Презентація " Велика Британія"

Про матеріал
Презентація для учнів 10 класу складена за підручником Географія автори Г. Довгань, О. Стадник. Матеріал стане в нагоді для онлайн та офлайн навчання.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Велика Британія

Номер слайду 2

Мета уроку: формувати в учнів систему знань про особливості географічного положення, населення Великої Британії; удосконалювати навички складання комплексної економіко-географічної характеристики країни за допомогою карт атласа, підручника та інших джерел географічних знань; розвивати аналітичне мислення та навички системного аналізу на основі порівняння економіко-географічних характеристик країн; виховувати творчий підхід, уміння поводитися в нестандартній ситуації.  Ознайомиться з економіко – географічним положенням цієї держави; політичним устроєм; населенням та його звичаями та закріпити отримані дані.

Номер слайду 3

"У країні, де дивно і велично все: природа, історія, національний характер" Вільям Шекспір

Номер слайду 4

Візитна картка-- Офіційна назва — Сполучене Королівство Великої Британії і Північної Ірландії--Площа—244,8 тис. кв. км.-- Столиця — Лондон -- Тип країни — економічно високорозвинена держава, країна “ Великої сімки ”-- ВВП — понад 2387млрд. $ США( 5-м в світі, 2 в Європі)-- ВВП—37 тис. $ США--ІЛР—0.89-- Державний устрій — конституційна монархія, унітарна держава-- Склад території : чотири історичні області — Шотландія ( Единбург), Англія ( столиця Лондон),Уельс ( столиця Кардіфф),Північна Ірландія ( столиця Белфаст)

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Колишня Велика Британська імперія після розпаду зуміла зберегти економічні та культурні зв’язки з колишніми колоніями, створивши Співдружність націй, до якої входить 56 держав. Співдружність націй

Номер слайду 7

Економіко-географічне положення. Велика Британія — острівна держава розташована на північному заході Європи. Її територія охоплює острів Велика Британія, північно-східну частину о. Ірландія та 14 заморськихтериторій. Кордони з суходолом має тільки з Ірландією. На півдні держава має морські кордони з Францією через протоку Ла-Манш. Під найвужчою його частиною — Па- де -Кале — збудований тунель, яким здійснюється регулярне залізничне сполучення між двома країнами.

Номер слайду 8

Велика Британія омивається морями Атлантичного океану: Північним, Кельтським, Ірландським. Країна має різноманітний рельєф: Рівнини ( Мідленд, Лондонська),гори ( Грампіанські, Пеннінські, Кембійські), Північно-Шотландське нагір’я найвища точка г. Бен—Невіс 1343м). Природні умови і ресурси

Номер слайду 9

Природні умови Клімат Морський, помірний, ду. ПН.-ЗХ. Температура січня +3,5; Липня+12 градусів ; опади 2000мм. ПД.-СХ. Температура січня+5,5; липня +16 градусів; опади 600мм. На клімат дуже впливає тепла течія Гольфстрім, що обумовлює більш теплий і вологий клімат на заході порівняно з більш суворим і відносно сухішим сходом.

Номер слайду 10

Темза Северн Трент. Водні ресурси Більшість річок є судноплавними та з’єднані системою каналів. Серед найбільших — Темза, Северн, Трент. Гідроенергопотенціал річок використовується в Шотландії та Північному Уельсі. Природні озера трапляються на півночі, у гірських районах Шотландії та Північної Ірландії.

Номер слайду 11

Природні ресурси Основними мінеральними ресурсами є нафта та природний газ ( шельф Північного моря). Видобуток залізної руди ( східний Мідленд) та кам’яного вугілля (Йоркширський, північ Англії), та Уельський кам’яновугільні басейни поступово втрачає своє значення. Досить істотними є запаси нерудних корисних копалин — кухонної та калійної солей, каоліну.

Номер слайду 12

Грунти Грунти — бурі лісові, підзолисті, не дуже родючі, але за умов продуманої меліорації дають високі врожаї. Ліси. Сучасна лісистість Великої Британії не перевищує 8% території. Лісові масиви збереглися лише в долинах річок та у нижній частині гірських схилів.

Номер слайду 13

Населення Велика Британія — одна з найбільш густонаселених і високо урбанізованих (89%) країн світу. Незважаючи на низьку народжуваність (1,3 проміле), населення країни повільно збільшується за рахунок позитивного сальдо міграції. Велика Британія — багатонаціональна країна, населення складається з англійців( 81%), шотландців (15%), валлійців та ірландців ( 4,6%), а також арабів, китайців, індусів, африканців.

Номер слайду 14

Розміщене населення Великої Британії на території нерівномірно. Середня густота населення становить близько 270 осіб/кв. км. Найбільша густота населення в Англії(370 осіб/кв. км), найменша у Шотландії та Центральному Уельсі (понад 100 осіб/кв.км). На території країни сформувалися кілька міських агломерацій із населенням понад 1млн.осіб. Великий Лондон, Західно – Мідлендська ( центр — місто Бірмінген), Великий Манчестер. Частина з них утворюють один із мегаполісів світу — Англійський, або Лон-Лів ( Лондон—Ліверпуль)

Номер слайду 15

Найбільші міста Лондон 13,9 млн осіб)Бірменгем 2,6 млн осіб Глазго (2 млн осіб)Манчестер 2,7 млн осіб

Номер слайду 16

Прийом « Третій зайвий »Лондон, Бірмінгем, Дублін. Шотландці, валлійці, малагасійці Париж, Единбург, Кардіфф. Гра

Номер слайду 17

Домашнє завдання. Опрацювати параграф 12. Виконати тест з теми

pptx
Пов’язані теми
Географія, Презентації
Додано
4 червня
Переглядів
32
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку