Конспект уроку з географії на тему: "Італія"

Про матеріал
Конспект уроку з усіма допоміжними матеріалами на тему: "Італія" для здобувачів освіти 10 класу.
Перегляд файлу

Назва закладу освіти: Державний навчальний заклад «Жашківський аграрно-технологічний професійний ліцей»

ПІБ викладача: Охота Людмила Іванівна, спеціаліст вищої категорії

Професія: Кухар; лаборант хіміко-бактеріологічного аналізу

Предмет: Географія

Курс: 1

Група: 8

Розділ: Європа

Кількість годин на І курсі: 32 год.

Дата: 25.10.2023

 

УРОК №4

Загальна тема програми: Країни Європи (10 год.)

Тема уроку: Італія

Мета уроку:

Знаннєвий компонент: визначити основні показники, які визначають місце Італії у регіоні та світі; ознайомити з домінуючими складниками третинного, вторинного та первинного секторів економіки Італії.

Діяльнісний компонент: формувати вміння використовувати тематичні карти та джерела інформації (підручники, пошукові системи) для обґрунтування особливостей системи розселення та розміщення виробництва в Італії.

Оцінно-ціннісний компонент: розвивати вміння робити висновки про причини нерівномірності економічного розвитку окремих районів у межах країни Італія.

Ключові компетентності: спілкування державною мовою, цифрова компетентність.

Тип уроку: комбінований

Методи проведення:

практичні: виконання вправ з електронними ресурсами;

словесні: бесіда, розповідь, пояснення;

наочні: презентація, відео.

 

 

Комплексно-методичне забезпечення:

Дидактичне забезпечення:

     Політична карта світу - 1 шт., атласи – 15 шт., підручники – 15 шт.

     QR – код для переходу на вправу «Велика Британія» (Додаток 1)       https://wordwall.net/uk/resource/61895939

     Набір стікерів до теми «Італія» (Додаток 2)

     Таблиця «Наші досягнення» (Додаток 3)

     QR – код для переходу на інтерактивний плакат «Італія» (Додаток 4)

https://www.thinglink.com/scene/1768700111694594916

     Ребуси по темі «Італія» ( Додаток 5, 6)

     Закладки для книг «Італія» (Додаток 7)

Інформаційно-телекомунікаційне забезпечення:

інтерактивний комплекс у складі: інтерактивна дошка GLOKEViev, мультимедійний проєктор з короткофокусним об’єктивом Acer S1286HN Projector, ноутбук Vostro 153000;

презентація «Італія»

Список використаних джерел:

  1. Бойко В.М., Брайчевський Ю.С., Яценко Б.П. «Географія (рівень стандарту)» підручник для 10 класу закладів загальної середньої освіти. К.: Ірпінь: ТОВ «Видавництво «Перун». 2018. С. 256
  2. Гін А.О. Прийоми педагогічної техніки: Свобода вибору. Діяльність. Зворотний зв’язок. Ідеальність: посібник для вчителя. Х.: Вид. група «Основа», 2018. С.112
  3. Дмитренко К.А. Звичайні форми роботи - новий підхід: розвиваємо ключові компетентності: метод. посібник. Х.: ВГ «Основа». 2019. С. 119

Хід уроку

Епіграф

Можеш забрати собі весь світ,

але залиш мені Італію.

Джузеппе Верді

І. Організаційна частина

Перевірка присутніх і готовність здобувачів освіти до уроку.

Навчальна група поділена на  команди. В кожної команди на столах атласи, підручники, зошити, таблиця «Наші досягнення», ілюстративний матеріал.

 

 

ІІ. Перевірка домашнього завдання

Перш, ніж ми розпочнемо наш урок, пригадаймо матеріал попереднього уроку. Для цього я пропоную вам виконати вправу «Велика Британія» перейшовши за посиланням або QR кодом (Додаток 1): https://wordwall.net/uk/resource/61895939

ІІІ. Мотивація навчальної діяльності

Країна, яку ми сьогодні вивчатимемо розташована на півдні Європи, в центральній частині Середземноморського регіону, територія складається з трьох частин: материкової, півострівної (Апеннінський півострів) і острівної (острова Сіцілія, Сардінія й низка дрібних островів); некомпактна; північ є складовою частиною європейської «головної осі розвитку». Близько 80 % її кордонів — морські; межує із Францією, Швейцарією, Австрією, Словенією, в межах країни дві анклавні держави — Ватикан і Сан-Марино.

Належить  до високорозвинених країн Європи, є співзасновником і провідним членом Європейського Союзу та членом численних міжнародних організацій, серед яких ООН, НАТО, ОЕСР, ОБСЄ, СОТ, Велика сімка, Велика двадцятка, Середземноморський союз, Рада Європи, Шенгенська зона та багато інших. Країна тривалий час є глобальним центром мистецтва, музики, літератури, філософії, науки й техніки, моди, і здійснила значний вплив та сприяла різноманітним сферам, включаючи кіно, кухню, спорт, юриспруденцію, банківську діяльність та бізнес. Посідає високі місця у рейтингах очікуваної тривалості життя, якості життя, охорони здоров'я та освіти; відіграє значну роль у регіональній та глобальній економічній, військовій, культурній та дипломатичній політиці.

 Це країна, яка щороку приймає десятки мільйонів туристів, дивує гостей смачною піцою, пастою, брускетами, пригощає смачними десертами. Переконана, що ви вже здогадалися, що ця країна – Італія.

 

ІV. Повідомлення теми та мети уроку. Оголошення епіграфа уроку.      

Наш урок сьогодні незвичайний. Кожен із вас є частинкою своєї команди, тому бажаю кожному з вас працювати на повну, отримати не лише знання, але й приємні емоції від командної роботи. Прошу вас обрати собі капітана та назву команди. Одразу хочу ознайомити вас з правилами командної гри.

  1. Кожен з вас є частинкою своєї команди і працюєте ви на загальний результат своєї команди.
  2. На столах у вас є таблиця «Наші досягнення», де вказані завдання та максимально можливі бали.
  3. Першою відповідає та команда, яка першою підніме руку.
  4. За правильні відповіді ви отримуєте бали – наклейки.
  5. Завдання виконуйте швидко, оскільки час обмежений.
  6. Перемагає і отримує найвищі бали та команда, яка набере найбільшу кількість балів.

Вивчаючи  Італію ми працюватимемо з вами за таким планом:

План уроку

  1. Місце в регіоні та світі.
  2. Населення.
  3. Господарство.
  4. Просторова організація господарства.
  5. Зовнішні економічні зв’язки.

V. Вивчення нового матеріалу

1. Місце в регіоні та світі

     «Візитна картка»

 (Всі ви мали підготувати «Візитну картку Італії». Виконане завдання – це можливість отримати бали для команди.)

Очікувана відповідь здобувачів освіти:

Офіційна назва – Італійська Республіка

Площа – 301, 3 тис. км²

Населення – 62 млн. осіб

Столиця – Рим

Тип країни – економічно високорозвинена держава, країна «Великої сімки»

Державний устрій – парламентська республіка, унітарна держава

Член міжнародних організацій – «Великої сімки», ЄС, НАТО, ООН

Офіційна мова – італійська

Релігії – християнство, католицизм

Валюта – євро

 

Викладач:

Італія є однією з країн, що посідають важливі позиції в економічному та політичному житті сучасного світу. Країна посідає 8-ме місце у світі та 4-те в Європі за ВВП. Характерною особливістю країни є значні диспропорції рівнів розвитку індустріальної Півночі країни та напіваграрного Півдня. Сучасна Італія – це легкові автомобілі та високошвидкісні залізниці, побутова техніка, туристичні потоки та виноградники на гірських схилах, брендовий одяг та університети з багатовіковою історією. Водночас – це країна з тіньовою економікою та зростаючим рівнем безробіття та незаконною міграцією.

Місце Італії у міжнародному поділі праці визначає ряд чинників. Основні з них: ЕГП, працересурсний, споживчий природно-ресурсний потенціал, активна роль держави в економіці країни.

Італія – країна «Великої сімки» та співзасновниця Європейського Союзу, разом з іншими європейськими країнами має спільну зовнішню економічну політику, спільний ринок послуг, капіталу а також спільну валюту.

Красива і неповторна Італія була однією з 12 країн – засновниць НАТО - військово-політичний союз, головна роль якого полягає у забезпеченні свободи та безпеки країн-членів із використанням політичних і військових засобів.

Отже, країна відіграє важливу роль як в регіоні, так і в світі.

 

2. Населення

Викладач:

А зараз я пропоную вам розглянути та проаналізувати статево-вікову піраміду Італії, зайнятість населення за секторами економіки та самостійно зробити висновок про тип відтворення населення (здобувачі освіти опрацьовують атлас ст.13. Бал отримує та команда, яка перша дасть правильну відповідь.

 Очікувана відповідь здобувачів освіти:

Аналізуючи статево-вікову піраміду, можна зробити висновок, що низька народжуваність, висока тривалість життя є ознаками першого типу відтворення. Тобто в країні відбувається «старіння нації». А зайнятість населення за секторами економіки 67,8% в сфері послуг, 28,3% в промисловості і 3,9% в сільському господарстві говорить про те, що Італія дійсно високорозвинена країна.

Викладач:

Дійсно, для Італії характерний І тип відтворення населення, від’ємний природний приріст -1,6 осіб/тис. Тому проблемою країни є депопуляція. Нині країна переживає великомасштабну міграцію. Там проживає понад 4,5 млн. іноземців. Це трудові мігранти з Китаю, Румунії, України, Польщі та незаконні переселенці з країн Африки. Внаслідок масової міграції молодих людей за останні десятиліття спостерігається деяке зростання рівня народжуваності.

Через регіональні диспропорції економічного розвитку країні притаманні великомасштабні внутрішні міграції з сільських районів до промислових міст.

Італія густозаселена країна, але розміщено населення дуже нерівномірно. Середня щільність 202 особи/км². Рівень урбанізації – 69%. Італія є однонаціональною державою: понад 92% її мешканців етнічні італійці.

А якими є найбільші агломерації Італії? Прошу дати відповідь використовуючи атлас. За правильну відповідь отримуєте 1 бал.

Очікувана відповідь здобувачів освіти:

Найбільшими агломераціями Італії є Мілан – 5,2 млн. осіб, Неаполь – 4,3 млн. осіб, Рим – 3,6 млн. осіб та Турин – 1,7 млн. осіб.

 

3. Господарство

Третинний сектор

Викладач:

Вигідне сусідське положення і участь у ЄС сприятливо впливають на розвиток сучасних галузей промисловості і сфери послуг в Італії. А який сектор економіки переважає у високорозвинених країнах? Правильна відповідь – 1 бал. 

 

Очікувана відповідь здобувачів освіти:

Третинний сектор – туризм, транспорт, банківська діяльність, освіта, культура.

Домінуючі складники третинного сектору

        Італійська сфера послуг представлена багатьма видами діяльності, з-поміж яких вирізняються туризм, освіта, швидкісні залізниці, а також торгівля, кредитно-банківська діяльність.

    Італія – п’ята країна у світі та третя в Європі за обсягом іноземних туристичних потоків та четверта у світі за прибутками від туризму. Для Італії характерні різні види туризму за метою поїздки: пізнавальний, пляжний, спортивний, діловий, паломницький, шоп-тури, пов’язаний з певною подією та ін.

  Пізнавальний туризм країни має першочергове значення. В Італії сконцентровано близько 60 % культурних цінностей Європи. Кожне італійське місто є музеєм просто неба. Найбільш популярними серед туристів є Рим, Венеція, Флоренція, Неаполь, Піза. Уряд Італії вкладає мільярди євро в реконструкцію пам’яток архітектури.

   Італія пропонує для пляжного туризму узбережжя п’яти морів. Це елітні курорти Лігурії, Адріатики, середземноморських островів. Північні гірські області Італії відомі спортивним туризмом. Відомі також футбольні тури до Мілана.

      В Італії діє близько 2 000 закладів для проведення ділових зустрічей: конгрес-центрів, виставкових комплексів, готелів. Усе це робить Італію країною ділового туризму, який найбільш розвинутий у Римі, Мілані, Неаполі, Флоренції, Турині, Генуї.

   Паломницький туризм відбувається на території Ватикану. Основними містами для здійснення шоп-турів є Мілан, Рим і Флоренція. В Італії щороку проходить багато фестивалів і карнавалів: міжнародний кінофестиваль, «Венецій ська бієнале», Венеційський карнавал масок, Історична регата у Венеції. У цей час окремі міста країни стають осередками туризму, пов’язаного з певною подією.

Італія має першокласну туристичну інфраструктуру і стабільну клієнтуру — жителів Північно-Західної Європи. У порівнянні з Францією іноземний туризм в Італії є молодшим (за віком туристів), дешевим (за середніми їхніми витратами).

На окрему увагу заслуговує гастрономічний туризм, адже Італія славиться твердими сирами, м’ясними стравами і є конкурентом Франції з виноробства.

Відео «Туристичні місця Італії»

А скільки ж об’єктів світової спадщини ЮНЕСКО є в Італії?

(Пропоную знайти відповідь, використовуючи ваші ґаджети). Правильна відповідь – 1 бал.

Очікувана відповідь здобувачів освіти:

У списку об’єктів світової спадщини ЮНЕСКО міститься 58 об’єктів (станом на 2023 рік).

Вірно, 58 об’єктів. Пам’ятайте, що світова спадщина ЮНЕСКО – видатні культурні та природні цінності, що вважаються надбанням всього людства.

Італія має сучасну транспортну систему. Розвинені всі види сполучення. Країна має великі аеропорти та порти.

За картою атласу знайдіть і назвіть найбільші аеропорти та порти. Правильна відповідь – 1 бал.

Очікувана відповідь здобувачів освіти:

Найбільшими аеропортами є Рим і Мілан. А найбільші порти – Генуя та Трієст.

Так, вірно. Рим і Мілан є світовими хабами. Хто пригадає, що таке хаб? Правильна відповідь – 1 бал.

Очікувана відповідь здобувачів освіти:

Хаб – це великий міжнародний аеропорт, який виконує роль транспортного вузла для пересадки пасажирів і товарів

У фінансовій сфері найбільшими банками є UniCredit (Юні Кредіт) (Мілан) та Intesa Sanpaolo (Інтеза Санпаоло) (Турин).

 

Вторинний сектор

Викладач:

Італія має розвинену переробну промисловість. Основними напрямами її спеціалізації є автомобілебудування, аерокосмічна промисловість, виробництво електроніки та електротехніки, тканин, одягу, взуття, пластмасових виробів та меблів. В загальному промисловість країни є менш технологічною, але більш працемісткою (мають порівняно дешеві трудові ресурси). Ще одна особливість – переважання дрібних та середніх компаній над великими корпораціями. А зараз ми більше дізнаємось про харчову промисловість.

 

Харчова промисловість (випереджаюче завдання для команд)       5 балів

Очікувана відповідь здобувачів освіти:

Харчова промисловість за валовим внутрішнім продуктом посідає третє місце після машинобудування та хімічної промисловості. Знаними в світі є такі італійські продукти:

  • Оливкова олія: Італія виробляє величезну кількість оливкової олії, що вважається однією з найкращих у світі. Оливкова олія присутня в багатьох італійських стравах, і  експортується за кордон.
  • Паста: Паста - це символ італійської кухні. Італія виробляє широкий асортимент видів пасти, включаючи спагетті, лазанью, фетуччіне та багато інших. Виробництво пасти є важливою галуззю харчової промисловості в країні.
  • Сир: Є багато причин любити італійську кухню, і італійські сири є одними з найважливіших. Чому? Не тільки через індивідуальний і надзвичайно різноманітний смак самих сирів, а й тому, що італійські сири є ключовим інгредієнтом багатьох чудових страв. Без моцарелли не було б піци, без маскарпоне ми не були б у захваті від тірамісу, найніжніші равіолі наповнені рікоттою, а паста без пармезану чи пекоріно...
  • Вино: Італія є однією з найбільших виробників вина в світі. Країна славиться своєю виноробною справою, в італійських регіонах виробляються вина різних сортів, включаючи червоне, біле та ігристе.
  • Кава: Кава є невід'ємною частиною італійської культури.. Це мистецтво приготування, яке включає багатовікові традиції та секрети створення ідеального еспресо. Італійська кава в основному асоціюється з еспресо – невеликим, концентрованим напоєм, який готують шляхом пропускання гарячої води під високим тиском через дрібно помелену каву. Це надає йому інтенсивного смаку і аромату. На його основі італійці створили різноманітні кавові напої, такі як каппуччино, латте, маккіато та інші. Вони комбінують еспресо з молоком та іншими інгредієнтами, щоб створити різноманітні смаки. Пити каву в Італії – це справжнє мистецтво. Кава зазвичай подається в маленьких чашечках, щоб зберегти її концентрацію та температуру. Тому до вибору зерен та приготування напою там особливо суворі вимоги. Італія виробляє вишукану каву та є провідним виробником кавового обладнання, такого як кавоварки та кавомашини.
  • Фрукти та овочі: Італія виробляє широкий асортимент фруктів та овочів, включаючи помідори, оливки, цитрусові, артишоки та багато інших. Ці продукти використовуються в італійській кухні та експортуються за кордон.

 

  • Десерти і морозиво: Італія славиться своїми десертами, такими як тірамісу  та панакотта. Морозиво теж є великою частиною італійської кухні, і воно відоме своєю неперевершеною якістю та смаком.
  • Італійська харчова промисловість враховує традиції та якість як основні принципи виробництва, і вона має важливе значення для економіки країни та її культурної спадщини. Виробництво італійських продуктів харчування завжди було великою гордістю Італії і однією з її найбільших галузей промисловості.

 

Традиційна кухня Італії різноманітна і оригінальна, вона поширена і відома по всьому світі.

Випереджаюче завдання. Кожна команда має 2 хв., щоб презентувати страву італійської кухні.

Презентація готових страв

Команда 1 Піца «Маргарита»

Презентація страви

Історія піци Маргарита розпочалася  в Неаполі, Італія, де вона була вперше приготовлена у 19 столітті. Легенда пов’язує появу цієї піци з візитом до Неаполя королеви Маргарити Савойської, дружини італійського короля Умберто I. За бажанням королеви, повар Раффаеле Ешпозіто приготував для неї піцу з інгредієнтами у національних кольорах Італії: червоним - томатним соусом, білим моцарелла сиром та зеленими листями базиліку. Саме ці кольори символізували італійський прапор, а піца отримала ім’я Маргарита на честь королеви.

З тих пір піца Маргарита стала справжнім скарбом неаполітанської кухні та швидко розповсюдилася по всій Італії та за її межами. Простота рецепту та гармонія смаків зробили її улюбленою стравою не тільки у самих італійців, але й у жителів інших країн.

Секретом смаку піци Маргарита є вибір якісних інгредієнтів. Для приготування цієї піци використовують свіжі, дозрілі томати, що додають томатному соусу насичений смак та аромат. Моцарелла сир, що використовується у піці Маргарита, повинен бути високої якості, м’яким та плавким, розподіляючись рівномірно по піці та надаючи їй ніжності та солодкого смаку. Також невід’ємною частиною цієї піци є базилік, який дарує їй свіжість та аромат.

Саме поєднання цих трьох складових – томатів, моцарелли та базиліку – робить піцу Маргарита такою смачною, а її смак надовго запам’ятовується. Ці інгредієнти доповнюють один одного, створюючи гармонійну комбінацію смаків. Крихка та ароматна основа піци, золотиста скоринка, ніжний соус, плавка моцарелла та свіжий базилік – це те, що робить піцу Маргарита такою неперевершеною.

 Отже, піца Маргарита – це класична страва, яка завоювала світ своїм простим смаком та естетичним виглядом. Її історія, секрети приготування та популярність відображають беззаперечну любов до цієї неперевершеної страви. Скуштуйте піцу Маргарита і відчуйте всю її магію, яка заворожує і залишає незабутні враження.

 

Команда 2  «Паста»

Презентація страви

Якщо піцу можна вважати золотою стравою італійської кухні, то пасту - її перлиною. Різноманітність рецептів класичних італійських паст вражає уяву. Паста - це популярна страва Італії, що має неповторний смак і аромат. У світі існує близько 300 видів пасти. Найпопулярнішими є такі пасти:

 

Спагеті - добре знайомий усім вид пасти, який подають з томатним соусом або тертим сиром.

Букатіні - це паста, яка схожа на спагетті, тільки товщі і з отвором всередині. Даний вид пасти подається з різними соусами.

Феттуччіні - товста локшина, яку подають в Римі. Дуже добре поєднується з тертим пармезаном і вершковим маслом.

Фузілі- за зовнішнім виглядом нагадують маленькі спіралі. Дуже добре підходить для в'язких томатних або сирних соусів, а також «Песто».

 

Що приготувати смачну пасту потрібно знати деякі секрети.

  1.               Італійські макарони виготовляють тільки з пшениці твердих сортів, а це не сприяє збільшенню у вазі.
  2.                   Пасту готувати легко і швидко, головне – правильно варити шматочки тіста: тільки в широкій і глибокій каструлі; обов'язково без кришки і при мінімальному бульканні води; уважно вивчивши інструкцію на упаковці, оскільки різні види вимагають різного часу варіння; варити рівно на 1-2 хвилини менше, ніж вказано, тобто аль денте або злегка тверді.
  3.                   Будь-яку пасту завжди доповнюють соусом з овочів, пряних трав і спецій, а в деяких випадках – з сиру, горіхів, цукру, м'яса, бекону, грибів або морепродуктів.

Найвідоміші соуси

Песто – складається з базиліка, часнику, горіхів пінії або кедра з оливкової олії і пармезану. Пасує до різних макаронних виробів.

Болоньєзе – м'ясний соус  з яловичини, копченої свинячої грудинки, овочів, бульйону і червоного вина.

Карбонара – частування в Центральній Італії з солоної свинячої щоковини, яєць, солі, меленого чорного перцю, сиру пармезан. Ідеальний для спагеті, рігатоні, букатіні і фетучіні.

Прийом «Чорний ящик». А зараз я запрошую наших капітанів. У цьому ящику італійський винахід, який іноді називають «волосина ангела». Як ви гадаєте, що це таке? Правильна відповідь – 10 балів.

 

Первинний сектор

Викладач:

Ще у ХХ ст. видобувна промисловість відігравала помітну роль в економіці Італії. Нині видобувають невеликі обсяги природного газу у долині р. По  і на шельфі Адріатичного моря та білий мармур у Тоскані.

Сільське господарство забезпечує населення продовольством на 75- 80%.

У структурі переважає рослинництво. На півночі країни вирощують кукурудзу, рис, цукрові буряки, сою, овочі (особливо томати). Південні райони спеціалізуються на вирощуванні пшениці, оливок і фруктів (груш, яблук, слив, вишень, абрикосів, персиків, ківі, апельсинів, лимонів. Виноградники поширені по всій території країни. Італія – світовий лідер з виробництва вина та оливкової олії. У тваринництві основними напрямами є розведення великої рогатої худоби молочно-м’ясного спрямування, свинарство та вівчарство.

 

 

 

4. Просторова організація господарства

Викладач:

В Італії існує відчутна диспропорція в економічному розвитку між розміщення господарство Італії поділяють на три регіони: Північ, Центр, Південь.

Північ є головним промисловим, сільськогосподарським, транспортним регіоном Італії. Це найбільш урбанізований регіон країни. Промисловість зосереджена в трикутнику: Мілан-Генуя-Турін.

Центр невеликий за площею, посідає ІІ місце в країні за економічним потенціалом. Його роль визначається наявністю тут столиці.

Південь охоплює не тільки материкову, а й острівну частину і є найменш розвиненим. Проблемами півдня є високий рівень безробіття. Провідною галуззю тут є сільське господарство.

 

Проблемне питання Чим, на вашу думку, обумовлені територіальні відмінності галузевої структури господарства?

Очікувана відповідь здобувачів освіти:

Північ має вигідне географічне положення, розвинену транспортну систему, наявність рівнинних земель, помірний і вологий клімат, можливості зрошення, наявність місцевих та імпортних енергоресурсів, постійний притік дешевої робочої сили з Півдня і величезний власний ринок збуту. Це головний промисловий, сільськогосподарський і транспортний район країни.

Центр є перехідним регіоном між індустріальною північчю і аграрним півднем.

Південь є найменш розвиненою частиною Італії. Характерними рисаи є високе безробіття, низькі доходи, відтік населення. Причин відсталості багато:

специфічні природні умови, віддаленість від півночі і від ринків збуту, застарілі традиції і ціннісні орієнтації населення.

 

5. Зовнішні економічні зв’язки

Викладач:

Робота з підручником

Використовуючи текст §14 (ст.82) заповніть схему «Зовнішні економічні зв’язки», вказавши імпорт та експорт Італії.

VІ. Підсумок уроку

Прийом «Незакінчене речення»

Я впевнена, що Італія здивувала кожного з вас. Тому пропоную кожному  продовжити речення:

-         Для мене Італія – це…

І перш ніж ми оголосимо команду – переможницю, я пропоную вам розгадати кілька ребусів на тему «Італія» (Додаток 5,6)

VІІ. Оцінювання навчальних досягнень здобувачів освіти. Визначення переможців.

VІІІ. Домашнє завдання

      Опрацюйте інтерактивний плакат «Італія»

      Заповніть таблицю «Вторинний сектор економіки Італії» використовуючи     підручник  «Географія (рівень стандарту)» підручник для 10 класу закладів загальної середньої освіти/Бойко В.М., Брайчевський Ю.С., Яценко Б.П.-К.; Ірпінь: ТОВ «Видавництво «ПЕРУН», 2018. § 14 ст. 80-81

         Підготуйте «візитну картку» Польщі.

Таблиця «Вторинний сектор економіки Італії

      Галузь промисловості

      Найбільші центри

      Продукція, що виготовляється

       

       

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток 1

QR – код для переходу на вправу «Велика Британія»

 

 

 

https://wordwall.net/uk/resource/61895939

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток 2

Стікери по темі «Італія»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток 3

Таблиця «Наші досягнення»

Завдання

Бали

 

Назва команди

 

 

5б.

Завдання 1

 

1б. за кожного учасника

Завдання 2

 

1б.

Завдання 3

 

1б.

Завдання 4

 

1б.

Завдання 5

 

1б.

Завдання 6

 

1б.

Завдання 7

 

1б.

Завдання 8

 

1б.

Випереджаюче завдання

 

5б.

«Чорний ящик»

 

10б.

Презентація «Італійська кухня»

 

10б.

Проблемне запитання

 

5б.

Загальна кількість балів

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток 4

 QR – код для переходу на інтерактивний плакат «Італія»

 

 

https://www.thinglink.com/scene/1768700111694594916

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток 5

Ребуси по темі «Італія»

 

 

 

 

 

 

Додаток 6

Ребуси по темі «Італія»

Додаток 7

 

Закладка для книг «Італія»

 

 

docx
Пов’язані теми
Географія, Розробки уроків
Додано
11 червня
Переглядів
46
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку