Презентація "Василь Ємець. Кобзар у фраку"

Про матеріал
Виховний захід присвячений до 130 - річниці визначного носія українського народного музичного мистецтва – бандуриста-віртуоза Василя Ємця, його ролі у розвитку бандурного мистецтва української діаспори і загалом світової культури.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Василь Ємець. Кобзар у фракуукраїнець, який підкорив Голлівуд

Номер слайду 2

Він народився на Харківщині, а помер у Лос-Анжелесі. Він єдиний, хто грав на бандурі в Імператорському театрі. Його відправив у еміграцію Іван Огієнко - щоб зберегти для України талант. Він співав "Вже воскресла Україна...", а створена ним у Києві капела бандуристів стала сьогодні Національною заслуженою.

Номер слайду 3

The Civic Opera House

Номер слайду 4

Ємець Василь Костьович народився 15 грудня 1890 р. в с. Жаборівці (тепер смт Шарівка Богодухівського р-ну Харківської обл.) в козацькій родині. Учень кобзаря І. Кучеренка-Кучугури.

Номер слайду 5

Музичні здібності, любов до української пісні передалися Василю від батька й матері. У їхній родинній оселі навіть стояв фонограф, на якому записували пісні. Хлопець виростав серед народних мелодій, особливо його захоплювала гра сліпих кобзарів. Навчаючись у старших класах гімназії, він на власноруч зароблені гроші купив собі бандуру.

Номер слайду 6

Перший публічний виступ відбувся 6 грудня 1911 року в Охтирці (тепер Сумська обл). В 1913 року у Катеринодарі організовував "Першу кубанську кобзарську школу".1914 – змушений виїхати з України до Москви, де виступив на Всеслов'янському концерті. Російська преса відзначила високу майстерність його гри. В 1916 році відбувся дебют В. Ємця у Великому імператорському театрі. Московська газета "Русскоє слово" назвала Ємця віртуозом.

Номер слайду 7

Ансамбль кобзарів на виступах в Охтирці 1911 року.

Номер слайду 8

Кубанська капела бандуристів

Номер слайду 9

В 1917 році повернувся в Україну. Січень 1918 р. - у складі Бойового куреня брав участь в обороні Києва від червоних військ М. Муравйова. Березень-квітень 1918 р. - служив у полку ім. гетьмана Петра Дорошенка Першої козацької синьої дивізії УНР. В 1919 року він змушений був залишити Україну.

Номер слайду 10

Посвідчення В. Ємця для виїзду з України на гастролі до Західної Європи, листопад 1919 р.

Номер слайду 11

Обкладинка монографії В. Ємця «Кобза та кобзарі». Нью-Йорк, 1959 р.

Номер слайду 12

Уривок статті В. Ємця «Відродження кобзи». Париж, ч. 3, 16 січня 1927 р.

Номер слайду 13

Капела бандуристів у Празі

Номер слайду 14

Програма концерту В. Ємця «Кобза – Бандура», [кінець 1927–1928 рр.]

Номер слайду 15

«Кобзар у фраку» – так називали Василя Костьовича Ємця численні слухачі та шанувальники міжнародної слави віртуоза-бандуриста. Василь Ємець – один із перших бандуристів на Заході, що пропагував і тиражував своє мистецтво у відомій фірмі платівок «Columbia» (з 1930 року).

Номер слайду 16

Афіша з графіком концертів В. Ємця у Канаді 1936 р. 

Номер слайду 17

Василя Ємця не стало у 1982 році. Останні роки життя він присвятив написанню спогадів про концертні подорожі, а також підготував до видання платівку інструментальної музики. Батьківщина має бути довічно вдячною В. Ємцю за вірну синівську любов та безмежну відданість.

Номер слайду 18

Презентацію підготувала вчитель мистецтва Селидівської ЗОШ І-ІІІ ст. № 6 Цимбалюк Ірина Миколаївна. Дякую за увагу

Номер слайду 19

Список використаних джерел:1. Дутчак В. Бандурне мистецтво в системі музичної культури української діаспори ХХ – початку ХХІ ст. // Наукові записки Національного університету «Острозька академія». Серія «Історичні науки» / Віолетта Дутчак. – 2015. – Випуск 23. – С. 175-180.2. «ВАСИЛЬ ЄМЕЦЬ – «КОБЗАР У ФРАКУ», Єсипок В. М., Іваниш А. А, «Молодий вчений» • № 1 (53) • січень, 2018 р., с. 135-138 3. Марія Климчак, Український Національний Музей в Чикаго (www. Vidia.org)4. Олена Григор'єва, «ВАСИЛЬ ЄМЕЦЬ – «КОБЗАР У ФРАКУ», «Історична правда». https://www.istpravda.com.ua/articles/2012/12/27/105611/ 5. Центральний державний архів зарубіжної українки: https://tsdazu.archives.gov.ua/archives/1342

pptx
Додано
17 грудня 2020
Переглядів
546
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку