвала. Пріам прийшов пізніше, подумав, що Фісба загинула й кинувся на меч. Повернувшись, Фісба знайшла тіло коханого й покінчила життя самогубством. Ця старовинна легенда захопила не одного письменника. Вона неодноразово переповідалась італійськими новелістами (Мазуччо Салернський, Луїджі де Порто, Маттео Банделло та ін..). Цей сюжет використав і Артур Брук, який написав поему «Трагічна повість про Ромео і Джульєтту» (1562). Вільям Шекспір у 1595 році також написав оригінальний твір-трагедію «Ромео і Джульєтта», використавши той самий сюжет. Мало хто пам'ятає Овідія і його героїв, а ось імена Ромео і Джульєтти ми вживаємо як символи відданості і беззавітної любові.

Номер слайду 4

Імена Ромео і Джульєтти вперше використовуються в автобіографічному творі Луїджі да Порто «Новознайдена історія двох шляхетних закоханих» (видано в 1530 році), причому дія відбувається саме в місті Вероні.

Номер слайду 5

Теорія літератури Вічний образ – це художні образи , які не втрачають актуальності протягом століть, вони трапляються у творах різних авторів і різних видах мистецтва. Трагедія – один із жанрів драми, драматичний твір, який ґрунтується на гострому конфлікті особистості з суспільством, оточенням і найчастіше закінчується загибеллю героя. Конфлікт - зіткнення протилежних інтересів, поглядів напружене і крайнє загострення суперечностей, що призводить до активних дій, ускладнень, боротьби, що супроводжуються складними колізіями.

Номер слайду 6

Трагедія В. Шекспіра «Ромео і Джульєтта»Рік написання – 1594-1595. Жанр – трагедія. Напрям – романтизм. Тема – розповідь про віковічну ворожнечу двох знатних родин та про кохання дітей цих сімей.Ідея – людські почуття святіші за вікові станові забобони. Місце дії – Італія, Верона. Подіії відбуваються впродовж 5 днів. Час дії – ХV століття. Основна думка – для справжнього кохання немає нічого неможливого, не існує ніяких перешкод. Проблеми - кохання, життя і смерті, батьків та дітей.

Номер слайду 7

Композиція п’єси

Номер слайду 8

Події драми Шекспіра, як і старовинної легенди, відбуваються в італійському місті Вероні за часів герцога Делла Скала. Вже пролог п’єси створює у читача (глядача) відповідний настрій і вводить його у створений фантазією митця світ, де вирують глибокі почуття, яким стають на заваді закони родової помсти та феодальна мораль.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Літературний диктант. Подій, що описані в трагедії В. Шекспіра «Ромео і Джульєтта» відбуваються у …2. Дія трагедія відбувається впродовж …3. Перша сутичка, про яку іде мова в трагедії відбулася між …4. Ромео на початку трагедії думав, що закоханий в …5. Джульєтті на момент описаних в трагедії подій не виповнилося і … років.6. Про своє бажання одружитися з Джульєттою батькамдівчини заявив …7. Перша зустріч між Ромео і Джульєттою відбулася …8. Клятву кохання Ромео і Джульєтта дають одне одномупід час другої зустрічі, яка відбулася … (де і коли?).9. Таємно повінчати молодих закоханих погодився …, тому що сподівався …10. Ромео вбиває Тібальта тому, що …11. Після вбивства Тібальта Ромео за порадою Бенфоліо …12. Місто, в якому переховується Ромео …

Номер слайду 11

Літературний диктант. Подій, що описані в трагедії В. Шекспіра «Ромео і Джульєтта» відбуваються у Вероні та Мантуї.2. Дія трагедія відбувається впродовж п’яти днів одного тижня.3. Перша сутичка, про яку іде мова в трагедії відбулася між слугами ворогуючих родин Монтекі та Капулетті.4. Ромео на початку трагедії думав, що закоханий в Розалінду5. Джульєтті на момент описаних в трагедії подій не виповнилося і 14 років.6. Про своє бажання одружитися з Джульєттою батькамдівчини заявив граф Паріс.7. Перша зустріч між Ромео і Джульєттою відбулася на балу в домі дівчини.8. Клятву кохання Ромео і Джульєтта дають одне одномупід час другої зустрічі, яка відбулася на балконі дому Джульєтти одразу ж після балу.9. Таємно повінчати молодих закоханих погодився брат Лоренцо, тому що сподівався помирати ворогуючі родини.10. Ромео вбиває Тібальта тому, що останній вбив його друга Меркуціо.11. Після вбивства Тібальта Ромео за порадою Бенфоліо втікаєз міста.12. Місто, в якому переховується Ромео – Мантуя.

Номер слайду 12

Елементи сюжету. Пролог. Зав’язка. Розвиток дії. Кульмінація. Розв’язка. Епілог.

Номер слайду 13

Пролог – вихід хору. Зав’язка – бал у домі Капулетті. Розвиток дії - Кульмінація – Джульєтта зважується на план брата Лоренцо. Розв’язка – смерть обох головних героїв. Епілог – примирення двох родин над тілами мертвих закоханих.

pptx
Додано
18 лютого
Переглядів
62
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку