Великденьу різнихкраїнахсвіту. Підготувала вчителька Котюжинської ЗОШ І-ІІ ст. Чемерис В. І. Тернопільська область
Номер слайду 2
Україна. Напередодні Великодньої Неділі українські господині фарбують і розписують яйця, печуть паски та освячують їх у храмі. Після службі в церкві, як і століття тому, люди вирушають додому, сідають до столу, заставленого святковими стравами, говорять одне одному «Христос воскрес!» – «Воістину воскрес!» і обмінюються крашанками.
Номер слайду 3
Англія. Це католицька країна. Крім традиційних служб і молебень, важливу роль відіграє прикрашання будинків і ділянок. Скрізь видно стрічки і свічки, часто виставляються інсталяції з Біблії, які розповідають про воскресіння Христа. Традиційні квіти цього свята — білі лілії, якими прикрашають церкви і будинки, а один букет обов’язково ставлять на стіл. Пригощаються в цей день ягням, кексами, а ще істинно британськими пудингами. Католицька Пасха вшановує образ великоднього зайця. Він – вісник весни і родючості.
Номер слайду 4
Швеція. Шведи прикрашають свої будинками жовтими, білими та зеленими квітами. Великодній стіл у Швеції схожий на різдвяний, але господині приділяють більше уваги цукеркам і солодощам. За шведською традицією дорослі і діти виготовляють яйця з картону і паперу, а всередину кладуть цукерки.
Номер слайду 5
Польща. Сніданок складається із освяченої паски, м’яса, крашанок, ковбаси і хрону з буряком . Під час святкової трапези стіл обов’язково прикрашає білосніжній цукровий агнець. Після Великодньої неділі настає Обливаний понеділок. У цей день поляки щедро обливають одне одного водою, але ніхто не ображається, оскільки вірять, що вода приносить щастя, здоров’я, удачу й прибуток у господарстві. Навпаки, залишитися в цей день сухим – погана прикмета.
Номер слайду 6
Австралія. Великдень у Австралії проводять на природі, оскільки вважається, що повітря у цей день очищається, а вода набуває якостей святої. Головна святкова страва – смажене курча чи баранина, на солодке їдять торт-безе із фруктами. Великою популярністю в. Австралії користуються шоколадні яйця. А от символом свята є місцева тваринка білбі, схожа до зайця.
Номер слайду 7
Франція. Великдень – сімейне свято, застілля під час якого супроводжується молитвами. Традиційними прикрасами французьких столів і будинків є фігурки багатьох тварин: курчат, корів, овець. За місяць до свята усі крамниці країни заповнюються шоколадними яйцями та кроликами. Будинки французи прикрашають гірляндами, стрічками та дзвіночками, що символізують Великдень.
Номер слайду 8
Японія. У церквах проводять служіння літургії, де записують кожного, хто прийшов на службу. Після молитви за мир у всьому світі і прощення всіх гріхів священнослужителі видають всім парафіянам здобні солодкі булочки і фарбовані яйця. Далі японці розходяться по своїх домівках і влаштовують скромне застілля. Японія не звикла до масштабних гулянь та розкішних святкувань. Зазвичай все проходить досить тихо.
Номер слайду 9
Америка. Головний атрибут американського Великодня — Великодній Кролик. Він залишає на газонах і під кущами шоколадні яйця, усередині яких часто ховається іграшка. У пошуку яєць від Кролика беруть участь цілі сімейні команди. По вулицях проходять паради, дітям дарують солодощі, а все місто прикрашене живими квітами і стрічками. Найпопулярніша гра - це катання крашанок зі схилу. Переможцем у ній стає той, чиє яйце без зупинок прокотиться далі. Найбільші змагання відбуваються на галявині біля Білого Дому у Вашингтоні, де сотні дітлахів щорічно катають крашанки поблизу президентського палацу
Номер слайду 10
Італія. Тисячі вірян збираються на головній площі столиці Великодньої Неділі, аби почути щорічне звернення і вітання Папи Римського. Головною стравою святкового столу є баранина з овочевим салатом, солоний пиріг з яйцями і сиром. Крім того, на столі обов’язково повинна стояти коломба, що нагадує нашу паску з лимонним смаком і ароматом, вкриту мигдалем і глазур’ю. Наступний понеділок італійці зазвичай проводять у колі друзів на природі.