Літературний диктант. " Мавка - Вербинка" В.Королів-Старий

Про матеріал
Літературний диктант за змістом казки В. Короліва-Старого " Мавка-Вербинка". Питання послідовно розташовані відповідно до змісту казки. Відповіді містять цитати з тексту.
Перегляд файлу

Василь Королів-Старий. Казка «Мавка-Вербинка»

МАВКА ВЕРБИНКА (Василь Королів-Старий) - слухати казку онлайн
Василь Королів-Старий (1879-1943) - Українська література. Повторне  видання. 5 клас. Авраменкоhttps://uahistory.co/pidruchniki/avramenko-ukraine-literature-5-class-2022-reissue/avramenko-ukraine-literature-5-class-2022-reissue.files/image040.jpg   Літературний диктант

  1. Стисло опишіть місце, де жила Мавка-Вербинка? (у лісі у великому дуплі старої верби над болотом)
  2. Чого уперше злякалася Мавка ? (собачого гавкання, ріжків полювальників, страшних пострілів...)
  3. Для чого Вербинка покликала інших мавок? (щоб допомогати усім пораненим)
  4. Ким доводилася Мавка Лісовику? (донькою)
  5. Кого і як було поранено першим? (Зайчика-Вуханчика. Зайчикові було перебито задню ніжку й прострелено бока.)
  6. Яка визначна пригода у день ловів сталася з Вербинкою?(«Довелося їй зробити те, що рідко робить невидима сила: мусила вона вперше в житті об'явитися перед людиною.»)
  7. Чому Мавці довелося показатися людям?( Через поранену козу, яку хотіла врятувати й закрила власним тілом)
  8. Яка подальша доля кізочки?(«Лісник відніс козеня додому й сховав його в хліві»)
  9. За що лісові мешканці ще більше полюбили Лісника? («один багатий панич угледів Кізочку. Дуже вона йому сподобалася, й закортіло йому відвезти її до міста…той почав просити Лісника, щоб йому продав те звірятко. Давав за неї великі гроші…. Таж лісник не схотів ні за що її продати.

— Це Мавчина Вербинчина Кізочка, я дав їй своє слово, що вигою Кізоньку й випущу в ліс.…Коли даєш якусь обітницю, то мусиш її додержати, — відповів лісник твердо.»)

  1. Що трапилось у лісі через кілька років ? ( «Аж ось одного дня забігло до того лісу кілька здорових сірих Вовків, що їх розпудили мисливці аж в московських лісах.»)
  2. Що зробив Лісник, аби позбутися незваних гостей? («Узяв він лопату, пішов у саму хащу та й викопав там велику глибоченну яму, таку, що була вона зверху вужча, а зісподу ширша. Потім понакладав зверху тонкого хмизу й рясно притрусив жовтим листом, поклав у середину принаду: великий шматок старого сала.»)
  3. У яку пригоду потрапив сам Лісник і хто та як його врятував? («Та й закортіло йому подивитися… Прийшов до того місця й почав обережно підходити до ями… Не втримався й полетів сам у ту вовчу пастку… Вербинка кинулася до свого батька.

— Тату, — каже, — швидше рятуйте лісника!

Лісовик одразу туди, та як налетить на дерево, що стояло біля самої ями, так і повалив його. Деревина упала на вовчу яму, а його віти попадали аж в глибінь. Тоді лісник вхопився за галузки й по них видрався нагору...»)

docx
Додано
29 листопада 2022
Переглядів
5281
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку