Презентація "Василь Симоненко. «Ти знаєш, що ти – людина…». Громадянські патріотичні мотиви в поезії. Значення патріотизму в житті сучасної людини."

Про матеріал
Презентація до уроку з української літератури в 7 класі на тему "Василь Симоненко. «Ти знаєш, що ти – людина…». Громадянські патріотичні мотиви в поезії. Значення патріотизму в житті сучасної людини." Розрахована на скорочений урок (30 хвилин), стане в нагоді для проведення онлайн-уроку.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Ми не безліч стандартних «я», А безліч всесвітів різних. В. Симоненко

Номер слайду 2

Перевіримо вивчене на минулому уроці 1.В. Симоненко народився у… 2. Майбутній поет навчався у... 4. Збірка, яка вийшла за життя поета, мала назву… 5. Причиною хвороби і смерті стало... 6. В. Симоненко прожив...

Номер слайду 3

 7 . Жанр поезії “ Лебеді материнства ” 8. Символічні образи вірша “ Лебеді материнства ” 9. До кого звертається мама в поезії? 10. Які слова із вірша є його основною думкою?

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Василь Симоненко. «Ти знаєш, що ти – людина…». Громадянські патріотичні мотиви в поезії. Значення патріотизму в житті сучасної людини.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

https://www.youtube.com/watch?v=Xe6v4-w07dQ

Номер слайду 8

Історія написання поезії «Ти знаєш, що ти — людина?»  Ставлення до людини, як до гвинтика, яке принижувало людину, її гідність, убивало її творчий дух — це і змусило написати Василя Симоненка вірш «Ти знаєш, що ти — людина?» Ця поезія належить його збірці «Земне тяжіння».

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Ідея твору: заклик раціонально використовувати час, відведений на життя, поспішати жити.

Номер слайду 11

Основна думка : людина - велике створіння на землі, вмій з гордістю носити це ім’я, кожна людина неповторна.

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Художні особливості поезії. Повтори: Усмішка твоя — єдина, Мука твоя — єдина, Очі твої — одні. Риторичні запитання: «Ти знаєш, що ти — людина?» «Ти знаєш про це чи ні?» Риторичний оклик: «Гляди ж не проспи!» Епітети: «люди добрі, ласкаві, злі», «усмішка, мука єдина».

Номер слайду 14

https://www.youtube.com/watch?v=exJfiuEldy8 Пісня на слова В. Симоненка «Ти знаєш, що ти – людина…»

Номер слайду 15

Домашнє завдання Вивчити поезію «Ти знаєш, що ти – людина…» напам’ять.

ppt
Додано
21 березня 2022
Переглядів
3184
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку