Презентація "Василь Голобородько - представник Київської школи поезії"

Про матеріал
Презентація про Василя Голобородька - представника Київської школи поезії. Може бути використана на уроці української літератури в старших класах.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ВАСИЛЬ ГОЛОБОРОДЬКО– представник Київської школи поезії

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Перші добірки В. Голобородька, зокрема цикл “Золоті глечики груш”, сприймалися як неординарна подія: незвичні для тогочасного віршування аспекти відновлення анімістичних уявлень, “натурфілософська діалектика”, “стихія доброго бога перевтілень і перероджень”.

Номер слайду 4

Василь Голобородько – поет трагідійного світосприймання – досить скептично ставиться до видимості, яка видається за справжнє та сутнє в попри зримість реалій обертається “задзеркаллям”, не лишаючи по собі ані сліду.

Номер слайду 5

В. Голобородько усвідомлює себе спадкоємцем українських письменників, які обрали собі на свій страх і ризик тернистий шлях свого народу. Молитва про нездійснене”Побачення з Косинкою”“Калина об Різдві”“Криваві солов’ї” “По слідах”“Шукачі могил”

Номер слайду 6

…З жахом наближаємося до прикиданої землею ями, виповненої вапном: де могили наших поетів?(“Шукачі могил”)

Номер слайду 7

ЗБІРКИ“Зелен день”Ікар на метеликових крилах”“Калина об Різдві”“Летюче віконце”“Соловейків теремок”“Буквар для метеликів”“Серп і молоко”“Політ на журавлі”“Слова у вишиваних сорочках”“Стежка солодких півників”“Творення вулію”“Киця Бандера”

Номер слайду 8

РИСИ ПОЕТИКИпоет представляє казкову течію;багатство фольклорної символіки та народної обрядовості;наявність ірреального плану зображення;притримане сюрреалістичне світобачення, в основі якого сновидні візії.

Номер слайду 9

Значна частина поезій присвячена проблемам трагічного буття людини, митця за тоталітаризму:“Без пісні”“Без імені”“Живі і мертві”“Хоч раз”

Номер слайду 10

В. Рубан називає В. Голобородька “найпомітнішим представником Київської школи”

pptx
Додано
20 березня 2019
Переглядів
2298
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку