Презентація Василь Королів - Старий " Мавка Вербівка"

Про матеріал
Презентація допоможе у проведенні уроку в 5 класі НУШ при вивченні казки В. Королів- Старого " Мавка Вербівка". за підручником О. Авраменка.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Василь Королів-Старий МАВКА ВЕРБИНКАНУШ

Номер слайду 2

Сьогодні на уроці Очікувані результати навчання: Переказує зміст казки;Відповідає на запитання за змістом казки;Характеризує емоційний стан літературних персонажів, їх поведінку та вчинки, виявляючи толерантність; Творчо використовкє мовні засоби;Висловлює власне враження від прочитаного.

Номер слайду 3

мій настрій.

Номер слайду 4

Замальовка життєпису письменника. Василь Королів–Старий (1879-1914) Диканський, Старий Василь, Подорожний, П. Щур, Хуторянин Старий, В. Дикий, Amator, В. Д., П-ий, Василь Королів-Старий – псевдоніми та криптоніми українського письменника, казкаря родом з Полтавщини Василя Короліва. Ще в дитячому віці вирішив бути письменником, малярем і лікарем. Свою мету вповні реалізував у всіх трьох напрямах.

Номер слайду 5

У спадщині митця є багато творів для дітей: роман «Чмелик», збірка казок «Нечиста сила», п’єси-казки «Русалка-жаба», «Лісове святою». . .

Номер слайду 6

Номер слайду 7

З української міфології Лісовик — персонаж слов’янської міфології; лісовий дух, утілення лісу. Лісовика уявляли як бородатого сірого діда, на ньому звірині шкури чи червоний одяг. Очі цього духа зелені й палають. Вважали, що лісовик не має тіні, улітку ходить лісом, а взимку спить у землі. Може лякати людей, що заходять до лісу, своїм сміхом, збивати зі шляху, забрати дитину. Покровитель вовків і дрібних звірів, випасає зайців та оленів, а ведмеді служать йому як охоронці. За народними уявленнями слов’ян, лісовика можна задобрити, залишивши для нього частування..

Номер слайду 8

Мавка — лісова істота української міфології, близька до русалки, в образі дівчини з довгим, зеленим, розпущеним волоссям. Згідно з народними повір’ями, на мавок перетворюються душі утоплениць або дівчаток, померлих без хрещення. Мавки живуть у лісах. Вважають, що мавки можуть заманювати хлопців у хащі, де залоскочують їх до смерті.

Номер слайду 9

Хухи — добрі лісові духи в слов’янській міфології. Зовні вони схожі на маленьких пухнастих звірків. Давні слов’яни вважали, що свої маленькі будинки-нори хухи влаштовують між корінням дерев. Узимку вони впадають у сплячку аж до весни. Ці міфічні істоти мають здатність змінювати забарвлення шерсті залежно від того місця, де знаходяться. Вони дуже рідко спілкуються з людьми, а коли це роблять, то стають невидимими. Побачити їх можуть тільки люди з добрим серцем і світлою душею, які ніколи нікого не ображають. Хухи попереджають людей про небезпеку, яка чатує на мандрівника в лісі.

Номер слайду 10

1. Вербинка-Ясининка -Дубовинка-АЙМО Вільхівка -Кленівка -Шипшиночка –Навіщо Мавка-Вербинка кликала своїх подруг? РОЗВИВАЙМО КОМПЕТЕНТНОСТІЩо означають імена Мавок у казці

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Якою ви уявили Мавку Вербинку?Доведіть прикладами з тексту, що образ Мавки Вербинки є гармонійним поєднанням зовнішньої та внутрішньої краси.

Номер слайду 13

Лісовик , представник нечистої сили, назвав людей БЕЗБОЖНИКАМИ і зазначив, що вони нароблятьбагато лиха і нещастя. Хто такі безбожники? Чому вони здатні бути страшнішими за нечисту силу?

Номер слайду 14

Читаємо разом. В лісі знявся переляк... Першим вісником прибіг сам не свій — аж мордочка йому побіліла — бувалий в бувальцях чорновухий Заєць. Захекавшись, він перебіг цілим лісом й кого тільки спіткав по дорозі, перед кожним сідав на задні лапки, передніми витирав вуса, відкашлювався й пошепки говорив:— Біда, братця! Біда-а!.. Бачив я, своїми очима бачив на узліссі мисливців, собак, загонщиків... Тисячі, ти-и-сячі йдуть сюди... А в кожного по кілька блискучих рушниць... Ріжки мідяні, а торбинки величе-е-зні, мов лантухи... А собак! А собак! — тисячі!.. Тікай, братця, куди хто!.. На цих словах він відсапував й прожогом летів далі до нової зустрічі. Навіть здибавши Лисицю, що саме вилізла з нори й, приплющивши око на сонце, потягувалася зі сну, навіть перед нею був спинився на мить й гукнув: — Біда, братця!.. Мисливці на узліссі!.. Тисячі... Але ж згадав, що й від самої Лисиці йому так само може бути біда а через те чкурнув ще дужче. Всі мешканці лісу заворушились... Хто тікав у поле, хто ховався у нору, хто шукав схови в дуплах або ж біг до очерету, що густо поріс понад болотом. А це, й справді, залунав постріл, загавкали ловецькі пси, заграли ріжки... Мавка Вербинка, що на день ховалася у великому дуплі старої верби над болотом, прокинулась й нашорошила вуха. Серце їй болісно стислося. Багато вже разів на своєму віку чула вона те собаче гавкання, ріжки, страшні постріли... Чула й знала, що багатьом звірам та птицям вони віщують смерть.

Номер слайду 15

Читаємо разом. Знала й те, що ще більше буде таких нещасних, котрі довгий час конатимуть від ран, зарившися десь під кущами в листя. Будуть і такі, що вичуняють, але на все життя лишаться каліками. Мисливці на узліссі!.. Тисячі... Але ж згадав, що й від самої Лисиці йому так само може бути біда а через те чкурнув ще дужче. Всі мешканці лісу заворушились... Хто тікав у поле, хто ховався у нору, хто шукав схови в дуплах або ж біг до очерету, що густо поріс понад болотом. А це, й справді, залунав постріл, загавкали ловецькі пси, заграли ріжки... Мавка Вербинка, що на день ховалася у великому дуплі старої верби над болотом, прокинулась й нашорошила вуха. Серце їй болісно стислося. Багато вже разів на своєму віку чула вона те собаче гавкання, ріжки, страшні постріли... Чула й знала, що багатьом звірам та птицям вони віщують смерть. Знала й те, що ще більше буде таких нещасних, котрі довгий час конатимуть від ран, зарившися десь під кущами в листя. Будуть і такі, що вичуняють, але на все життя лишаться каліками.

Номер слайду 16

Запишіть усіх дійових осіб казки «Мавка Вербинка» у три колонки. {5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Людитвариниміфічні істоти

Номер слайду 17

1. Де відбуваються події казки В. Королева-Старого «Мавка- Вербинка»? Назвіть дійових осіб.2. Що є реальним, а що фантастичним у цій казці?3. Знайдіть опис зовнішності Мавки- Вербинки й прочитайте його. 4. Поміркуйте, чому творча уява наших предків наділила її очі, волосся та руки саме такими кольорами. 5. Знайдіть фрагмент, у якому Мавка- Вербинка лікувала Зайчика, прочитайте його. Що ви знаєте про надавання першої допомоги потерпілим? Які ви знаєте лікарські рослини? 6. Який епізод казки найбільш напружений? Перекажіть його. 7. Як лісника характеризують його ж слова: «Коли даєш якусь обітницю, то мусиш її додержати»? Які ще риси вдачі лісника вам сподобалися?Відповіді на запитання

Номер слайду 18

. Попрацюйте в групах. Створення малюнкового сюжету. 1) Лісовик налітає на дерево й звалює його на яму; 2) Мавка Вербинка відкрилася перед лісником; 3) лісник опиняється в ямі з Вовком; 4) лісник готує молочну кашу з корицею; 5) Мавка Вербинка надає допомогу Зайчику; 6) Мавка Вербинка звертається до Хух по допомогу.

Номер слайду 19

• Яка міфічна істота викликає у вас найбільше симпатій? • З ким із міфічних героїв / героїнь ви хотіли б подружитися? • Що б ви змінили в казці В. Королева-Старого «Мавка - Вербинка»?Подумайте й розкажіть

Номер слайду 20

Домашнє завдання Навчитися стисло переказувати казку В. Королева-Старого «Мавка Вербинка» за складеним планом. Підручник « Українська література» О. Авраменко 2022

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.8
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. Олійник Лідія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Мандрик Валентина Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Лідія Ковшар Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Бачурська Наталія
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 1 відгук
pptx
Додано
26 листопада 2022
Переглядів
8212
Оцінка розробки
4.9 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку